Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 20. 2. 2021.

| Društvo

Zavod u Vranju: Vazduh u januaru u najvišoj klasi ocena, zagađen 2 dana

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Šetalište Vranje
Više od 20 dana vazduh ocenjen kao odličan; foto: M. D. /JV

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, januara je u Vranju vazduh bio zagađen svega nekoliko dana, a zagađenost vazduha bila je, kako se navodi, uslovljena povećanjem čađi na dva mesta na kojima se vrši merenje - u Zavodu i kod “Pete škole”.

Na mernom mestu u Zavodu za javno zdravlje vazduh je čak 23 dana bio u klasi “odličan”, 4 dana “dobar”, 3 dana “prihvatljiv” i jedan dan ocenjen kao zagađen, dok je kod “Pete škole” 24 dana bio odličan, 2 dana dobar, 3 dana prihvatljiv, 1 dan zagađen i 1 jako zagađen.

U januaru nije bilo vrednosti koncentracija sumpordioksida preko granične vrednosti imisije za jedan dan na mernom mestu u O.Š “Svetozar Marković”, kao i na mernom mestu u Zavodu za javno zdravlje. Nije bilo izmerenih koncentracija azot dioksida iznad granične vrednosti, kao ni iznad tolerantne vrednosti imisije za azot dioksid za jedan dan. U aerosedimentima, tj. mesečnim uzorcima padavina, nije bilo koncentracija ukupnih taložnih materija preko maksimalno dozvoljene vrednosti za jedan mesec ni na jednoj od dva navedena merna mesta - navode iz Zavoda.

Kod “Pete škole” je koncentracija čađi u vazduhu preko maksimalne dozvoljene zabeležena 2 dana prethodnog meseca, navodi se, a kod Zavoda jedan dan.

Može se zaključiti da je u januaru zagađenost vazduha bila uslovljena povećanim sadržajem čađi na mernom mestu u O. Š. “Svetozar Marković”, kao i na mernom mestu u Zavodu za javno zdravlje - piše u izveštaju Zavoda.

Izveštaj o kontroli kvaliteta vazduha u Vranju možete pogledati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Slobodan Milošević

    23:13 // 21. 2. 2021.

    Sva sreća pa ne mere PM čestice, sve bi bilo drugačije. Mene bi bilo sramota da izjavim da je vazduh odličan a da ne pomenem da se PM čestice ne mere koje su najverovatnije povećane i to često

  • slavko

    10:58 // 20. 2. 2021.

    Mi u Nisu disemo na skrge,nigde se ne pominje da smo najzagadjeniji grad mozda i u Evropi,i niko nista da bar proba da preduzme?Zlo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: