Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 18. 8. 2021.

| Društvo

Zbog čestih poplava i nedostatka stručnjaka niški i još dva univerziteta otvorili novi master program

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
poplave Kuršumlija
Učestale poplave i nedostatak stručnjaka bili su razlog za otvaranje novog master programa; foto: čitalac

Zbog velikih poplava koje su 2015. godine zadesile Srbiju, a koje su pokazale da nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti, kako bi stvorili kadar koje može reagovati u takvim situacijama, Univerziteti u Nišu, Beogradu i Novom Sadu su kreirali novi zajednički master akademski program - Erozija zemljišta i prevencija od bujičnih poplava. Prvi konkurs za ovaj master program je raspisan, prijava počinje 14. septembra, a studije su besplatne.

Ovakav master program biće prvi put dostupan akademcima, a zajednički će ga realizovati niškui Fakultet zaštite na radu, beogradski Šumarski fakultet i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada.

S obzirom na to da je master program nastao kao rezultat dugogodišnjeg problema sa bujičnim poplavama koji je prisutan i u regionu, studenti iz Banja Luke i Sarajeva moći će takođe da konkurišu, objašnjava rukovodilac projekta na Univerzitetu u Nišu Slobodan Milutinović.

To nije problem koji je vezan samo za Srbiju, nego je vezan i za ceo region. Tako da smo želili zajedno sa ljudima iz regiona koji se takođe bave sličnom problematikom, da akreditujemo jedan zajednički studijski program, pogotovo što oni to nisu imali u svojim kurikulumima - kaže Milutinović.

Osim što ih je situacija u kojoj je ceo region bio zahvaćen poplavama navela da krenu sa realizacijom projekta, ključna ideja bila je da obezbede obrazovanje ljudima koji bi preventivno reagovali u situacijama, kojih će po rečima Milovanovića zbog klimatskih promena biti još više, pa je stručno usavršavanje iz ove oblasti preko potrebno.

Može se očekivati da se broj takvih događaja poveća, a mi osim beogradskog Univerziteta i Šumarskog fakulteta koji se bavi bujičnim poplavama, nismo imali takvo inženjersko usmerenje. Pogotovo nismo imali nešto što je bilo zajedničko - kaže Milutinnović.

Zainteresovani kandidati moći će da podnose svoje prijave od 14. septembra do 5. oktobra u studentskoj službi Šumarskog fakulteta u Beogradu, a zajednički master trajaće dva semestra.

Zajednički master program namenjen je svim kandidatima koji imaju završene osnovne ili master studije tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih nauka, a biće primljeno ukupno 40 njih , odnosno po 8 studenata sa Univerziteta koji učestvuju u realizaciji programa, stoji na u tekstu konkursa.

Prva godina studija finansiraće se iz budžeta ERASMUSA-a.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • David Štrbac

    13:11 // 22. 8. 2021.

    Da se osnuju i master studije za eroziju morala društva, sa smerom zaštita od naprednog radikalizma i lopovluka.

  • Ja

    11:34 // 18. 8. 2021.

    Šumari, poljoprivrednici i zaštitari da rešavaju poplave... Ma mož' misliti... To je posao za građevinske inženjere, hidrotehničkog i hidro-konstruktorskog usmerenja...

  • Agnostik

    10:42 // 18. 8. 2021.

    Prevencija. Prevencija je, valjda, jedini fundamentalni način sprečavanja tj. rešavanja problema. Učili su nas da je mnogo bolje sprečiti nego "lečiti". To treba da bude ideja vodilja ne samo za pitanje erozije i poplava već i za ostale ekološke probleme. Zar ne postoje, već, studijski programi koji obradjuju ova pitanja sa svih aspekata - prirodni, tehničko-tehnološko-inženjerski?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: