Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:48, 18. 4. 2022.

| Društvo

Zbog neisplaćenih dugovanja bivši radnici kuršumlijskih preduzeća najavljuju blokadu puta

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
radnici
Bivši radnici kuršumlijskih preduzeća odlučili da radikalizuju protest; Foto: N. K.

Nezadovoljni činjenicom da niko ne rešava njihov problem bivši radnici propalih kuršumlijskih preduzeća, koji imaju izvršna sudska rešenja i na osnovu kojih traže da im isplate zaostala dugovanja, od utorka najavljuju radikalizaciju protesta i blokadu državnog puta Niš - Priština na ulazu u Kuršumliju.

Međutim, kažu da da li će sutra blokirati put, opštinsku zgradu Kuršumlije ili samo šetati ulicama tog grada, zavisi od današnjih sastanaka i očekivanog poziva iz Vlade Srbije. radnici Bivši radnici svoja potraživanja od sutra traže na ulici; Foto: N. K.

Mi smo od sutra najavili blokade, a da li će ih biti tog ili nekog drugog dana ne zavisi od nas. Imali smo dosta strpljenja, apelovali smo na nadležne od lokalne do republičke vlasti, tražili da razgovaramo i rešimo problem, ali se do danas niko nije odazvao. Radi se o dugovanjima za preko 400 bivših radnika nekadašnjih giganata u Kuršumliji, "Šik Kopaoniku", "7. julu", "Metalcu“ kojima se po našoj proceni duguje oko 100 miliona dinara – kaže Nebojša Krstić, predstavnik nezadovoljnih radnika i odbornik Grupe građana lokalne skupštine.

Podseća da je i do sada više puta pokušavano da se radnici organizuju i da naplate svoja potraživanja, ali da se sve završavalo na obećanjima. radnici Preko 400 radnika traže zaostala potraživanja; Foto: N. K.

Više puta smo tražili da se sazove vanredna sednica Skupštine Kuršumlije, obraćamo se lokalnoj samoupravi, Vladi Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću, ali niko ne reaguje. Ljudi ne mogu da povežu staž zbog svojih potraživanja koja su dobili i na sudu, penzije su im ispod najnižih, u proseku po 15.000 dinara -dodaje Krstić.

Pojašnjava da većina bivših radnika ima pravosnažna sudska rešenja u kojima su im priznata potraživanja, ali da je država odustala od sprovođenja i izvršenja tih rešenja, pa su ona mrtvo slovo na papiru.

Zato će, tvrdi Krstić, radnici ovog puta istrajati i neće odustati od zahteva dok se ne realizuju.


Prošlogodišnja blokada završena obećanjem

Krajem avgusta prošle godine radnici Simpo Šik-a u Kuršumliji su 3 dana blokirali državni put Niš-Priština tražeći da im se poveže radni staž koji firma nije uplaćivala od 2010. godine, ali i isplati obećana novčana pomoć iz 2019. radnici Prošlogodišnja blokada radnika Simpo-Šik-a koja je završena obećanjem koje nije ispunjeno; Foto: Lj. M.

Iako su tada iz sindikata zaposlenih najavljivali da neće odustati i pretili obustavom rada i totalnom blokadom fabrike, protest je završen nakon razgovora predstavnika sindikata kuršumlijskih radnika sa centralom Saveza samostalnih sindikata Srbije i predsednikom Ljubisavom Orbovićem i obećanja da će rešiti problema, ali do danas nisu.

Zato i danas radnici Simpo-Šik-a koji odlaze u penziju sa punim radnim stažom imaju mesečna primanja koja su u proseku oko 15.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • majstor

    17:22 // 18. 4. 2022.

    PODRSKA radnicima.NEKO deli sakom i kapom pare zaposlenima u zdravstvu,socijalnim ustanovama,...To zovu pomoc i nagrada za predani rad u teskim vremenima.A za radnike propalih firmi ciji je vecinski vlasnik bila ta ista drzava,za neisplacene zarade,nema novca!Dzaba im sudske presude ,za ovu drzavu su oni gradjani drugog reda!

    • Cika Velja

      18:35 // 18. 4. 2022.

      Ko li je taj NEKO?
      Da nisu inicijali AV.?
      Ko bi to mogao biti?
      Ajde, napregni se, razmisli, mozes ti to!

  • Filozof

    12:31 // 18. 4. 2022.

    Gradjani Kursumlije glasali su za mir, stabilnost, sigurnost, prosperitet, za buducnost i zlatno doba Ver. 2.1 ...

    • Zlobnik II

      17:42 // 18. 4. 2022.

      @Filozof : "Geave peace a chance..." !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: