Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 17. 9. 2018.

| Društvo

Zavod za transfuziju krvi Niš zbog donacije favorizuje dobavljača

Autor:V. M. Izvor:Pištaljka
800x600-Zavod-za-transfuziju-foto-jv
Zavod potrošio višestruko od vrednosti aparata, kupujući reagense firme donatora; foto: JV arhiva

Nakon što je dobio aparat za analizu krvi od švajcarske farmaceutske kompanije Diahem Gramim, niški Zavod za transfuziju krvi se obavezao ugovorom o donaciji da pet godina koristi reagense ove firme. Posle mesec dana od kada mu je uručen "poklon", Zavod je za kupovinu potrošnih materijala za ovaj aparat potrošio oko 8 miliona dinara, odnosno gotovo isto onoliko koliko vredi aparat, pokazalo je istraživanje Pištaljke.

Zavod za transfuziju krvi Niš je ovaj aparat vredan 70.000 evra dobio 2016. godine, a prema Ugovoru o donaciji u obavezi je da od ove farmaceutske kuće kupuje dovoljnu količinu potrošnog materijala do 2021. godine. Oko mesec dana od dobijanja donacije kupljeni su reagensi u vrednosti od oko 8 miliona dinara, a 2017. godine, kako piše Pištaljka, za potrošni materijal Zavod je dao 19,6 miliona dinara, dok je ove godine potrošeno oko 14 miliona dinara. Inače, jedna nabavka reagenasa je u toku.

Iako je već poznato i u ugovoru određeno da je Zavod u obavezi da kupuje reagense od firme donatora, ova zdravstvena ustanova ipak raspisuje tendere za nabavku potrošnog materijala, na kojem je uvek samo jedan ponuđač - Diahem Gramim.

Sporna stavka u ugovoru je što je Zavod izričito uslovljen da godine kupuje reagense od firme donatora, a ukoliko to ne učini ona će uzeti svoj aparat nazad. Ista stvar mogla bi da se desi i ukoliko donator proceni da se aparat dovoljno ne koristi.

Ugovorne strane su saglasne da, u slučaju da Primalac donacije u periodu od pet godina od dana zaključenja ovog Ugovora prestane sa nabavkom reagenasa od strane davaoca donacije, odnosno ukoliko Donator proceni da se aparat ne koristi u dovoljnoj meri, ovaj ugovor će se smatrati raskinutim - piše u Ugovoru o donaciji.

Pištaljka navodi da je spornu donaciju Zavod imao i 2014. godine, ali je tada dobio aparat vredan 30.000 evra. I ugovorom o ovoj donaciji niški Zavod se obavezao da kupuje potrošni materijal za aparat od donatora.

Iz kompanije koja je bila donator, negirali su da postoji sankcija u slučaju da ustanova koja je dobila donaciju ne kupuje od njih potrošni materijal, ali su dodali da se u tom slčaju aparat mora vratiti jer je dat bez naknade.


Obavezna kupovina nije po zakonu

Kako je iz Uprave za javne nabavke odgovoreno Pištaljci, odredba obavezne kupovine iz Ugovora o donaciji koga je potpisala v. d. direktorka Zavoda Vesna Knežević, ne može da se ispoštuje po Zakonu o javnim nabavkama. Međutim, iz Uprave smatraju i da nisu nadležni da reaguju u ovom slučaju.

Iz Ministarstva zdravlja su naveli da će sporan ugovor morati da bude raskinut, a reagovala je i zdravstvena inspekcija.


Donacija način da obezbede poslovanje

Istraživanje Pištaljke je pokazalo da farmaceutska kompanija Diahem Gramim nije jedina koja preko donacija obezbeđuje prolazak na tenderima i prodaju svoje robe. Međutim, kako navodi Pištaljka, jedino ova firma ima stavku u ugovoru koja obavezuje primaoca donacije da kupuje njihove reagense i "u dovoljnoj meri" koristi aparat.

Do kojih je sve podataka došla novinarka Pištaljke, možete pročitati na njihovom sajtu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishlija

    08:58 // 18. 9. 2018.

    Nije to samo zbog donacije, nego i provizije sto je teze dokazati

  • Srdjan

    07:02 // 18. 9. 2018.

    Koliko znam, vecina novijih aparata u Domu zdravlja i u klinickom centru su kupljeni, kupovali su se i verovatno ce se i u buducnosti kupovati na ovaj nacin. Tako se svuda danas posluje, ne samo kod nas. Jos je ovaj aranzman ispao los jer uz sve to firme obicno salju zaposlene na seminare, eskurzije i tome slicno, a padne i po neki rucak, viski i kafa. Iako deluje sporno mozda i nije toliko.

  • Djuram

    20:03 // 17. 9. 2018.

    Ko stiti takve direktore?

    • Rajko

      21:20 // 17. 9. 2018.

      Perisic, Bulatović....

    • Dr.Katica

      23:57 // 17. 9. 2018.

      Ja mislim da ih štite oni koji su ih to postavili. Neko ovde na foru ima veliku korist. Klasično isisavanje državnih para iz budžeta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: