Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 15. 2. 2022.

| Društvo

Zbog izostavljenog kućnog broja u ugovoru o poklonu Nišlijka ne može da prijavi prebivalište

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
dokumenta, papiri
Komora utvrdila da nema propusta; foto: A. K.

Problemi prilikom prijave prebivališta i poreza samo su neki od onih sa kojima se susrela Nišlijka nakon što javni beležnik u ugovoru kojim joj je majka poklonila kuću nije naveo kućni broj. Njen otac zato se žalio Javnobeležničkoj komori, ali iz Komore tvrde da je pritužba neosnovana i da je utvrđeno da je javni beležnik postupio savesno i zakonito.

Zvonimir Mišić kaže da je najpre sam napravio ugovor o poklonu kako bi njegova supruga poklonila kuću ćerki i da je tu naveo broj kuće u Šumatovačkoj ulici u Nišu.

Problemi su, dodaje, nastali kada je ugovor odneo kod javnog beležnika Alete Stojanović koja je izmenila jedan član ugovora gde je izostavila kućni broj i navela samo naziv ulice i broj parcele.

Dostavio sam mejlom javnom beležniku lepo i decidno sve podatke iz rešenja o ozakonjenju. Ona je izmenila ugovor i samo napisala “Šumatovačka ulica”, bez kućnog broja. U tom trenutku smo računali da je potpuno prihvatila ugovor koji sam ja napravio, ali kad sam došao kući video sam da je izmenjen taj član 1 - objašnjava Mišić.

Kaže da njegova ćerka zato nije uspela da u Policijskoj upravi prijavi mesto prebivališta, niti da formira poresku prijavu da bi plaćala porez, a ništa nije mogla da završi ni u Elektrodistribuciji.

Ćerka je htela da prijavi sebe i svog budućeg verenika na toj adresi, ali kada smo otišli u PU bez kućnog broja niko nije hteo da nas prijavi - navodi Nišlija.

Zbog svega toga, ali i zato što tvrdi da nije dobio nikakav fiskalni račun od beležnika, žalio se Javnobeležničkoj komori Srbije početkom januara, ali kaže da konkretan odgovor još nije dobio.

Međutim, iz Komore navode da je pritužba već razmatrana i ocenjena kao neosnovana, te da je Zvonimiru Mišiću poslat odgovor, a da je javni beležnik Aleta Stojanović postupila zakonito.

U samom ugovoru postoji klauzula kojom stranke u postupku potvrđuju da im je javni beležnik objasnila smisao, sadržinu i pravne posledice zaključenja ugovora, koje su stranke potpisale - saopštavaju iz Komore.

Objašnjavaju da je Mišićeva pritužba odbačena zato što nije ni poklonodavac, ni poklonoprimac i da je tačno da kućni broj nije naveden, ali da je to zato što ga nema ni u predmetnom listu nepokretnosti.

Nije istinita informacija da je poklonoprimac zbog ovoga trpeo bilo kakve posledice, s obzirom na to da je ona registrovala promenu prebivališta dan nakon solemnizacije ugovora o poklonu - ističu iz Javnobeležničke komore.

Dodaju da je Aleta Stojanović morala da priloži sve dokaze i da je nedvosmisleno utvrđeno da nije tačno ni to da nije izdala fiskalni račun.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan

    10:24 // 16. 2. 2022.

    Rešenje za nju je samo joj reći "Po službenoj dužnosti" onda poludi i počne da viče na stranke, bahato i nekulturno

  • Poresko

    02:25 // 16. 2. 2022.

    Poresko odeljenje i njeni službenici pre oko 5 godina kada su uvodili grupe za porez na nepokretnosti, samoinicijativno pisali grupe. I tako moja nekretnina sa Trošarine ,,prešla" u Pantelej!? Sada treba da platim da mi promene podatke!! napreDNO

  • istina

    02:24 // 16. 2. 2022.

    nislijka tk lj si?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: