Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 19. 6. 2020.

| Društvo

Završena mala matura, u Školskoj upravi Niša kažu bez problema

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
skolska klupa foto aleksandar kostic
Gejo tvrdi da nije bilo prepisivanja; Ilustracija; foto: A.K.

Rešavanjem kombinovanog testa osmaci su danas završili polaganje prijemnog ispita za upis u srednje škole, a prema rečima načelnika Školske uprave Nišavskog okruga Dragana Geja u tri dana male mature nije bilo neregularnosti. Testove je u Nišu polagalo 2.400, a u okrugu 3.400 osmaka. Iako čitaoci Južnih vesti javljaju da je bilo prepisivanja na testu iz matematike, Gejo kaže da se tako nešto nije dogodilo jer je veliki broj ljudi kontrolisao đake.

Najbolja organizacija polaganja male mature do sada, tako opisuje ovogodišnju načelnik Školske uprave Gejo. Prema njegovim rečima u svakoj učionici bila su po 2 dežurna nastavnika, i u hodniku jedan.

U svakoj školi smo imali i supervizora i školskog policajca, a u velikim školama bilo je i republičkih i opštinskih prosvetnih inspektora. Dodatno smo iz Školske uprave poslali još 20 spoljnih saradnika da prate. To je veliko ljudstvo, ali sve je proteklo fenomenalno - kaže Gejo.

Ipak, čitaoci Južnih vesti javljaju da je prepisivanja bilo prilikom rešavanja testa iz matematike, a da su učenici uspeli da fotografišu zadatke i pošalju ih pomagaču na rešavanje. Kao dokaz za prepisivanje poslali su fotografiju jednog od zadataka. zadatak Do čitalaca "Južnih vesti" stigla fotografija zadatka, foto: čitalac

Opet se ponovio isti scenario - prepisivanje na testovima za malu maturu. Do mene je stigao lepo i uredno slikan test iz matematike, koji je neko od učenika poslao mojim poznanicima kako bi im pomogli u izradi. Da li je moguće da svake godine ima problema - pitaju se čitaoci.

Gejo potvr]uje da je u pitanju jedan od ovogodišnjih zadataka sa testa iz matematike, ali odbacuje svaku optužbu o prepisivanju. Kaže da su izveštaji komisija besprekorni i da je fotografija zadatka najverovatnije nastala nakon završetka polaganja.

Dodaje i da je u učionicama testove polagalo po 9 učenika, da su isped učionica bili postavljeni stolovi za telefone, tako da je verovatnoća da je neko prepisivao "ravna nuli".

Fotografiju je mogao bilo ko da uslika, ili zlonamerni nastavnik ili da su skinuli sa ključa koji je juče iz Ministarstva poslat u 11 i nešto. Kada se ključ šalje, idu i zadaci i rešenja i to se postavlja na oglasnu tablu škole da mogu da vide deca. Tako da je neko mogao to da slika i pošalje. I dalje tvrdim da nije bilo nepravilnosti i da je sve proteklo besprekorno - kaže Gejo.

Prvi preliminarni rezultati male mature biće objavljeni 23. juna, nakon čega sledi i rok za žalbe, a potom i konačno rangiranje.

Iz Ministarstva prosvete se za slučaj prepisivanja u Nišu nisu oglašavali, ali u saopštenju sa sajta navode da je procurela fotografija kombinovanog testa u Novom Pazaru, a istražni organi ispituju slučaj. Dodaju i da je incident u Novom Pazaru lokalnog karaktera i da neće uticati na proces sprovođenja završnog ispita.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    18:40 // 19. 6. 2020.

    Da bici malo srednje škole. Javasluk

  • M Radojkovic

    17:54 // 19. 6. 2020.

    Sve je proslo kako treba u najbolje moguci red

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: