Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:48, 22. 1. 2024.

| Društvo

Završen uviđaj u "Magni" - policija se povukla, inspekcije još ćute

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Magna, fabrika, Aleksinac
Policija se povukla; foto: JV

Tri dana nakon druge prijave simptoma trovanja radnika fabrike Magna u Aleksincu, uviđaj je završen i policija se povukla iz ovog objekta, kažu za Južne vesti u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu. Da li će fabrika početi sa probnim ili redovnim radom i kada odluka je Inspekcije rada, a odatle još nema odgovora, kao ni iz ministarstava zdravlja i poljoprivrede čije su inspekcije obavile rad na terenu.

Još nije utvrđeno ko je odgovoran za dva slučaja, tokom tri dana, prijava preko 150 radnika sa simptomima trovanja. Prvenstveno je 17. januara više od 100 radnika Magne zatražilo pomoć lekara nakon trovanja lepkom, a onda je dva dana kasnije stigla i druga prijava preko 50 radnika sa istim simptomima.

Uviđaj je, kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu za Južne vesti, završen.

Kriminalističko-tehnički obrađeno je lice mesta. Izuzeto je sve što treba zbog daljih eventualnih analiza. Uviđaj je obavljen u prisustvu inspekcijskih službi Inspekcije rada i Uprave za vanredne situacije. Nakon zavšetka uviđaja, obzirom na to da mi ne zatvaramo fabrike, dat je nalog da se policija povuče sa lice mesta. Za dalje, da li će se obavljati proces proizvodnje, nadležna je Inspekcija rada - kažu u OJT.

Inspekciji rada, koja je u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poslata su pitanja i Zahtev za informacije od javnog značaja, ali odgovora još nema.

Ranije su poslata pitanja i sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji, ali ni odatle nema odgovora.

Ćutanja se drže i u fabrici Magna, koja je u Aleksincu otvorena oktobra 2021. godine. Iz ove fabrike su 18. januara u večernjim satima poslali saopštenje u kom su naveli da "Magna potvrđuje da je tokom rutinske operacije održavanja podne obloge na našoj lokaciji u Aleksincu nažalost došlo do toga da neki zaposleni iskuse štetan uticaj na zdravlje".

Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević je, potom, rekao da je to saopštenje poslato jer su analize, koje su uradile inspekcije i sa Instituta, pokazale da je kvalitet vazduha u fabrici bio zadovoljavajući.

Podsetimo, iz Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu su potvrdili da su radnici bili izloženi isparenjima lepka za tapaciranje poda i stranica automobila.

Radnici su evakuisani nakon trovanja, ali su se sinoć vratili na posao i ponovo pokrenuli proizvodnju, a to je najavio za RTS predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

Danas su ispred Opštine Aleksinac bili narodni poslanici opozicije, a Srđan Milivojević je rekao da ima nezvanične informacije da se radnici nisu otrovali lepkom, već da su problem upravo sirovine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • saša

    16:32 // 23. 1. 2024.

    Sad većaju, kako i šta da slažu, da umanje štetu, da neki istaknuti naprednjak u firmi bude zaštićen.

  • Viša sila

    12:13 // 23. 1. 2024.

    Ja sam kriva u rudniku Soko, iako je inspektor zabranio rad rudnika zbog neispravne instalacije par meseci ranije! Ali i ja sam ugrožena otkad se pojavio Viši silan.

  • Deyan

    11:34 // 23. 1. 2024.

    Danas najverovatnije kreće druga smena sa simulacijom. Pozvani su radnici koji nisu zatrovani. Toliko o inspekciji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: