Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 28. 1. 2021.

| Društvo

Zbog napada i ujeda pasa lutalica u blizini Čairskog parka građani zabrinuti za bezbednost

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
psi
Pre devet dana pas je ujeo 78-godišnjaka; foto: čitalac

U Ulici Tome Rosandića pored parka Čair, pre devet dana pas lutalica je ujeo 78-godišnjaka, a njegova ćerka navodi da je zato vakcinisan protiv tetanusa, umesto da dobije vakcinu protiv kovida. Obraćali su se kaže, nadležnima, ali su ostali bez odgovora, pa sada strahuju da prolaze svojom ulicom. Za napuštene pse, kojih je u Nišu sve više, zadužena je ZOO higijena, a na pitanja novinara Južnih vesti odatle kažu da je zahtev prosleđen službi.

Ćerka ovog Nišlije kaže da ga je pas ujeo 18. januara u sred bela dana. IMG-20210125-WA0001_2 Građani zabrinuti zbog ujeda pasa lutalica; foto: čitalac

Tata je krenuo ka meni, hodao je trotoarom i tu su bila deca i pas je samo ujeo tatu za nogu. Tata nije ni video psa, onda su deca počela da vrište i pas je pustio oca. Bio je čopor, jedan koji je ujeo tatu, a oko njih su bili 3,4 psa koji su stalno tu – priča Nišlijka.

Odmah su, kaže, otišli kod lekara na previjanje, a dobio je i vakcinu protiv tetanusa koju mora da primi još dva puta, pa nije u mogućnosti da se zaštiti vakcinom od kovida.

Doktorica je rekla da je samo malo jače ujeo, da bi baš dosta iskrvario, jer tata ima 78 godina i on je kardiovaskularni bolesnik, mnogo se uplašio. Poslali su nas kod epidemiologa, a rekli su nam da nema besnila u Srbiji, tako da nije morao da prima i tu vakcinu. On tek u aprilu može potiv kovida, a on je potpuno rizična grupu – navodi Nišlijka.

IMG-20210121-WA0002 Kod kružnog toka, kaže Nišlijka, jure automobile, bicikliste i prolaznike; foto: čitalac Dodaje da ovo nije jedini put kad je njenog oca napao pas, jer se to već dogodilo pre dva meseca, ali, srećom, tada ga nije ugrizao. Čopor pasa kod Čaira svakodnevno napada, dodaje, i bicikliste, prolaznike, a tu se igraju i deca.

Ti psi jure, pošto je tu kružni tok kod Čaira, tako da automobili ne mogu da prođu . Ja jednom 10 minuta nisam mogla da prodjem, stala sam na sred kružnog toka i čekala da se sklone da se smire, jer bi ih udarila. Jednom sam i bila prisutna kad su napali ženu sa kolicima i lajali na kolica i ja sam dotrčala, pa ih oterala nekako, žena je bila sva prestravljena – priseća se ona.

Kada je pas ugrizao njenog oca, slučaj je prijavila policijskoj ispostavi Medijana,a o ovom problemu obavestila je i ZOO higijenu, ali ovog puta od njih nije dobila nikakav odgovor.

Nekoliko puta sam javljala njima ranije, a oni su meni odgovarali kako su ti psi sterilisani i vakcinisani, kako ih vode na petnaestak dana u azil, pa ih vraćaju, kako su oni mnogo fini. Sada od njih nema odgovora. Mene je strah, iako ja obožavam pse – kaže Nišlijka.

Na pitanje da li su se građani žalili na pse kod Čaira, šta mogu da učine po tom pitanju, kao i da li su nešto preduzeli kako bi pse sa ulice doveli u prihvatilište, iz ZOO higijene su kratko odgovorili Južnim vestima da je zahtev prosleđen službi. pas Neki psi tokom zime ulaze i u zgrade; foto: čitalac


Psi lutalice i u zgradama i centru Nišu

Da se tokom zime psi lutalice useljavalju u zgradama koje nisu zaključane, ukazali su čitaoci preko aplikcije “Prijavi problem”.

U cenru grada, zgrada Gorče, psi lutalce se useljavalju uveče u zimskom periodu i nedozvoljavaju stanarima da uđu ili izađu iz stana –navodi čitalac u aplikaciji.

Dodaje da niko ne brine o psima ni o stanarima zgrade, a psi mogu da uđu jer na ulazu ne postoji brava, pa je stalno otključano.

psi; foto; čitalac Psi lutalice u centru Niša; foto: čitalac Čitaoci su preko iste aplikacije prijavili i da se čopor pasa slobodno šeta i u samom centru Niša.

Inače, psi lutalice se u Nišu sve češće javjaju i pored škola i vrtića, pa su roditelji zabrinuti i za bezbednost svoje dece.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    15:41 // 7. 2. 2021.

    Da li neko zna da li su lutalice na teritoriji grada vakcinisane protiv besnila? Nailazim na informacije da ih vakcinišu, ali ne i protiv kojih bolesti. Ukoliko neko pouzdano zna, zamolio bih da napiše...

    • Срба

      15:31 // 6. 7. 2021.

      Прво ти провери када је последњи пут регистрован случај беснила паса у Нишу- па нам јави.

  • Milena Ćeranić

    12:11 // 2. 2. 2021.

    Društva za zaštitu pasa , grupe,tj.njihovi članovi se ponašaju kao agresivna sekta, bukvalno! Apsolutno su zastranili braneći po svaku cenu pse a ne ljude i decu! Sve što psi čine,po njima nisu oni krivi,nego su za sve krivi ljudi,pa i ako ih pas ujede, sami su krivi, što se plaše..pas je osetio pa ih je ujeo i slične gluposti. Normalni gradjani nisu zasticeni! Na ulicama je sve više čopora..

  • Neko koga je ujeo pas

    14:07 // 29. 1. 2021.

    Moj pas je verovatno imao neki problem, veterinar je predložio da se uspava, a ja to nisam ni znala. Više pasa me je jurilo skakalo na mene i bili su agresivni, ali ko zna zašto je to bilo tako. Ja se ipak ne plašim, prilazim im oprezno i čekam njihovu reakciju. Ne mogu da podnesem maltretiranje pasa. Neki se samo plaše i beže, a neki žele da se odbrane. Ukratko, to su im sve ljudi uradili.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: