Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:52, 15. 1. 2019.

| Društvo

Zavod za transfuziju Niš ćuti o službenim putovanjima direktorke

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
800x600-Zavod-za-transfuziju-foto-jv
Ne dostavljaju tražena dokumenta iz Transfuzije; foto: JV arhiva

Gde je poslednje dve godine službeno putovala v. d. direktorka niškog Zavoda za transfuziju krvi Vesna Knežević, kao i koliko para dobijaju članovi Upravnog odbora ove ustanove za obavljanje te funkcije, ostaje nepoznato javnosti jer iz ove ustanove i posle skoro 2 meseca ne dostavljaju dokumentaciju novinarima Južnih vesti.

Ove informacije novinarka je tražila Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, nakon što je istraživanje Pištaljke pokazalo da je Kneževićeva sebi odobrila sponzorstvo za put u glavni grad Omana o trošku firme čije proizvode kupuje Zavod i kompanije koja te proizvode prodaje ovoj ustanovi preko nameštenih tendera.

Još 27. novembra 2018. Zavodu je upućen zahtev kojim je traženo da se dostave dokazi o uplatama članovima i predsedniku Upravnog odbora ustanove u poslednje dve godine, kao i dokumenta iz kojih se mogu videti sva službena putovanja - edukacije, seminari, usavršavanja v. d. direktorke od 1. januara 2017. godine.

Međutim, do danas nikakav odgovor iz Zavoda nije stigao, uprkos zakonskom roku od 15 dana da se dostave tražene informacije i dokumenta. Zbog toga je Povereniku za informacije od javnog značaja upućena žalba na ćutanje uprave, te se očekuje odluka ove institucije zadužene za poštovanje zakona u ovoj oblasti.


Zašto bi javnost trebalo da zna gde putuje Kneževićeva?

Poslovanje Zavoda za transfuziju krvi Niš godinama je pod velom tajne, a sa dugogodišnjom v. d. direktorkom Vesnom Knežević novinari Južnih vesti ne mogu nikako da stupe u direktni kontakt.

Osim brojnih nepravilnosti u radu ove ustanove - razdora u Upravnom odboru, šestogodišnjeg v. d. stanja direktorke suprotno zakonu, istrage protiv nje koju vodi Više javno tužilaštvo zbog moguće zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava, prema istraživanju Pištaljke, Kneževićeva je putovala u Oman o trošku farmaceutske kompanije koja je favorizovani dobavljač ustanove. Ovakav odnos navodi na sumnju u korupciju, te novinari pokušavaju da saznaju gde je sve Kneževićeva putovala od početka 2017.

Podsetimo, Zavod je na nameštenim javnim nabavkama uzimao reagense preko farmaceutske kompanije Diahem Gramim koja je 2016. donirala aparat za analizu krvi uslovivši Zavod da od njih kupuje potrošni materijal pet godina, na šta je samo u prvih mesec dana potrošen novac u vrednosti donacije. Iako je Ministarstvo reagovalo, sporni ugovori o donacijama nisu poništeni, a u međuvremenu je i direktorka Zavoda sebi odobrila sponzorstvo i put na istok.

Osim spornih donacija i tendera, u Zavodu je problematično i funkcionisanje Upravnog odbora, a predsednik ovog tela Slobodan Milenković je ukazivao na to da se mesecima niko nije odazivao na sednice koje je sazivao. Zbog sukoba direktorke Knežević i članice UO Gordane Stanković sa Milenkovićem, slučaj je 2016. završio pred sudom. Upravni odbor do danas nije raspisao konkurs za izbor direktora niške Transfuzije, a u međuvremenu je istraživanje Južnih vesti pokazalo da je Gordana Stanković u UO ustanove angažovana i plaćena, iako je stekla uslove za penziju, a bila je zaposlena i na Medicini rada.

Brojne nepravilnosti u poslovanju ove ustanove tokom 2017. godine utvrdio je i državni revizor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    15:11 // 15. 1. 2019.

    Zanemeli i zanemoćali. Ni reči pojašnjenja. Prljavi do laktova. Osilili se. Kaligula im, ni do kolena. Ko bi da preseče, da stavi tačku? Da ovu priču procesuira. Za primer. Akterima i ostalima. Prozivam i pozivam da izađu na CRTU POŠTENJA i SAVESTI :
    - Direktor KC
    - Predsednik opštine Medijana
    - SNS u Nišu
    - Gradonačelnik Niša
    - Načelnik Nišavskog okruga
    - Ministar zdravlja
    - Ministar pravde

    • Smuk

      09:16 // 16. 1. 2019.

      @Stojko: Naveo si samo nekolicinu od 100.000 takvih !

  • Nikola

    12:17 // 15. 1. 2019.

    Nakon toliko afera ona je jos direktorka, BRUKA

  • Mara

    11:15 // 15. 1. 2019.

    DA l je ta direktorka jedina.Svi su isti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: