Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 20. 10. 2021.

| Društvo

Zbog radova na pruzi nema vozova od Niša ka Leskovcu, Prokuplju i Preševu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
zeleznica
Radovi počeli; foto: Infrastruktura železnice Srbije

Zbog radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Niš - Brestovac putnički železnički saobraćaj na ovoj deonici potpuno je obustavljen i dok rekonstrukcija bude trajala neće saobraćati vozovi na relacijama Niš - Preševo - Niš, Niš - Leskovac - Niš i Niš - Prokuplje - Niš. Rok za završetak ove deonice pruge je, kako je ranije najavljeno, jun 2023. godine.

Nakon što je 30. septembra ceremonijalno obeležen početak radova u prisustvu brojnih zvaničnika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pre dva dana je potpuno prekinut i putnički saobraćaj na ovoj pruzi.

Ipak, u periodima kada pruga nije zatvorena za saobraćaj vozova, njome će se redovno odvijati teretni saobraćaj, dok će se radovi na rekonstrukciji pruge odvijati u uslovima povremenih obustava železničkog saobraćaja, po dinamici 36/36 sati.

To znači da će se radovi odvijati u terminima planiranih zatvora koloseka, koji će trajati od ponedeljka u 7 sati do utorka do 19 sati i od četvrtka u 7 sati do petka do 19 sati - objašnjeno je u saopštenju.

pruga-medjurovo-foto-tt Prva deonica na kojoj se radovi izvode je između Međurova i Belotinaca; foto: JV/T. T.Prva deonica na kojoj su radovi počeli je između Međurova i Belotinca, a nakon završetka kompletnih radova, koji su predviđeni za jun 2023. godine, pruga Niš - Brestovac, po najavama, biće osposobljena za brzine do 120 kilometara na sat.

Prema saopštenju, radovi na modernizaciji jednokolosečne elektrificirane pruge obuhvataju kompletan remont i modernizaciju donjeg i gornjeg stroja pruge sa objektima na tom delu pruge, modernizaciju elektrovučnih postrojenja, kompletnih elektrotehničkih postrojenja i elektroenergetskih postrojenja.

Modernizacija pruge, takođe, obuhvata i izgradnju osam novih armirano-betonskih mostova, od kojih će najduži biti preko Južne Morave kod Malošišta sa dužinom od 180 metara.

Pored 8 novih mostova, projektom je obuhvaćena i rekonstrukcija 12 elektronskih putnih prelaza i tri podvožnjaka između Niša i Brestovca.

Modernizacija dalje obuhvata i kompletan remont staničnih koloseka u stanicama Međurovo i Doljevac, izgradnju javnog osvetljenja službenih mesta, perona i staničnih trgova u Međurovu, Belotincu i Doljevcu, kao i izgradnju perona i osvetljenja u četiri železnička stajališta između Niša i Brestovca.

Zbog toga što će se teretni vozovi u narednom periodu kretati prugom Niš - Brestovac, Infrastruktura železnice Srbije upozorava sve učesnike u saobraćaju da je kontaktna mreža na ovoj deonici Koridora 10 i dalje pod naponom. Zbog čega apeluju na sve učesnike u drumskom saobraćaju da poštuju propise i saobraćajnu signalizaciju, posebno na putnim prelazima, i da se ne kreću u blizine pruge i gradilišta, kako bi nesreće bile izbegnute i bili sačuvani ljudski životi.

Podsetimo, izvođač radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Niš - Brestovac je konzorcijum bugarskih kompanija “Trace Group Holding PLC” i “Balkantel“, a vrednost ugovora je oko 59,8 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dalibor timic

    12:38 // 29. 4. 2022.

    Kad pocinje sa radom zeleznice kadace pustiti voz u leskovcu zalosno grad leskovac da nema voz da prodje da narod nemoze da putuje kacemo docekati taj voz da putujemo ima nas dosta koji volimo vozove putuvanje u njima

  • Prošli su svi nasi vozovi

    20:36 // 20. 10. 2021.

    A jel će taj konzorcijum bugarskih kompanija???? napraviti valjane rampe, ili će i dalje rampe biti podignute dok vozovi prolaze?

  • profesor

    16:10 // 20. 10. 2021.

    ma bravo, nek se snalaze ljudi, nek stopiraju. A za šta? Da posle opet bude voza koji ide 45km/h kao i ranije. Glasajmo složno za Vučića...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: