Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 10. 12. 2021.

| Društvo

Zbog dolaska Vučića otkazana izložba u Oficirskom, mladim umetnicima sklonili slike bez obaveštenja

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
izložba
Pomerili radove da bi okrečili; foto: S. L.

Dva dana nakon otvaranja izložbe u Oficirskom domu u Nišu mladi niški umetnici nisu zatekli svoje slike u ovom prostoru, već radnu atmosferu i krečenje, a sve zbog, kako kažu, dolaska predsednika Aleksandra Vučića. Izložba im je otkazana a da ih o tome niko nije ni obavestio, pa navode da se osećaju poniženo i da su razočarani što Grad Niš tako postupa sa mladima.

Izložba "Nimart" otvorena je u ponedeljak i trebalo je da traje do nedelje, ali je, kažu neki od umetnika čija su dela bila deo postavke, dolazak predsednika promenio planove. Tako su umesto svojih radova mladi niški umetnici pre par dana zatekli krečenje u Oficirskom.

Jedna od njih je Simona Lazić koja kaže da su napokon uspeli da organizuju izložbu, ali da su im za kratko vreme uništili srećne trenutke.

Otišla sam dva dana posle otvaranja, videla sam da je skroz prazno, nešto kreče. Pitala sam šta se dešava, radove su nam stavili u neku malu prostoriju. Oni kažu, mora da se kreči. Danas sam opet otišla da uzmem radove, ali ih nije bilo, sve je sređeno za konferenciju - kaže Lazićeva.

265027606_409939987484164_5649401617336202524_n Sve je spremno za Vučićev dolazak; foto: S. L. To potvrđuje i umetnica Mina Stefanović i ističe da je još potresena zbog cele situacije sa izložbenim prostorom. Prvo su imali problema sa promo-materijalom, jer su im iz Grada rekli da to moraju sami da finansiraju, ali su na kraju, kaže, i to pregurali.

Sve smo to pregurali da bi bez ikakve najave sklonili sve naše radove, vraćali posetioce izložbe sa vrata i kada smo pitali šta se dešava, samo nam je rečeno da izložbe neće biti do nedelje, jer dolazi predsednik. Mi smo i dobili termin do nedelje, pa smo praktično imali izložbu samo dva dana - objašnjava Stefanovićeva.

Jedan od organizatora izložbe je portal Youth Vibes, a urednica Anđelija Stanimirović navodi da ni njih nisu obavestili da će izložba biti otkazana. Organizator je i Kancelarija za mlade Grada Niša, a koordinator Jovan Milić još nije odgovorio na pitanja Južnih vesti kako je došlo do otkazivanja i da li su bili obavešteni.

Inače, iz Oficirskog doma se u utorak najpre u Gradsku kuću "preselila" javna rasprava o budžetu. Iako je pre same rasprave na NTV gradonačelnica rekla da je mesto promenjeno zbog krečenja, nakon toga je na javnoj raspravi kao razlog navela problem sa grejanjem. 264455289_1296303434169531_521816230464871412_n (1) Izložba trajala samo dva dana; foto: S. L.


"Žalosno je što grad nema prostora za mlade umetnike"

Petoro mladih umetnika je dobilo priliku da prikaže svoje radove, a nekima je to bila i prva izložba. Stefanovićeva kaže da su stekli samo loše iskustvo i videli kakav je odnos Grada prema mladima.

Dobili smo nula izvinjenja, nula objašnjenja. Osećamo se poniženo i prosto je žalosno što grad nema prostora za umetnike i tako ih tretira - kaže umetnica.

Simona navodi da na ovakav način mladi gube volju za dalji rad. 264010456_647104749626825_1674281117945008593_n (1) Mladi umetnici razočarani i besni; foto: S. L.

Razočarana sam da je takav odnos Grada sa mladima, uopšte se ne fokusiraju na to. Tako je i nastala izložba jer se na mlade ne obraća dovoljno pažnje ili ako se obraća nije na pravi način i nemaju pristup svemu tome, pogotovo kulturnim sadržajima. Organizovala se nekako izložba i svi smo bili srećni zbog toga i to je nekako moralo da se uništi i baš nam je krivo, i baš smo svi razočarani - naglašava Lazićeva.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas dolazi u Niš i od 17 sati će razgovarati sa predsednicima opština Nišavskog okruga u Oficirskom domu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ika

    17:27 // 11. 12. 2021.

    Potemkinova sela!
    Dolazi najveći, pa ajd da okrečimo!!!
    Aloooo, a izložba je mogla u nekrečeno, a?! Običan narod može i u svinjac? Za nas je sve dobro!
    I vrata podmazaše, da kralj lakše udje!

  • dusan

    08:10 // 11. 12. 2021.

    strasno sta sve moze da nas snađe

  • Danijela

    08:02 // 11. 12. 2021.

    Jako ruzno, nije tu Vucic kriv, nasa gradonacenica je nedostojna tog mesta. Samo mi je krivo sto nama niko nije dobar, nijedana vladajuca glava, pa se pitam kakav smo mi to narod.

    • Vini

      14:13 // 11. 12. 2021.

      Dok budu krali izbore - bićemo OVAKAV “nikakav” skup ljudi koji nisu - narod!

    • Ljiljana Radojković Jovanović

      16:23 // 14. 12. 2021.

      Kultura je uvek bila "pastorče",kao ovog grada,tako i celog društva.I onda se pitaju neki,gde su stvaraoci,gde su mladi...
      Tu su vam pred nosem,a vi ih ne vidite jer ste polusvet!
      Govorim o većini.Umetnici se izuzimaju jer oni su prava elita.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: