Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:24, 25. 7. 2020.

| Društvo

Zbog korone u Gerontološkom centru, vanredna situacija u Leskovcu biće produžena

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
bulevar oslobodjenja leskovac
Vanredna situacija biće produžena za 2 nedelje, foto: B. A.

Iako je u ponedaljak, 27. jula vanredna situacija na teritoriji Leskovca trebalo da bude ukinuta, zbog pogoršanja epidemiološke situacije i oboljevanja 47 korisnika i petoro zaposlenih u Gerontološkom centru, ona će najverovatnije biti produžena za 2 nedelje, najavljuje gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović. Od početka epidemije u Leskovcu je od kovida obolelo 1.046 osoba.

Vanredna situacija u Leskovcu uvedena je 13. jula kako bi se uvele dodatne mere i sprečilo širenje virusa korona i trebalo je da bude na snazi 2 nedelje.

Ipak, zbog pojave virusa korona u Ustanovi za odrasle i starije, gde je do sada registrovano ukupno 48 obolelih - 43 korisnika i 5 zaposlenih, a dvoje korisnika preminulo, Cvetanović kaže da će u ponedeljak zasedati Štab i najverovatnije produžiti vanrednu situaciju.

Gradski štab za vanredne situacije Grada Leskovca zasedaće u ponedeljak i po preporuci stručnih nadležnih institucija vanredna situacija na teritoriji grada biće produžena na još 14 dana - kaže Cvetanović.

Iako je veliki broj korisnika Gerontološkog centra pozitivno na koronu, Cvetanović kaže da je situacija u ovoj ustanovu pod kontrolom.

Procedura Ministarstva zadravlja je da se korisnici domova odmah hospitalizuju, ali Cvetanović kaže da je u dogovu sa ministrom Zlatiborom Lončarom, državnim sekretarom Berislavom Vekićem i ministrom Zoranom Đorđevićem dogovoreno da se oni koji nemaju simptome izoluju u prostorijama doma kako se ne bi opretila kovid bolnic.

Juče je javljeno da su 42 osobe zaražene virusom, od toga su četiri odmah prebačene u leskovačku Bolnicu. 38 osoba je potpuno izolovano u Domu, svi imaju blagu kliničku sliku, nemaju temperaturu i dobro se osećaju, ali kod starijih osoba simptomi mogu naglo da se razviju, pogotovo je prisustvo virusa problematično ukoliko osoba ima neke pridružene bolesti poput dijabetesa i hipertenzije. Osobe koje nemaju simptome ostaće u Domu pod kontrolisanim uslovima jer bi njihova hospizalizacija uzrokovala prepunjenost kovid centra - kaže Cvetanović.

Dodaje i da se epidemiološka situacija stalno prati, kao i da je deo lekara i medicinskih sestara Opšte bolnice prebačen u gerontocentar kako bi brinuli o korisnicima.

Podsetimo, rezultati testiranja pokazali su da je dvoje preminulih korisnika Gerontološkog centra pozitivno na koronu, a iz Ministarstva su rekli da je virus u ustanovu unela radnica koja je dolazila na posao iako je bila u kontaktu sa zaraženom osobom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: