Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 18. 7. 2020.

| Društvo

Zbog nevremena opet poplave u niškom naselju Palilula, građani traže trajno rešenje

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
poplava
Višemesečni problem; foto: čitalac

Nevreme i pljusak u Nišu sinoć su opet dovele do poplave u brojnim dvorištima, kućama i zgradama, najviše u naselju Palilula, koje je poplavljeno i pre mesec dana. Dok su građani nezadovoljni i traže trajnije rešenje, predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale kaže da će svi građani dobiti jednokratnu novčanu pomoć, a da će gradska komisija tek proceniti štetu. U JKP Naissus kažu da je pala velika količina vode za kratko vreme, te da nijedan kanalizacioni sistem ne može da primi tu količinu vode.

Pre mesec dana, kako su mnogi tvrdili, nezapamćeno nevreme pogodilo je Niš, a najviše problema bilo je u naselju Palilula, u Zetskoj i Ulici Vojvode Gojka. Mesec dana kasnije, manja količina kiše, ali posledice iste - poplavljene zgrade, kuće i dvorišta, kao i jezera na ulicama koje onemogućavaju prolaz građanima.

Građani su nezadovoljni i kažu da u Ulici Vojvode Gojka kod Palilulske rampe ne postoji kuća koja nije poplavljena, a rešenja nema, jer, kako objašnjavaju, sve ostaje na obećanjima nadležnih.

Evo nakon samo dvadesetak dana, gde još uvek nismo uspeli da saniramo posledice prethodne poplave, opet plivamo u vodi. Ovo je uži centar grada i neverovatno je da nikoga nije briga da bilo šta preduzme po ovom pitanju - kažu jedan Palilulac.

Nakon svake kiše, ogromna količina vode sa okolnih ulica i brda se slije baš na ovu tačku koja je najniža u ovom delu, te građani svakog puta “plivaju” u vodi. uiica Automobili ne mogu da se kreću ulicom; foto: čitalac

Nadležni uglavnom imaju komentar da se ne pamti kada je zadnji put pala tolika količina kiše u Nišu i tako već punih 10 godina. Svakog puta ista konstatacija, a mi plivamo u vodi. Da, klima se promenila. Da li uz tu konstataciju ide i neka ideja, koja kaže kako da rešimo ovaj problem? Da li neko ima ideju da možda nešto pokuša da preduzme? Možda da postave rešetke na priključnim mestima iz pravca Paliluske rampe i Čačankse ulice i tako omoguće da kolektor prihvati vodu? - pita se stanovnik Ulice Vojvode Gojka.

Problem stanovnicima ove ulice predstavlja i saobraćaj nakon velikih kiša, jer se automobili zaglave u ulici, a voda dodatno pod pritiskom ulazi u dvorišta.

Dok sav normalan svet ulazi u kuću kako bi se sakrio od kiše i munja, mi navlačimo kabanice i čizme i izlazimo na ulicu. Počinje bitka sa bujicom, a krajnji rezultat je uvek neizvestan. Molimo vozače autobusa da ne prolaze, kako nas talas koji naprave pri punim gasu ne bi dodatno poplavio i prebacio nivo dasaka kojima se grčevito branimo i merimo svaki dodatni centimetar vode u u ulici - kaže Palilulac.

Sa istim problemom 2 puta za mesec dana suočavaju se i stanovnici Ulice Stanka Vlasotinčanina koji smatraju da je glavni problem u zapušenim slivnicima. ulica poplave Poplavljene ulice 2 puta za mesec dana; foto: čitalac

Prošli put nam je voda bila metar i nešto u garaži, ona je 300 kvadratnih metara, to je ogromna količina vode, a nama se voda iz ulice preliva u garažu. Takođe u ulici ostaje voda jer su slivnici zapušeni. Slali smo dopise Naissusu i Direkciji za izgradnju grada, ali ja nisam primetio da su čistili slivnike, pa smo sinoć imali jezero u ulici - kaže Nišlija.

Kaže da ranije nisu imali ovaj problem, a da već 10 godina stanuje na ovoj adresi.

Svaki put se kaže pala velika kiša, a recimo sinoć i nije bilo dugotrajni pljusak. Ranije nismo imali prelivanje vode u garaži, sada imamo. Znači da je problem nastao skoro. Kada je renovirana ulica, njen nivo je izdignut, pa se sada voda lakše preliva iz ulice u garažu - kaže on.

Ovaj Nišlija tvrdi da su štetu prijavili i nakon prve poplave, ali da do danas nisu dobili nikakav odgovor.


Opština obećava jednokratnu pomoć

Da će svi građani kojima su objekti bili poplavljeni dobiti jednokratnu pomoć kao prvu pomoć, kaže tehnički predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale.

Onda grad treba da formira komisiju veštaka koja će da proceni kolika je šteta i na osnovu toga će se u skladu sa mogućnostima pomoći svim građanima - kaže Ždrale.

Da li će i kada problem stanovnika ovog dela grada biti rešen, predsednik Gradske opštine ne pojašnjava, a kaže da pitanje zapušenih slivnika nije pitanje za njega. kiša Palo 50 litra po metru kvadratnom; foto: čitalac

Slivnici su pitanje za struku, JKP Naissus i Direkcija za izgradnju, bili smo na sastancima, ali nije do opštine da reguliše te stvari - kaže Ždrale.

Iz JKP Naissus kažu da su padavine bile izuzetno obimne, slične kao i pre mesec dana, te da je nekoliko objekata na Paliluli poplavljeno.

Palo je 30 litra po metru kvadratnom za 30 minuta. Nijedan kanalizacioni sistem nije fizički spreman da primi toliku količinu vode. Sa viših delova grada se spira šljunak i drugi materijalal i tu imamo problem. Pravi se zagušenje sistema u donjem delu. Izašli smo sa 4 ekipe da promptno reagujemo. Sistem je bio spreman, čist, očišćen je još prvog dana nakon prošlih poplava. On se često čisti - kažu u Naissusu.

U ovom preduzeću kažu da ne stoji teza građana da su slivnici neočišćeni.

Ti slivnici koje građani vide u Ulici Vojvode Gojka, to su slivnici priključnih veza koji nisu u funkciji i mi njih ne čistimo. Direkcija je nadležna i ona nama daje dinamiku čišćenja. Te priključne veze radi druga firma, to zna Direkcija. Naše sisteme čistimo i održavamo - kažu u Naissusu.

Kiša se najavljuju i za danas, a kako kažu u ovom preduzeću, ekipe su na terenu.

Iz policije kažu da osim problema sa poplavama, građani nisu prijavljivali druge posledice sinoćnog nevremena.

SInoćne poplave na Paliluli

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    06:41 // 19. 7. 2020.

    Da im opere podrume:))))))

    • Jelena

      13:48 // 20. 7. 2020.

      Da, baš tako, evo drugi put nam toliko dobro oprani podrumi da ne mogu da se osuše temelji. Pošto su nam podrumi sada prazni jer smo u prethodnoj poplavi ostali i bez nameštaja, i zimnice i svega...

  • Vodoinstalater

    22:42 // 18. 7. 2020.

    Nadlezni pricaju price i to prazne, jer je u gradu haos jer su sve sahte i slivnici zacepljeni vec godinama i normalno kad voda nema gde da odlazi da se pravi poplava cak je poplavljena i Mokranjceva kod vidikovca i ako smo na brdu samo i iskljucivo zbog zacepljenih slivnika sve ostalo je ortodoksna laž.

  • radivoje milenković

    22:30 // 18. 7. 2020.

    Da nam Grad i opštinu Palilulu ne vode vojni invalidski penzioneri i još dođoši, ovaj naš grad bi bio za ponos!

    • Profesor

      01:28 // 19. 7. 2020.

      Tako, samo ti krivi invalide i dođoše i biće ti bolje. Glasaj za SNS i uživaj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: