Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 27. 2. 2020.

| Društvo

Zbog korona virusa putnici iz Italije na niškom aerodromu prolaze detaljnu kontrolu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
1280x0_VAK-1747
Putnici koji dolaze iz zaraženih područja prolaze detaljnu kontrolu; ilustracija; foto: Vanja Keser

Kontrola na niškom Aerodromu "Konstantin Veliki" koji je sa Italijom povezan sa tri avio-linije, stroža je zbog korona virusa, a granični sanitarni inspektor Raša Milanov pojašnjava da putnici koji dolete prvo prolaze termovizijsku kontrolu, a ako je potrebno temperatura im se meri i beskontaktnim termometrom. Oni koji su boravili u zaraženom području, a temperatura im je veća od 38, nakon epidemiološke ankete idu u izolaciju zbog lečenja.

Nadležni kažu da još nema zaraženih korona virusom u Srbiji, a predsednik Aleksandar Vučić poručio je da ne treba paničiti i da je najbolji lek sapun. air serbia Niš povezana sa Italijom sa 3 avio-linije; foto: Flickr/David

Kako bi se širenje novog virusa sprečilo na aerodromima su kontrole putnika detaljne, a tako je i na niškom aerodromu na koji sleću avioni iz Rima, Bolonje i Milana, odnosno iz države u kojoj je vanredna situacija i do sada 322 obolelih od korona virusa.

Granični sanitarni inspektor Raša Milanov pojašnjava proceduru, koja pre svega podrazumeva merenje telesne temperature.

Svim putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 na međunarodnim aerodromima u Republici Srbiji, pa i na Aerodromu KV u Nišu, prilikom izlaska iz aviona uručuje se zdravstveno upozorenje. Zdravstvena upozorenja uručuje granični sanitarni inspektor u saradnji sa organima granične policije - pasoška kontrola i u saradnji sa aerodromskim osobljem - dodaje Milanov. 1280x0_VAK-1654 Putnici koji dolaze iz zaraženih područja prolaze detaljnu kontrolu; ilustracija; foto: Vanja Keser

Postavljene su i termovizijske kamere i one mogu da otkriju povišenu temperaturu putnika, kaže Milanov, a ukoliko je potrebno svim putnicima koji dolaze iz zaraženih područja sanitarni inspektor meri telesnu temperaturu i beskontaktnim termometrom.

Putnici koji imaju povišenu telesnu temperaturu do 38,0oC, a koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 ili su boravili u područjima intenzivne transmisije virusa u prethodnih 14 dana, a imaju povišenu telesnu temperaturu više od 37,0 oC, a manje od 38,0 oC, granični sanitarni inspektor intervjuiše u odvojenoj prostoriji - dodaje Milanov.

Milanov kaže da se tada utvrđuje da li imaju znake bolesti disajnih organa, da li su bili u kontaktu sa obolelom osobom ili sa nekim za koga se sumnja da ima korona virus, kao i da li su radili ili bili u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su bili "sumnjivi" pacijenti.

U zavisnosti od toga određuju se dalji koraci. 800x600_VAK-1616 Putnici koji dolaze iz zaraženih područja prolaze detaljnu kontrolu; ilustracija; foto: Vanja Keser

Ukoliko granični sanitarni inspektor utvrdi da su sva tri kriterijuma negativna putniku izdaje rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i upućuju uz detaljne instrukcije i zdravstveno upozrenje da se jave u neki od instituta ili zavoda za javno zdravlje radi dalje epidemiloškog praćenja. Putnici koji imaju povišenu telesnu temperaturu iznad 38,0oC, a koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 ili su boravili u područjima intenzivne transmisije virusa u prethodnih 14 dana posle sprovedene epidemiološke ankete, stavljaju se u izolaciju radi lečenja - pojašnjava.

Oni koji dolaze iz žarišta epidemije, a ne pokazuju nikakve simptome bolesti, dodaje inspektor, idu u karantin i na pregled kod lekara specijaliste epidemiologije.

Kako je saopštio Institut "Batut" do 26. februara u svetu je prijavljeno 81.027 obolelih od infekcije izazvane novim korona virusom, a 2.763 njih je umrlo.

U Evropi je zabeleženo 383 obolelih - najviše u Italiji (322), a osim u Kini korona virus je registrovan u 33 zemlje, što je 4 više nego prethodnog dana, kao i na brodu u japanskoj luci Jokohama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishlija

    12:04 // 28. 2. 2020.

    Kod nas nema period inkubacije? Samo visoka temperatura odredjuje bolest? Neka nam je Bog na pomoci. Ja ocekivao da svakog putnika iz ovih podrucja saceka AV i da mu sapun, ali da ga obaveze i da glasa

    • Gordana

      21:57 // 1. 3. 2020.

      AV je sad na velikoj muci ako dodje coronavirus kod nas sendvicari i botovi nece smeti da putuju autobusima na mitinzima,da daju podrsku AV-u

  • Dzamutka

    17:54 // 27. 2. 2020.

    Mirno spavam ! Imam precednika kome svi virusi sveta ne mogu nista !
    On ih apsorbuje ako se pojave u Srbiji,ispljune i unisti ! Ako kaze,jescemo taj sapun i steci imunitet !

  • Nale

    16:22 // 27. 2. 2020.

    Jer ce Niski aerodrom uopste dobiti toranj ili razmisljaju jeftiniju varijantu da postavimo drvene osmatracnice i tegolu preko!

    • LudiMilojko

      23:30 // 27. 2. 2020.

      Ne zato sto kredit stu su uzeli na racun NIskog Aerodroma je otisao novac na Beogradski Aerodrom.To je bilo jos jasno prvog dana kad su uzeli kredi si slucajno spavao?

    • Vladimir

      11:24 // 28. 2. 2020.

      Jel* se kaze gospodjo Nale, nemoj da ste primitivni.. prvi razred osnovne skole

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: