Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 26. 2. 2021.

| Društvo

Zbog izlivanja termalnih voda u Niškoj Banji i podrumi bili pod vodom, meštani traže trajno rešenje

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
potpoljen podrum Niška Banja foto Nikola Mitic
Građani kažu da nekad izvuku i 5 kubika vode iz podruma; foto:JV-N. Mitić;

Termalna voda više ne teče niz ulice u Niškoj Banji, ali se desetak dana skupljala u podrumima i šahtama meštana koji žive u delu naselja ispod “Radona”. Predsednik Opštine nije odgovarao novinarima na pitanja od kako se taj problem dogodio, ali jeste građanima - rekao im je da je voda preusmerena u Suvobanjski potok, nakon čega su podrumi prestali da im se pune vodom. Kako ovo nije prvi put da imaju podrume potopljene termalnom vodom, meštani traže od sadašnje vlasti, kao što su i od prethodnih, da se problem izlivanja voda trajno reši.

Banjci koji žive u delu ispod “Radona” kažu da se i prethodnih godina dešavalo da termalna voda teče ulicama i pravi malo jezero ispred ulaza u Institut, ali i da je uvek nalazila put da dođe u njihove podrume i šahte. potopljen podrum foto Nikola Mitic Spas od poplava našli sami - vodu iz podruma izvlače pumpama; foto: JV-N.Mitic;

Tako je bilo i sredinom februara, kada je termalna voda, prema svedočenju građana, izbijala iz slivnika. Smatraju da je do toga došlo zato što je voda sprovedena u kanalizaciju, umesto u kanale koji su pravljeni za nju i koji su je odvodili u Nišavu.

U nedelju, 14. februara se pojavila voda. I pre 3 godine imali smo isti problem kada se ispred Radona isto to desilo - pričaju meštani.

Od tada, kako svedoče, svakog dana su izvlačili vodu iz podruma pumpom, ali se ona već narednog dana ponovo skupljala. potopljen podrum foto Nikola Mitic Oronuli zidovi podruma svedoče da nisu poplavljeni prvi put; foto: JV-N. Mitić;

Od kako se voda pojavila, majka i ja svakog dana izbacujemo pumpom vodu u proseku 40 minuta. Uvek je bilo između 2,5 i 5 kubika vode, s tim što kako je vreme prolazilo, to se povećavalo - kažu jedan od građana.

Za pomoć su se obraćali Opštini Niška Banja i JKP Naissus, ali su oni, kako prepričavaju meštani, prebacivali odgovornost jedni na druge.

Pozvao sam Opštinu. Pitao sam kako će to da se reši, na šta su oni meni rekli da to nije pri nadležnosti Opštine nego Vodovoda. Posle nekoliko dana sam zvao JKP Naissus, oni su mi rekli da to nije njihova nadležnost, već nadležnost Opštine. U međuvremenu, s obzirom da mi iz Opštine nisu dali nikakav odgovor, zvao sam ponovo Naissus i kontaktirao sam predsednika Opštine. Upoznao sam ga sa problemom i pitao šta da radim, na šta je on meni rekao da je to u nadležnosti Vodovoda - pričaju građani.

Predsednik Opštine Niška Banja Dušan Živković se, nakon kratkog razgovora u kojem je tražio pitanja SMS-om, više nije javljao novinarima Južnih vesti, ali jeste pojedinim građanima. potopljena šahta Voda napunila i šahte; foto: N.Mitić;

Naznake da bi njihov problem mogao da bude rešen građani su dobili u ponedeljak, kada im je predsednik Opštine odgovorio da će najverovatnije da se ide na vanrednu situaciju i preuzimanje hitnih mera i intervencija koje su samo tada moguće, a potom ih obavestio i o tome kako će problem sa izlivanjem termalnih voda rešiti.

On je mene pozvao i rekao mi je da se kreće sa mrtve tačke, da je voda zatvorena, da će to da se reguliše, da je voda prebačena put Suvobanjske reke i zamolio da ukoliko imam neki problem, da ga pozovem da vidimo šta ćemo da radimo. Od kako je ta voda zatvorena, činjenica je da je voda stala i da se podrum više ne puni - pojašnjava meštanin.

Zaključuju i da, zato što se problem godinama ponavlja, sve vlasti u Banji nisu adekvatno reagovale na problem izlivanja termalnih voda. potopljen podrum foto Nikola Mitic Po zimnicu odlaze u čizmama; foto: JV-N.Mitić;

Moram da naglasim da sam i prethodnog predsednika Opštine Niška Banja isto tako obavestio da imam problem, a on se oglušio. Meni je rečeno da su speleolozi ušli u taj deo, da je "Naissus" obavestio da je napravljen elaborat, šta treba da se uradi, na šta niko od njih u prethodnom sazivu ništa nije uradio. Da jeste, ovo sad se ne bi desilo - ističe jedan od građana.

Zato traže od nadležnih da se obezbedi trajno rešenje kako se termalne vode više ne bi izlivale, tekle ulicama i skupljale ispred "Radona" i u njihovim kućama, a do tada, predsednik Opštine im je, kako kažu meštani, obećao da će da izađe komisija za utvrđivanje štete.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vrežinac

    15:44 // 28. 2. 2021.

    Vrela voda iz termoelektrane u Svilajncu se vodom dugim 12km vodi do Požarevca da bi se koristila za grejanje! Banjskim duducima, kao i onim iz Vranjske banje (temperatura vode 95°C, najtoplija banja u Evropi), iz vlasti to ne pada na pamet da iskoriste za grejanje! Katastrofa Srbije!

  • Gari

    15:26 // 27. 2. 2021.

    Samo Srbistanu termalna voda teče u reku NEISKORIŠĆENA!!
    Pošto nije za bazene(zbog RADONA, koji se nalazi u njoj), jedino REŠENJE JE DA SE KORISTI ZA GREJANJE, stanova, kuća, hotela... Možda za plastenike/ staklene bašte!?!?!? Treba da vas je sramota, uništili ste Nišku banju, samo napreDNO...

  • Torpedo

    18:34 // 26. 2. 2021.

    Stvarno, ne razumem ove ljude ! Trce da glasaju sns , idu na mitinge, uclanjuju decu da im se zaposle, a kad je frka i kad vide da ih niko ne sljivi, zovu Juzne vesti? Pa, jurite odbornika iz opstine, sto, bre,ovde kukate ! Ovo je medij koji raskrinkava neradnike, baĥate, neznalice i lihvare, a vi ste im dali glas !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: