Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:57, 8. 12. 2017.

| Društvo

Zbog konflikta sa direktorom Doma zdravlja sindikalisti najavljuju proteste

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Dom zdravlja
Sindikalisti kažu i da plafoni i dalje padaju u Domu zdravlja; foto: JV/J. A.

Pre godinu i po dana, kada su predstavnici Sindikata zdravstva “Nezavisnost” počeli da ukazuju na probleme u niškom Domu zdravlja je, kako tvrde, počela hajka na njih, koju vodi direktor Milorad Jerkan, a koja se nastavila i nakon pisanja Južnih vesti o problemima tokom rekonstrukcije ove ustanove. Sindikalisti najavljuju proteste, a Jerkan kaže da postoji "grupacija političkih neistomišljenika" kojoj nije u interesu da to bude najuspešnija ustanova u regionu.

Regionalni poverenik Sindikata “Nezavisnost” Bojan Cekić pojašnjava da je konflikt sa direktorom Jerkanom počeo kada su pre godinu i po dana tražili da se uradi procena rizika radnih mesta u Domu zdravlja. To su tražili, dodaje, jer je veliki broj radnika preminuo, a neki su i trajno onesposobljeni za rad. Plafon-DZ;-foto:-sindikalisti Sindikalisti kažu da se vodi hajka protiv njih; foto: JV/J. A.

Žalili su se i na to što je u Domu zdravlja sve manje radnika i sve više posla, kažu, a dodatni pritisak na njih vrše pacijenti koji se pozivaju na izjave direktora Jerkana koje daje u medijima. Najugroženije službe su, kaže Cekić, Kućno lečenje, Laboratorija i Pedijatrija.

Direktor je stalno na televizijama gde potencira da svako ko dođe u Dom zdravlja mora da bude primljen, a onda smo mi pod velikim pritiskom, jer nam pacijenti kažu “pa vaš direktor je rekao da vi ne možete da me vratite” kad god da dođu - pojašnjavaju sindikalisti.


"Hajka na članove Sindikata i nakon pisanja Južnih vesti"

Osim hajke na članove Sindikata, Cekić kaže da je lično dobijao pretnje od direktora Jerkana zbog ukazivanja na propuste, ali i nakon pisanja Južnih vesti o tome da u toku rekonstrukcije Doma zdravlja padaju plafoni na nekim odeljenjima, jer je sumnjao da su članovi Sindikata bili izvor u tekstu. Sindikat-zdravstva-Nezavisnost;-foto:-JV-J.-A Sindikalisti kažu da se vodi hajka protiv njih; foto: JV/J. A.

Bio je ubeđen da smo vam informacije dali kolega Brkić i ja, iako to nije istina. Eskalaciju sukoba je bila nakon otimanja dela prostora inventara i arhive u kome Sindikat radi već duže od 15 godina. Nakon toga je upao u prostorije Sindikata i direktno mi pretio pred svedocima, svašta mi je rekao, vređao me - navodi Cekić.

Nakon svega toga počinju problemi u komunikaciji između direktora i sindikalista - ne dobijaju pozive za sednice Upravnog odbora, a jedini dopis koji su dobili od direktora je, kažu, da su im zabranjeni sindikalni sastanci u prostorijama službe za kućno lečenje.

Osim toga, glavni poverenik Sindikata Bratislav Brkić kaže i da Jerkan vrši pritisak na sve članove da se isčlane iz Sindikata, od kojih su pojedini to i učinili mimo Zakona i Statuta i bez zvanične ispisnice.

U isto vreme on vrši i materijalnu štetu, jer članarine od nekih naših članova ne uplaćuje na račun Sindikata - dodaje Brkić.


Sindikalisti: Plafoni u Domu zdravlja i dalje padaju

Kao što su Južne vesti već pisale pre 6 meseci, a prema tvrdnjama zaposlenih, sada ponovo padaju plafoni na nekim odeljenjima, a od kiše su neki i poplavljeni. Sindikalisti ističu da su uslovi rada u zgradi poboljšani nakon renoviranja, ali da je problem u tome što prvo nije sređen krov.

Već smo jednom dobili pare za to renoviranje, a mi se kao Sindikat plašimo da ti problemi koji su se javili posle prve kiše, sad ne budu još veći. Mislimo da je napravljen propust kada je u pitanju renoviranje Doma zdravlja - kažu sindikalisti.

Zbog svih ovih propusta, oni najavljuju da će za nedelju dana, ako se ništa ne reši, početi sa protestnim akcijama ispred Skupštine grada kao osnivača. Pao-plafon;-foto:-sindikalisti Sindikalisti kažu da se vodi hajka protiv njih; foto: JV/J. A.

Dosad su se, kažu, obraćali gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću i Ministarstvu zdravlja, ali su od njih, kako kažu, dobili samo obećanja. Slučaj su, navode, još 30. oktobra prijavili i Inspekciji rada, ali kažu da nisu dobili nikakav odgovor. Novinari su Inspekciji poslali pitanja na mejl na koje čekaju odgovor.


Jerkan: Do kraja decembra potpisujemo ugovor o sanaciji krova

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan u pisanom odgovoru demantuje gotovo sve navode sindikalista, ali kaže da je “kvašenje pojedinih plafonskih ploča posledica prokapavanja krova koji je star 33 godine”.

Dom zdravlja Niš je izradio projekat sanacije krova, koji je odobrila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Do kraja decembra 2017. godine biće potpisan Ugovor o realizaciji kompletne sanacije krova - pojašnjava Jerkan.

Jerkan tvrdi da odgovara na sva pitanja sindikalista, da im se članarina redovno uplaćuje i da niko ne vrši pritisak da se zaposleni isčlane iz Sindikata. Osim toga dodaje i da je u Domu zdravlja zaposleno onoliko ljudi koliko je dozvoljeno i da su uslovi rada dobri.

Postoji grupacija političkih neistomišljenika u pomenutom Sindikatu koja i pored svega ponuđenog nije željna da sarađuje, jer im verovatno nije u interesu da Dom zdravlja Niš bude najuspešnija ustanova primarne zdravstvene zaštite u regionu - ističe Jerkan.

On kaže i da je Dom zdravlja, ali na njegov poziv, obilazila Inspekcija rada i konstatovala da svih 5 sindikata imaju uslove za rad, a da je sa ovim problemom upoznato Ministarstvo zdravlja i gradonačelnik Niša i da su se i oni složili sa konstatacijom inspektora.

Podsetimo, iako je još početkom jula trebalo da se završi rekonstrukcija Doma zdravlja rokovi su stalno pomerani, a sredinom septembra su rekli da se sve privodi kraju. Međutim, tek nakon rekonstrukcije su shvatili da je potrebno da se renovira i krov i još nije bilo zvaničnih informacija da je rekonstrukcija koja je počela još 6. februara završena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • laki

    13:21 // 12. 12. 2017.

    Lepo to reče nekada davno naš Nobelovac IVO ANDRIĆ, a sada se to 100% i obistini, a govorio je ovako: '' DOĆI ĆE VREME KAD ĆE PAMETAN ZAĆUTATI, BUDALA PROGOVORITI A FUKARA SE BOGATITI''
    Sazrelo je drage moje kolege sindikalci a čak i prezrelo vreme, da pametan ponovo progovori i protera ove druge (budale i fukare), dok nebude kasno.

  • Lela

    09:45 // 11. 12. 2017.

    Vi barem imate sindikat.Kod nas u Pcelici reprezentativni sindikat vodi konobar..u Pcelici je dosao preko kafane.Mozete da zamislite koliko se on bori za radnike!!

    • dragoljub stamenković

      11:17 // 11. 12. 2017.

      Pa što ste birali čoveka za predsednika Sindikata ako ne zastupa vaše interese? !
      Smenite ga.

  • Dragan

    10:37 // 10. 12. 2017.

    Skinuli su fantastičan aluminijumski plafon ( oko 50 dinara je kilogram aluminijuma-gde su te pare) stavili su gips kartonski đubre koje se raspada u dodiru sa vlagom , a nisu renovirali krov.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Simka čokolade se prave od lešnika i krave ... E tu je bio problem, ponestalo je krava ...

Filozof čitalac

Tekst: Nekadašnja fabrika čokolade "Simka" u Vranju postaje trgovinski centar

Pronađite nas na: