Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 25. 8. 2015.

| Društvo

Zbog "prezahtevnih" ugovora odustali od stipendija

Autor: B. RoganovićIzvor:Južne vesti
studenti
Darko (levo) i Aleksandar morali da promene fakultet; foto: JV

Tri studenta niškog Univerziteta „Metropoliten“ iz Prokuplja nakon završene prve godine studiranja koje im je ovaj privatni univerzitet poklonio, odustali su od njega, jer su uslovi ugovora koji im je nudio Univerzitet, kako kažu, u praksi neostvarivi. Na Univerzitetu tvrde suprotno.

Darko Kostić, Zoran Kuštrimović i Aleksandar Vukašinović su maja prošle godine, kao učenici četvrte godine Tehničke škole „15.maj“ u Prokuplju, učestvovali na polurepubličkom takmičenju „Metmobile chellenge“ gde su osvojili prvo mesto i kao nagradu dobili besplatno četvorogodišnje školovanje na "Metropilitenu".

Kada je trebalo da potpišu ugovor sa „Metropolitenom“, kako kažu, nadležni na Univerzitetu su im savetovali da prihvate ponudu kanadske firme "A + crowd“ koja sarađuje sa „Metropolitenom“ i da budu njihovi stipendisti.

Taj ugovor je pored besplatnog četvorogodišnjeg školovanja podrazumevao i mesečnu stipendiju od 100 evra. Uslov je bio prosek posle prve godine iznad 8, da radimo za njih od 9 do 17 sati i zagarantovan posao pet godina nakon završetka školovanja - kaže Darko Kostić, jedan od studenata.

Upisali su prvu godinu, dali sve jednosemestralne ispite, odslušali drugi semestar i tada slučajno saznali da je kanadska firma odustala i da ni Univerzitetu ni njima ništa nije uplatila.

Iako smo se mesecima raspitivali gde su nam stipendije, na „Metropolitenu“ su nas uveravali da će ih biti i da budemo strpljivi. Kada smo saznali da od toga nema ništa razgovarali smo sa Univerzitetom i tražili stipendije koje smo kroz takmičenje zaslužili. Rečeno nam je da možemo da ih koristimo, ali ukoliko radimo za njih od 9 do 17 sati svakog dana i položimo ispite iz jednog semestra u dva roka. Te dodatne uslove nisu pominjali nakon takmičenja i nama je obećano besplatno školovanje - kaže Darkov drug Aleksandar Vukašinović.

Nakon dugog razmišljanja odlučili su da „zaborave“ godinu koju su završili, ispišu se sa Univerziteta i upišu Višu tehničku u Nišu.

Nije mi bilo svejedno, jer smo zaista dosta naučili iz oblasti koju smo upisali, ali nas ucenjuju, i ako radimo za njih po ceo dan kada da učimo. Odlučili smo se da ispričamo sve medijima, jer smo shvatili da je ipak državna škola jedino sigurno - kaže Darko.

U „Metropolitenu“ kažu da su i oni oštećeni time što se kanadska firma povukla i da su želeli da izađu u susret studentima.

Smatramo da smo im ponudili bolje uslove od onih koje je nudila kanadska firma. U svakom slučaju imali su oba ugovora na uvid i mogli su da biraju - kaže direktor Univerziteta „Metropoliten“ u Nišu Ivana Jevremović.

Ona dodaje da Univerzitet još nije odlučio da li da tuži kanadsku firmu, a što se ovih studenata tiče smatra da im je Univerzitet pomogao time što im je ponudio ugovore.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    08:39 // 28. 8. 2015.

    Čekajte malo, pomislite kako je studentima koji moraju da rade i studiraju? Uvek je bilo takvih. Pa šta vi mislite, napišeš jedan programčić na nekom takmičenju i hopa eto diplome fakulteta? A pa ne ide to tako deco moja. Poznajem taj fakultet a on ima izuzetno malu prolaznost na ispitima i visoke kriterijume. Nije vam to državni faks da polažete ispite na kolokvijumima.

    • Malo istine

      13:26 // 28. 8. 2015.

      Hahahah nemoj da me zasmejavas sa njihovim visokim kriterijumima. Ocigledno ga lose poznajes! Hoces da kazes da je lakse zavrsiti drzavni od ovog glupog "fakulteta"? Hahahha kakav vic... :D

  • Vladimir Ilic Lenjin

    19:24 // 27. 8. 2015.

    auuu da li samo ja primecujem da vecina niti cita niti razume tekst

  • Već zaposlena

    15:52 // 27. 8. 2015.

    U današnje vreme kada svi kukaju za poslom i žale se da nemaju ni priliku da iskažu svoje veštine, postupak ovih mladih ljudi mi nije jasan. Kada sam se ja upisivala na fakultet znala sam koji je moj cilj i zbog čega imam želju da završim isti. Sa 23 godine imam posao završavam studije na pomenutom Univerzitetu i smatram da sam više kvalifikovana od kolega koje nisu umele da prepoznaju šansu.

    • Ma baš je tako!

      16:39 // 27. 8. 2015.

      Ako si toliko sigurna u to tvoje znanje i kvalifikacije, zašto se ne potpišeš imenom i prezimenom?

    • Obican smrtnik

      18:01 // 27. 8. 2015.

      Pa ne znam da li bi ti pristala da budes neciji rob i potpisujes besmislene ugovore koje menjaju u svoju korist kako im dune? Ocigledno imas para da placas skolarinu pa zato i ne mozes da razumes "postupak ovih mladih". Jbg. mi obicni, bedni smrtnici nemamo tu privilegiju, pa moramo da se borimo za sebe i svoja prava!!!

    • misko

      10:18 // 28. 8. 2015.

      "da prepoznaju ...", nema ružnije političarske poštapalice. U našem jeziku se prepoznati koristi sasvim dtugačije od ovog lošeg prevoda engelske reči recgnize.
      Što bi rekli, nije u duhu našeg jezika.

    • Već zaposlena

      10:43 // 28. 8. 2015.

      Prvenstveno da ne bih promovisala firmu za koju radim. Fakultet sam sama placala punim radnim vremenom. I hvala bogu da sam se zaposlila bez veze. Zivim i radim kao menadzer za vecu platu od prosecne a javno cu da se potpisem na mestima gde se svi javno potpisuju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: