Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 18. 5. 2010.

| Društvo

Zavojsko jezero blizu maksimuma

Autor:V. Veljković, P. BlagojevićIzvor:Južne vesti
Brana na Zavojskom jezeru, arhivska fotografija; foto: Zorica Helach

Voda u Zavojskom jezeru danas oko 12 sati bila je na koti 614,80, odnosno svega metar ispod kote preliva preko brane, a vodostaj i dalje raste, rečeno je Južnim vestima u Hidroelektrani Pirot.

Ipak, nadležni tvde da je situacija i dalje pod kontrolom.

- Počeli smo sa kontrolisanim ispuštanjem vode u Nišavu. Ono što je u ovom trenutku srećna okolnost je da je nivo vode u Nišavi naglo opao, pa imamo prostora za ispuštanje veće količine vode iz jezera - kaže Goran Tošić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije. 

Zbog obilnih padavina i slivanja bujičnih potoka, dotok vode u Zavojsko jezero u poslednja tri dan je oko 72 kubna metra u sekundi, što je šest puta više od uobičajenog.

- Obe turbine Hidroelektrane Pirot su radile tokom prepodneva, ali se očekuje nalog za isključenje jer se vodi računa da se Nišava ne izlije iz korita - kaže Suzana Kostić, rukovodilac službe proizvodnje u Hidroelektrani i najavljuje mogućnost da će narednih dana HE raditi i tokom večeri, što do sada nije bio slučaj.

U Pirotu je 16.  maja uveče proglašena redovna od poplava, ali je, zbog naglog pada vodostaja Nišave, to rešenje stavljeno van snage 17. maja u toku dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Irena Maticek

    09:34 // 20. 5. 2010.

    Od kako su krenule poplave na jugu Srbije, veoma cesto mi je u glavi Zavojsko jezero zbog enormne kolicine vode, pa se nekako pribojavam "sta bi bilo kad bi bilo...". Nisam pesimista, ali volim da budem oprezna.
    Kako su obicno posle svi pametni kada se nesto desi, mislim da nije zgore pomenuti, cisto radi informacije stanovnistvu - kakve bi posledice imalo izlivanje brane ili ne daj Boze neka teza havarija. Koliko bi i dokle bilo poplavljeno podrucje.
    Imamo puno neprijatnih iskustava sa manjim nabujalim rekama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: