Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:12, 1. 3. 2018.

| Društvo

Zbog menjača prigradski autobusi ne stižu do niških sela

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
800x600-autobus-Sneg
Skraćene linije do sela u višim predelima, ali neke gradske linije; foto: A. K.

I dok šef Zimske službe Sveta Manić kaže da su sada prohodni lokalni putevi do sela u višim predelima u okolini Niša, na kojima je predhodnih dana sneg često pravio problem, autobusi javnog prevoza do pojedinih mesta i dalje ne saobraćaju jer im to “ne dozvoljava” automatski menjač.

Prema poslednjim informacijama iz Direkcije za javni prevoz, skraćene su linije Niš – Leskovik, Niš – Ostrovica i Niš – Vukmanovo – Berbatovo.

Prema rečima Milana Milića iz ovog preduzeća, putevi do sela jesu prohodni, ali za putnički saobraćaj i za pešake, a ne i za autobuse.

Prevoznici obavljaju prevoz u skladu sa situacijom koja je na terenu. Oni su dužni da pre svega poštuju bezbednost putnika, to je prioritet. Ako vozač može da izađe do nekog mesta on izađe. Zna se da svake godine su problemi na putevima za Kravlje, Oreovac, Leskovik, Ravni do... Tu su problemi u saobraćaju dugo i posle padavina - ističe Milić.

I dok napominje da je važno da vozila imaju adekvatne pneumatike, objašnjava da je jedan od uzroka zbog kojeg autobusi ne mogu da “izađu” do viših predela to što imaju automatski menjač. sneg Putevi do planinskih sela prohodni, kažu u Zimskoj službi; foto: A. K.

Ti automatski menjači smanjuju mogućnost vozaču da manevriše u nekim uslovima. To jeste problem sa kojima se oni susreću - objašnjava Milić.

Na pitanje da li se razmatra da se na narednom tenderu za izbor prevoznika kao uslov stavi da prevoznici moraju da imaju nekoliko autobusa sa manuelnim menjačem, kako bi imali autobuse za ovakve situacije, Milić kaže da je to nemoguće.

Moderniji autobusi imaju automatske menjače i u prodaji teško da možete da nađete autobus sa manuelnim menjačem. Manuelni menjači su izbačeni iz upotrebe u javnom prevozu - kaže Milić.

Međutim, šef Zimske službe Sveta Manić objašnjava da je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Direkcije za javni prevoz zaključeno da je potrebno imati autobuse sa manuelnim menjačem, jer je sa automatskim, kaže on, “nemoguće voziti čak i na putu sa malo snega”.

Drugi zaključak sastanka je da autobusi koji saobraćaju do brdskih sela treba da stave lance, kao i da procenu o tome da li je moguće da autobus negde prođe daje tehnično lice, a ne da se ostavi da to proceni sam vozač - objašnjava Manić.


Autobusi se zaglavili u snegu, čekali ekipe Zimske službe

Put Pasjača-Oreovac juče je bio blokiran, a u smetovima su se zaglavili autobusi.

800x600-Zimska-sluzba-sneg-foto-Aleksandar-Kostic Zaglavljene autobuse spasavala mehanizacija Zimske službe; foto: A. K.Prema nezvaničnim informacijama, prevoznik “Arriva litas” nije angažovao firmu koja bi “odšlepala” zaglavljene autobuse pa su oni “čekali” spas od ekipe AMB putogradnje koja održava lokalne putove.

Milan Milić iz Direkcije za javni prevoz kaže da je prevoznik “Arriva” imao obavezu da reši problem sa pokvarenim i zaglavljenim autobusom, ali da “zbog smetova šlep vozilo nije moglo da se probije i dođe do autobusa”.


Ledeno i autobusima

Redakciji Južnih vesti obratili su se putnici koji kaže da se do Gornje i Donje Trnave cele zime voze hladnim autobusom.

Kod vozača u kabini toplo. Kaže da je grejanje uključeno. Znači da ne radi. Jutros je bilo -15. U busu je koji stepen više. Zagrejao se vazduh od putnika - kaže jedna od putnica.

Napominje da se ovim autobusom voze putnici do raznih firmi u industrijskoj zoni, prosvetni i medicinski radnici, kao i učenici.

Iz Direkcije za javni prevoz napominju da oni imaju obavezu da kontrolišu grejanje u vozilima javnog prevoza i da se nakon što se utvrdi da zbog kvara nema grejanja taj autobus isključuje iz saobraćaja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ucitelj

    14:52 // 2. 3. 2018.

    Ovo za automatske menjace je najveca glupost koju sam ikada cuo u zivotu, to moze da izjavi neko ne nema blage veze sa funkcionisanjem menjackog sklopa, a takava ne treba da bude na toj funkciji ili neko ko je beobrazan toliko da sve ostale pravi debilima

  • Milenko

    20:56 // 1. 3. 2018.

    Ovo sto Direkcija kaze za grejanje u autobusima je samo teorija. Bio sam prisutan skoro u autobusu gde je kondukter rekao kontrolorima da sacine zapisnik o stanju u vozilu jer grejanja nije bilo, na sta je kontrolor odgovorio: "Ko da pise zapisnik, nema od toga nista"

  • Naissus

    20:07 // 1. 3. 2018.

    Grejanje koje očekujete u autobusima, nećete dobiti nikada dame i gospodo putnici. Do prve polovine autobusa možda i uhvatite koji topli zrak, nakon toga ulazite u Sibir Zonu. Tako je uvek bilo, bez obzira da li su autobusi novi ili stari. I, zbog tog razloga, autobus nikad neće biti isključen iz saobraćaja pa šta god "gospodin" Milić izjavljivao za vesti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: