Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 27. 8. 2014.

| Društvo

Završeno suđenje profesorima "DIF-a"

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
490x370-uverenje-o-diplomiranju.jpg

Iznošenjem završne reči tužioca, okrivljenih i njihovih advokata okončano je suđenje grupi profesora optuženoj za korupciju.

Posle godinu i po dana suđenja i čak 9 odlaganja glavnog pretresa, učesnici u postupku su se složili da više nema novih dokaza, pa je pred sudijom Osnovnog suda u Nišu sada samo da donese presudu.

Tužilac je u svojoj završnoj reči naveo da je zaprećena kazna za to krivično delo od 6 meseci do 5 godina zatvora, zatraživši od suda da optužene kazni sa po godinu dana zatvora.

Inače, jedina novina u odnosu na dosadašnji tok suđenja je bila zaključak da se odustane od saslušanja svedoka zbog čije sporne odbrane diplomskog rada se i sudi. On do sada nije saslušan, a ne postoje ni dokazi da mu je uopšte poziv sa saslušanje uručen jer se, kako se čulo, pretpostavlja da je u Americi.

Palata pravde Predstavnik tužilaštva, koje je tog svedoka i predložilo, zaključio je da njegovo svedočenje nije neophodno, smatrajući da ponuđeni dokazi i svedočenja ostalih svedoka potvrđuju navode iz optužnice.

Inače, kao osnovni dokaz da svedok nije prisustvovao odbrani svog diplomskog rada tužilaštvo vidi izveštaj policije da je on 28. oktobra 2010. godine napustio Srbiju i da do 30 maja 2012. godine nema dokaza da se vraćao u zemlju.

To je, po njihovom tumačenju, dokaz da 30. decembra 2011. godine N.S. nije bio u zemlji, te da nije ni mogao da brani diplomski rad pred komisijom u Srbiji.

Međutim, iako su se prethodno bez primedbi složili da se odustane od saslušanja spornog svedoka, u svojoj završnoj reči advokati odbrane su upravo činjenicu da je tužilaštvo odustalo od svog predloga predstavili kao argument u svoju korist.

- To je krunski svedok koji bi rekao da li je bio prisutan na odbrani svog diplomskog rada ili ne - rekao je advokat odbrane.

Pritom, ne osporavajući izveštaj policije advokati odbrane su ga ocenili kao "zlonameran", uz komentar da "valjda naša država nije policijska".

Podsetimo, trojica profesora DIF-a Saša Marković, Aleksandar Joksimović i Slobodan Stojiljković i su novembra 2012. optuženi da su zloupotrebili svoj položaj tako što su studentu N.S. omogućili da odbrani diplomski rad u vreme kada on uopšte nije bio u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zabrinuti_prolaznik

    11:55 // 28. 8. 2014.

    Da su stvarno nevini, taj čovek koji je u Americi bi se sigurno zainteresovao da skine ljagu sa svog imena i barem bi preko videobima ili nečeg sličnog izneo neke činjenice za odbranu nedužnih.

  • Djoka

    23:53 // 27. 8. 2014.

    Slobodan Stojiljkovic je cestit covek. Zivi u skromnom stanu, vozi skroman auto. Veliki je covek, i nije lepo svasta da se pise za njega, a da ga pri tom niko licno ne poznaje.

  • tuzno

    22:47 // 27. 8. 2014.

    Afera indeks u Kg, ima svoju zrtvu,dekan niskog pravnog fakulteta je umro, jer je bolestan od karcinoma odveden u pritvor! Nepravda

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: