Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:05, 23. 2. 2022.

| Društvo

Zbog gradnje tunela most kod Predejana pred urušavanjem, čeka se reakcija nadležnih

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
20220213_150052 (1)
Mostom prolazili kamioni i građevinske firme; foto: Čitalac;

Most koji povezuje selo Koraćevac i naselje Predejane pretpreo je velika oštećenja tokom gradnje tunela Predejane, žale se građani koji svakodnevno prelaze preko mosta. Oni kažu da su kamioni Koridora Srbije i građevinske mašine svakodnevno tu prolazile, te da su oni direktni krivci što se most nalazi pred urušavanjem. Ipak, iz Koridora i Puteva Srbije kažu da taj most nije u njihovoj nadležnosti, a iz leskovačke Direkcije da do sada nisu dobijali nikakve prijave, te da će ubrzo izaći na teren.

Građani se žale da je do novih urušavanja došlo krajem prošle godine, jer su izvođači radova na Koridoru 10 preusmerili tok Južne Morave sa sredine mosta u krajnje desnu stranu, što je vremenom dovelo do urušavanja desne obale pa je sada ugrožen i sam most.

Dodaju da je problem još veći kada se vidi da upravo preko mosta prolazi visokonaponski kabl kojim se tunel Predejane snabdeva električnom energijom, pa strahuju da će doći do pucanja kabla i dodira sa vodom. IMG_20220223_152301 I kolovoz prtrpeo teška oštećenja; foto: Čitalac

Već više od 2 meseca nema reakcije nadležnih organa i institucija, niti se preduzima bilo kakva aktivnost da se dalje urušavanje spreči. Da bi problem bio veći, baš tu prolazi visokonaponski kabl sada, usled urušavanja, visi iznad vode. Imajući u vidu da svakog proleća dolazi do poplava i značajnog povećanja nivoa vode u Južnoj Moravi, opravdani su strahovi nas stanovnika u naselju Koraćevac da može doći kako do kidanja visokonaponskog kabla i njegovog dodira s vodom, tako i do daljeg urušavanja puta na ulazu u most pa i rušenja samog mosta. Takođe, taj deo uopšte nije propisno obeležen, čak ni običnom žutom trakom, iako je na samom ulazu u most, pa bi neko usled nepažnje mogao i da padne u reku - žale se meštani.

Iako su radove izvodili Koridori Srbije, oni ističu, baš kao i iz Puteva Srbije, da taj most nije u njihovoj nadležnosti. Za problem sa mostom koji povezuje selo Koraćevac i Predajene nisu znali ni u leskovačkoj Direkciji, odakle su obećali da će što pre je to moguće izaći na teren i videti u kakvom je stanju most. 20220213_150116 Most jedini put za izlaz iz sela Koraćevac; foto: Čitalac

Odmah ćemo reagovati, ali ako je tako kao što građani kažu, onda ćemo morati da kontaktiramo i one koji su izvodili radove, jer je taj most opštinski, ali ako su oni direktni krivci za urušavanje, verovatno će morati i da učestvuju u sanaciji - rekli su u Direkciji.

Građani ističu i da im je to jedini put kojim mogu da izađu iz sela, te se nadaju da na reakciju nadležnih neće mnogo dugo čekati, jer podsećaju da ide period promenljivog vremena, što bi moglo da donese nove padavine i porast Južne Morave, što bi, kako kažu, bio kamen spoticanja sanacije mosta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Baca

    18:23 // 23. 2. 2022.

    Ne pitamo Koridore i Puteve Srbije da li je most u njihovoj nadležnosti, nego ih prozivamo da su svojim nestručnim radom i nepažnjom oštetili most i doveli ga u opasno stanje da se uruši.
    Odgovorni su za takvo stanje mosta i bolje bi bilo da ga poprave nego da se hapse odgovorni direktori.

    Aaaa, čekaj, ovo je Srbija, tu niko nije odgovoran ni za šta.

  • Lea

    17:21 // 23. 2. 2022.

    Meštanka sam Predejana. Apsolutni krivci,za stanje mosta, su firme koje su izvodile radove na koridoru. Most je bio u vrlo dobrom stanju i u normalnim okolnostima služio bi, još nekoliko decenija. Medjutim,od kada je krenula izgradnja autoputa most je svakoga dana poprimao drugačiji izgled. Ograde su razbijene na više mesta,beton na mostu pohaban, apsolutno nebezbedan.

  • Luka

    16:20 // 23. 2. 2022.

    Bice! Evo, predizborni konvoj je u niskom startu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: