Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:41, 4. 10. 2018.

| Društvo

Zavod za zaštitu: Ispuštanje vode iz Vlasinskog jezera bez negativnih posledica

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
vlasinsko-isuseno-foto-printscreenyoutube
Nasukani čamci; foto: printscreen Youtube (Vlasinsko jezero 9.9.2018)

Iako se u javnosti podigla bura i brojni građani su bili zabrinuti što se delimično isušilo Vlasinsko jezero, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije kažu da je ispuštanje vode zbog remonta na brani rađeno kontrolisano i postepeno, te da ribe, biljke i plutajuća ostrva nisu ugroženi. Da nema razloga za brigu ističu i u službi Predela izuzetnih odlika Vlasina i objašnjavaju da je ispuštanje počelo još januara, dok se već tri nedelje jezero puni vodom.

Društvene mreže prethodnog meseca “zapalile” su fotografije na kojima se vidi smanjeno Vlasinsko jezero, pa su brojni ljubitelji prirode počeli da se pitaju kakve će to posledice imati na floru i faunu.

Prema rečima šefa čuvarske službe Predela izuzetnih odlika Vlasina Novice Stankovića, građani su alarmirani bez potrebe, a problem je, smatra on, nastao jer EPS nije na vreme obavestio javnost da će raditi kapitalni remont.

Kad neko zna kako jezero izgleda u letnjem periodu i onda dođe i vidi da je delimično ispušteno, normalno je da će da pomisli najgore. Da su bili obavešteni, da im je neko objasnio, ne bi bilo tih reakcija - kaže Stanković.

vlasinsko-isuseno2-foto-printscreenyoutube Isušilo se jezero; foto: printscreen Youtube (Vlasinsko jezero 9.9.2018)Ističe da se iz jezera ispuštala voda od januara, polako, centimetar po centimetar, jer bi naglo mnogo štete da nanese biljkama i ribljem fondu.

Postepeno se ispuštalo da bi došlo na kotu 1.206 metara, kako bi remont mogao da se uradi. Dovodni i odvodni kanal za hidrocentrale je zatim pregrađen, tako da voda više ne otiče i krenulo se sa punjenjem jezera. Ovo nije najniža kota jezera kao što mnogi pričaju, kota je jezera je bila i niža, pretežno u zimskim i prolećnim mesecima - objašnjava Stanković.


Riba se izmrestila jer se povukla na vreme

Iz Zavoda za zaštitu prirode kažu da je ispuštanje vode iz korita Vlasinskog jezera aktivnost koja se radi prilikom sanacije brane na svakih 10 godina, te da oni izdaju uslove zaštite prirode kojima se propisuju mere i način sprovođenja remonta.

Kažu da velike oscilacije vodostaja, odnosno naglo ispuštanje vode, imaju višestruki negativni uticaj na ribe i druge vodene životinje, posebno u vreme mresta.

Kako bi se sprečile ove negativne posledice, vod, koja je ispuštana u dužem vremenskom periodu, tako da nije bilo naglog povlačenja vode i većina vodenih organizama je uspela da se blagovremeno povuče u dublje delove akumulacije - objašnjavaju u Zavodu.

Ovo potvrđuje i Novica Stanković iz PIO Vlasina, koji kaže da se sva riba izmrestila jer se povukla na vreme.

Opasno je da je ovo dugogodišnja situacija, tada bi to bila ekološka katastrofa. Mi kao zaštitari smo stalno na terenu, pratimo situaciju, a i cele sezone su dolazile sve moguće inspekcije - kaže Stanković.

I plutajuća ostrva, specifična za Vlasinsko jezero, koja su se zbog ispuštanja vode nasukala na obalama, tvrde stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode, nisu ugrožena.

Plutajuća ostrva su izgrađena od tresetnog zemljišta, nastalog raspadanjem biljaka u uslovima neprekidne stagnacije vode i niske temperature, koja se ponašaju i kao “sunđer” jer i u periodu suše ona zadržavaju minimalnu količinu vode neophodne za opstanak biljaka. Samim tim, ovi kratkotrajni sušni periodi na Vlasinskom jezeru imaju veoma mali negativni uticaj na biljne vrste koje nastanjuju plutajuća ostrva - kažu u Zavodu.

Podsetimo, iz EPS-a su ranije rekli da se na hidroelektrani “Vrla 1” radi remont zbog čega je jezero moralo da se ispusti. Kako su tada rekli, radovi su "usklađeni sa svim parametrima očuvanja životne sredine".

Inače, ispuštena je voda i iz Zavojskog jezera kod Pirota, ali odgovor na pitanje šta je razlog za to novinari Južnih vesti nisu još uvek dobili iz EPS-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoki

    07:53 // 5. 10. 2018.

    Da čak deluje blagotvorno.

  • Aleksandar

    18:13 // 4. 10. 2018.

    Razumem da neki ljudi nisu dovoljno obavesteni ali ove gluposti da su ostrva nasukana zbog isusivanja jezera su najveca glupost. Za neupucene jedno ostrvo( blizu hotela) je nasukano vec 3god, drugo veliko prekoputa do same brane je nasukano vec 10god a za trece neznam tacno tako da price o isusivanju su najveca glupost.

    • Roki

      14:18 // 24. 7. 2020.

      Ne znam koga zastupas ovakvom izjavom,a ako si samo ti iza ovakve izjave sigurno si glup i neobrazovan a verovatno i tvrdoglav.Sta ces gore od te kombinacije.Treset pluta moronu,a kad nivo jezera opadne, korenje trave i niskog rastinja ispod treseta srastaju sa dnom i obalom.

    • Roki

      14:25 // 24. 7. 2020.

      Treset pluta.Prilikom niskog vodostaja trava i korenje niskog rastinja srastaju sa dnom i obalom i tako ostrva ostaju zarobljena.Ako to nekima nije jasno ili im to nije vazno ili trebaju da uzmu privatne casove iz biologije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: