Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 24. 5. 2018.

| Društvo

Zbog poklapanja termina, osmaci ne mogu na Republičko takmičenje iz srpskog

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
ucenici
Dva testiranja u subotu 26. maja; foto: ilustracija/flickr - ELSA International

Osmaci koji žele da upišu dvojezična odeljenja u gimnazijama širom zemlje, a plasirali su se na Republičko takmičenje iz srpskog jezika, neće moći da polažu oba testa, jer su zakazani za isti datum. Takmičenje se održava u subotu 26. maja u Tršiću, od 10 sati. U isto vreme, zakazan je prijemni za bilingvalna odeljenja.

Ovaj problem iznela je prosvetna radnica iz Niša, koja je ukazala na to da se ovoj deci, iako ih nema mnogo, uskraćuje mogućnost da idu na takmičenje, kao i da "zarade" poene koji se računaju pri upisu u srednju školu.

Problem je što deca koja vole jezike, koja su nadarena, dobra, vredna i koja su se plasirala na Republičko takmičenje iz srpskog, ne mogu da idu na Republičko takmičenje i da polažu prijemni u isto vreme! Termini su preklopljeni, nečijom greškom, nepažnjom. Pitam se kakvu poruku šaljemo toj deci? Demorališemo ih, „sečemo“ ih u 8. razredu. To su najbolja deca, najbolji đaci, biseri naših škola. Imaju sve petice - rekla je prosvetna radnica.

U Gimnaziji "Svetozar Marković" u Nišu, kažu da imaju 50 prijavljenih za odeljenje u kome se deo nastave održava na stranom jeziku, ali da niko od đaka nije prijavio da ima ovakav problem. Takva saznanja nema ni direktorka Gimnazije "Bora Stanković" Ljiljana Zlatanović, koja kaže da su se poklapanja datuma dešavala i ranije, ali i da su iz Ministarstva prosvete pomerali termine.

Iz aleksinačke Gimnazije pak kažu da su od Ministartsva tražili promenu termina za polaganje prijemnog u njihovom dvojezičnom odeljenju, jer je dan kasnije zakazano finale NIS-ove olimpijade iz ruskog jezika koje se održava u Novom Sadu.


Ministarstvo: Nema pomeranja termina

Ministar najavio da će odgovorni za propust biti smenjeni Deca će morati da odustanu od takmičenja ako hoće na prijemni za dvojezično odeljenje; foto: N. S.Ipak, iz Ministarstva prosvete naveli su da ove godine neće biti promene termina, te da će se i prijemni za dvojezična odeljenja gimnazija i Republičko takmičenje iz srpskog održati u isto vreme. Dodaju i da je datum takmičenja odredio organizator - Društvo za srpski jezik i književnost Srbije.

Društvo nije ni imalo mnogo mogućnosti za izbor jer je nedovoljan broj subota i nedelja u drugom polugodištu u odnosu na broj tradicionalnih takmičenja. Posebno je raspored gust u maju, jer se većina republičkih takmičenja tada održava – naveli su iz Ministarstva.

Dodaju i da je zbog preklapanja ova dva termina, bilo razmatrano da se zamene termini takmičenja iz srpskog za osmake sa onim za srednjoškolce, koje je zakazano za dan kasnije. Međutim, dodaju da bi u tom slučaju učenici srednjih škola u istom danu imali čak četiri republička takmičenja, od kojih i ono iz istorije, koje je najmasovnije.

Za 26.5.2018. godine planirana su tri republička takmičenja učenika srednjih škola, od kojih je najmasovnije takmičenje iz istorije (prošle godine je obuhvatilo 300 učenika), te bi se moglo očekivati otvaranje problema zbog onih učenika koji su se, pored takmičenja iz srpskog jezika, plasirali i na neko od ta tri takmičenja – rekli su iz Ministarstva.

Zbog svega ovoga će morati da ispaštaju osmaci koji su se plasirali na najviši državni rang takmičenja iz srpskog jezika, a pritom žele da upišu gimnaziju u kojoj mogu da imaju nastavu na dva jezika.

Imajući u vidu sve navedeno, zaključeno je da nema mogućnosti da se izvrši naknadno pomeranje termina takmičenja iz srpskog jezika za učenike osnovne škole, a da se ne otvore dodatni problemi vezani za realizaciju ostalih tradicionalnih takmičenja, za koje su termini utvrđeni Kalendarom – naveli su iz Ministarstva.

Inače, prijemni za redovna odeljenja su kasnije u odnosu na bilingvalna. Prema rečima prosvetne radnice koja je ukazala redakciji na ovaj problem, ona je pisala Ministarstvu i Društvu za srpski jezik s namerom da razdvoji termine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • LJ

    23:53 // 24. 5. 2018.

    Lako resivo.
    Deca na takmicenju u istim prostorijama rade te testove za prijemni, to se posalje Ministarstvu koje te testove sluzbeno brzom postom posalju skolama za koje su se ti ucenici opredelili..
    Na svakom republickom nalazi se kontrolor iz Ministarstva pa je regularnost zagarantovana.
    Tako se radi i kada se pogode da takmicenja imaju isti dan iz raznih predmeta.

  • qgo

    16:50 // 24. 5. 2018.

    Gledajte to sa vedrije strane! Mogu da se dese mnogo gore stvari. Zamislite da idete na polaganje nekog prijemnog i krenete citav sat vremena ranije. A onda odnegde na sred puta izniknu autobusi puni "navijaca" koji blokiraju saobracaj i krenu da se tuku, policija ih mirno posmatra i vi zakasnite pa vam prijemni propadne. Eto, vidite koliko ste srecni sto u subotu nema neke utakmice u Surdulici.

  • Pera

    15:30 // 24. 5. 2018.

    Ocigledna je nesposobnost ministarstva za obrazovanje. Ovo nema veze sa platama i parama, vec elementarnom logikom da se organizuju i usaglase termini na vreme i to mesecima unapred. Nema veze da li je neka ili vecina skola u redu jer niko iz njih nije u konfliktu, princip je bitan. Kalendar svih obaveza mora biti dostupan prvog septembra za celokupnu godinu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: