Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:19, 22. 1. 2015.

| Društvo

Zbog neispravnosti strujomera ispaštaju svi stanari

Autor:RedakcijaIzvor:City radio
struja
Obračun korigovan nakon što je utvrđeno da je strujomer pogrešno obračunavao odnos jeftine i skupe struje

Godinu dana nakon što je nekoliko niških porodica greškom dobilo milionske račune za struju, domaćinstvu u zgradi u Ulici Vojvode Tankosića za isti obračunski period i istu potrošnju stigla su dva računa sa različitim iznosima.

Nišlija, koji se zbog problema obratio novinarima "City radija", početkom januara je za decembar regularno primio račun, a nekoliko dana posle toga stigao mu je novi, ali sa dupliranim iznosom.

Problem je nastao kada je kontrolom mernog mesta ustanovljeno da je odnos jeftine i skupe struje na uklopnom satu nepravilno podešen, zbog čega su u "EPS snabdevanju" odlučili da  koriguju račun, i to retroaktivno za 6 meseci.

Pošto u zgradi postoji samo jedan uklopni sat, nezadovoljni Nišlija pita zašto moraju da ispaštaju svi stanari.

Ukoliko postoji nepravilonost u radu uklopnog sata, zašto bi svi stanari zgrade bili odgovorni za to? - pita ovaj Nišlija.

On smatra da nije njegova obaveza da proverava ispravnost mernog mesta, već da bi to morala biti obaveza Elektrodistribucije.

Ako se utvrdi da je postojala namera da se manipuliše odnosom jeftine i skupe struje, EPS može da podnese krivičnu prijavu protiv lica koje je odgovrno za to, a ne da svoje eventualne gubitke nadoknađuje preko naših leđa - ističe ovaj potrošač.

Kaže da mu je u niškoj Elektrodistribuciji rečeno da jeste njegova obaveza da se o tome kada je jeftina, a kada skupa struja, informiše preko medija i da, kada primeti odstupanja, to treba da prijavi nadležnima.

Kako piše City radio, u Elektrodistribuciji dobili su objašnjenje da su oni u obavezi da koriguju račune kada utvrde da uklopni sat nije bio ispraavan, što je definisano 52. članom Uredbe Vlade o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom.

Na primedbu novinara da to ima smisla ako je reć o privatnom domaćinstvu, ali ne i kada se govori o stambenoj zgradi, u Elektrodistribuciji kažu da to nije baš pravedno za građane, ali da je takva Uredba Vlade koje se "moraju striktno pridržavati". 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki Bi.

    18:50 // 24. 8. 2021.

    Tvrdim da nas debelo podkradaju a plus što većina potrošača i ne zna šta se događa.Zato čistačica ili kafe kuvarica u EDB ima veću platu od pojedinih profesora po školama.Krađa u režiji države.

  • Nishlija

    11:13 // 23. 1. 2015.

    Poznato da je distribucija zasticena ko "beli medvedi", sto sa platom a jos vise ODGOVORNOSTI.Iako njihovom odgovrnoscu nemogu da ocitaju daljinski strujomer ne salju drugi racun nego obracunaju kamat

  • IMLEK 018

    08:34 // 23. 1. 2015.

    ... se na neki nacin manipulise uklopnim satom (kao sto je bio ovde slucaj). Preracun se radi tako sto se sabere sva energija unazad 6 meseci i podeli se u odnosu 2kWh skupa 1kWh jeftina.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: