Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:06, 2. 11. 2022.

| Društvo

Zbog RS virusa zaustavljen prijem dece na intenzivnu negu Dečije klinike u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
inkubator, decija klinika, nis, foto jv ljubica jocic
Novorođenčad najugroženija; foto: JV / Ljubica Jocić

Kod petoro novorođenčadi, koja spada u najugroženije pacijente, na intenzivnoj nezi Dečije klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu prisutan je respiratorni sincicijalni virus (RSV), pa je iz preventivnih razloga kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, narednih dana zaustavljen prijem novorođene dece na intenzivnu negu, kaže direktorka Jelena Vojnović. Svi ostali delovi Dečije klinike rade nesmetano, epidemije nema, a ugrožena novorođenčad iz regiona i Niša će odlaziti na institucije u Beogradu, kaže Zoran Perišić, direktor UKC-a.

Dvoje dece koje je bilo životno ugroženo sa teškom kliničkom slikom primljeno je na intenzivnu negu Dečije klinike, a oni su stabilno, kaže Jelena Vojinović, direktorka Klinike za pedijatriju.

Sva novorođenčad i deca su dobro. Do pojave infenkcije došlo je tako što je u našu jedinicu lečenja upućeno dvoje male dece, jedno novorođenče od tri nedelje, drugo odojče od dva i po meseca, koji su bili životno ugroženi sa teškom kliničkom slikom pod RSV infekcijom. Ova infekcija predstavlja lakšu infekciju kod većine dece, ali ugrožena populacija su prevremeno rođena deca, novorođenčad i odojčad - kaže Jelena Vojinović.

intenzivna nega, decija klinika nis, foto jv ljubica jocic Trenutno prekinut prijem na intenzivnu negu; foto: JV / Ljubica Jocić Deca su, dodaje, stabilizovana, reanimirana i u oporavku. Kako se virus ne bi dalje širio, odlučili su da preduzmu preventivne mere.

Pošto se radi o lako prenosivom virusu, a tu nam je najugroženija populacija, mi smo sproveli preventivnu meru. U narednih nekoliko dana zaustavićemo prijem za životno ugroženu novorođenčad iz regiona. Sa kolegama iz Beograda smo dogovorili da će ih oni preuzeti dok ne sprovedemo sve mere. RSV je uobičajna infekcija u ovom periodu - kaže Jelena Vojinović.

Rezultati koji su danas stigli kazuju, dodaje Jelena Vojinović, da su svi ostali pacijenti negativni na RSV.

Ono što je važno, epidemije nema, ističe Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Smatrali smo da treba delovati preventivno i zaustaviti svaku mogućnost da se ovo pretvori u nešto ozbiljnije. U ovom trenutku imamo troje dece pozitivne na RSV virus. Svi su dobro, to je virus koji dobro reaguje na terapiju i niko nije u situaciji da se borimo za njegov život. Svi delovi pedijatrijske klinike rade, samo je obustavljen prijem u intenzivnu negu za ugroženu novorođenčad i oni se prebaciju u pedijatrijske institucije u Beogradu. Smatrali smo da je prevenetivna ono što treba uraditi da ne bi se desilo nešto u zdravstvenom sistemu - kaže Perišić.

On dodaje da je obaveštena nova ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ludglava

    12:47 // 2. 11. 2022.

    Decija interna klinika u Nisu prima pacijente iz CELE JUZNE SRBIJE.
    Zgrada je stara,lose odvojena odeljenja.U istom prostoru su pulmolog, imunolog, endokrinolog, kardiolog i jedan salter. Mi sa stomacnom zarazom bili stacionirani sa decom pod drugim upalama i povredama. Ludilo!
    HITNO NAPRAVITI NOVU FUNKCIONALNU ZGRADU!
    Od ovoga bitnije nema.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: