Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:34, 6. 1. 2018.

| Društvo

Završena rekonstrukcija Kazandžijskog, sledi uređenje fasada

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Kazandžijsko
Da li vam se dopada novi izgled Kazandžijskog sokačeta? foto: JV/V. Milić

Novi izgled dobilo je popularno Kazandžijsko sokače u Nišu. Stara kocka po kojoj je ova ulica bila prepoznatljiva sada je samo po sredini, ostatak je na depou izvođača, a iako je veliki broj građana negodovao zbog toga, gradski većnik Miloš Milošević kaže da je sve urađeno po projektu i u planiranom roku.

Pre nešto više od 2 meseca počelo je uklanjanje kocki u Kopitarevoj ulici u Nišu, poznatom Kazandžijskom sokačetu, a građani su vrlo glasno negodovali, jer smatraju da je time uklonjen i “šarm starog Niša”.

Anketa

Ipak, njihovo negodovanje nisu čuli gradski čelnici, jer je rekonstrukcija završena po prvobitnom planu, pa je kocka sada samo po sredini ulice, a sa strane su postavljene granitne ploče.

Nakon što je ulica dobila novi izgled, gradski većnik Miloš Milošević rekao je da je “očekivao da se neko oglasi povodom toga”, ali je, kako kaže, zbog ćutanja morao da zakaže konferenciju za štampu.

Očekivao sam, nakon one kampanje koja se vodila mesecima u gradu, da će bar neko javiti da su radovi okončani i da je sve urađeno u roku i po projektu. Očekivali smo da će neko da se oglasi povodom toga, ali očigledno da nikog to u ovom trenutku ne interesuje i to je bio razlog što smo zakazali konferenciju za štampu - pojašnjava Milošević.

Milošević kaže i da je stara kocka, koja je nekada krasila celo Kazandžijsko sokače sada “na depou izvođača” i da će se po potrebi ugrađivati tamo gde proceni struka.

Nije uništena, nije bačena, stoji skladištena i po potrebi može da se koristi - dodaje Milošević.


U narednom periodu uređenje fasada i ograde sa cvećem

Renoviranje ove poznate niške ulice građane je koštalo oko 4,5 miliona dinara, a većnik kaže da se “značajno uštedelo” u odnosu na projektovanu vrednost radova. U narednom periodu, dodaje, urediće se fasade koje su zbog spuštanja ulice ostale neuređene. Obilazak Kazandžijskog Gradonačelnik i većnik prošetali novim sokačetom; foto: ni.rs

Radiće se i pristup ugostiteljskim objektima i deo fasade koji nije uređen i ograde sa cvećem koje su projektom predviđene, a nismo ih ugovorili sa izvođačem. S obzirom na to da je tek počela budžetska godina, neophodno je doneti finansijski plan i plan javnih nabavki, ja se nadam da će do početka letnje sezone to biti okončano - kaže većnik.

Grad će da izdvoji još 2 miliona dinara za sanaciju fasada, kako piše na gradskom sajtu, a ubuduće će u ovoj ulici biti dozvoljene samo bašte sa tendama koje će se uveče povlačiti. Time će, kako kažu, ulica imati adekvatnu širinu i pristupačnost. Vozila Hitne pomoći i vatrogasci, navode na sajtu Grada, ubuduće će moći lakše da prođu Kopitarevom ulicom.

Podsetimo, krajem oktobra prošle godine počelo je renoviranje Kazandžijskog sokačeta, a kako je tada pojasnio većnik, kocke su uklonjene da bi bašte kafića stajale na ravnoj površini. Građani su vrlo glasno negodovali zbog ovakve odluke, ali su mašine i pored toga ubrzo počele da rade.

U anketi Južnih vesti, od oko 2.500 građana, čak njih 2.400 bilo je protiv odluke da se granitne kocke uklone iz Kopitareve ulice, negodovao je i niški DS, kao i građanski aktivisti koji su najavili "farbatnje Tvrđave u roze da bi bila lepša". I pored brojnih akcija građana, već početkom decembra je Kopitareva poprimila novi izgled i kocka je postavljena samo po sredini ulice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slobodan

    08:07 // 22. 1. 2018.

    ova rekonstrukcija je pravi pogodak. Najzad Kazandžisko sokače liči na nešto, ali zar se niko nije setio da svu kišnicu prikupi i kanališe, već će sva voda sa oko 3500 m2 da teče ulicom ka Staroj Srbiji i tamo pravi jezero. ili će možda sada ponovo da dižu granit i postavljaju kanalizaciju.

  • Marina Maric

    16:33 // 11. 1. 2018.

    Sve je to malo da bi pokrilo svo smeće i zapuštenost preko Nisave pre Irskim pabom i dei klupe i plato kod mosta kao i sam ulaz u grad sa svih strana pun smeća i zapuštene kuće onda cesta prema Niskoj badnji i sama banja horor a glavna ulica samo sto ti ne padnu staklene kugle sa smećem na glavu ako si u podzemnom.Zgrade i prostor oko kontejnera mora biti kaznjivo ukoliko nije očišćeno!itd

    • Aleksandar

      10:23 // 13. 1. 2018.

      Trebalo je vremena dešifrovati Vaš komentar bez znakova interpuncije.

  • Ognjen

    12:15 // 9. 1. 2018.

    Као неко ко није из Ниша изгледа да више ценим наслеђе Ниша јер мислим да је радити овако нешто катастрофа. Замислите овакав случај у свету, да из неког бесмисленог разлога уништитш историјско наслеђе, лудило?! Наши политичари изгледа мисле да Србија и наше наслеђе почиње од њих, тешко нама са њима таквима.

    • nišlija

      19:33 // 9. 1. 2018.

      @Ognjen Vidi se da nisi iz Niša. Daj molim te reci mi šta je to uništeno? Šatori, cerade, daske, zagrađene bašte? Jedan opšti cirkus... Inače ona kaldrma je postavljena u toj ulici negde 80-ih godina, nisam tačno siguran. Ovo je trebalo da se uradi, samo je trebala kaldrma biti preko cele ulice! I da se u buduće sve sem suncobrana ZABRANI!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: