Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:54, 8. 11. 2018.

| Društvo

Zbog skupljih mesečnih karata negoduju žitelji Doljevca, Merošine i Žitorađe

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
nis ekspres
Građani traže da se cena formira prema kilometraži; foto: A. K.

Nakon što su proteklog meseca uvećane cene mesečnih karata za autobuski prevoz za đake i radnike koji do Niša svakodnevno putuju iz mesta u opštinama Doljevac, Merošina i Žitorađa, pa tako neke porodice samo za prevoz moraju da izdvoje 15.000 dinara mesečno, meštani traže pomoć nadležnih. Zajedno upućuju apel Niš ekspresu da im izađe u susret i cene formira prema kilometraži.

Predstavnici doljevačkih sela, kao i mesta iz okoline Merošine i Žitorađe, okupili su se nedavno na sastanku u Belotincu i zajedno sklopili dopis koji će poslati Niš ekspresu kojim traže niže cene karte.

protest Meštani doljevačkih sela se okupili proteklog ponedeljka u Belotincu; foto: S. M. Predsednik Mesne zajednice doljevačkog sela Belotinac Saša Miiljković kaže da su se nezadovoljni građani okupili jer su nedavna poskupljenja veliki udar na njihov porodični budžet. Navodi da je od 3.500 dinara cena mesečne kartice za đake poskupela na 4.500, dok je za radnike od 4.450 porasla na 5.550 dinara.

Razumemo da su privatna firma, ali koja je logika da je cena karte od Niša do Belotinca, što je 9 km, 160 dinara, dok je karta do nekog sela, tipa Sečanice, koje je na teritoriji Niša i isto udaljeno, karta 80 dinara. Želimo da se cena formira prema kolometru i da svi budu isto sagledani i tretirani - objašnjava Miljković.

Napominje da Niš ekspres nema konkurenciju, te da su ljudi primorani da koriste usluge ovog prevoznika, ali da traže priliku da sa njima “sednu za sto i porazgovaraju”.

Nezadovoljni građani ističu da će sa ovim cenama porodice u kojima oba roditelja rade u Nišu, a imaju srednjoškolce koji takođe putuju u niške škole, samo za prevoz morati da izdvoje skoro 20.000 dinara, što je veliki deo kućnog budžeta. Inače, prosečna zarada u avgustu u Doljevcu je bila nešto više od 37.000 dinara.

Predsednik Skupštine opštine Doljevac Dejan Smiljković kaže da su se njima obratili građani, te da će i Opština uputiti dopis kojim će apelovati na Niš ekspres da spusti cene, ali da će i tražiti i alternativu među drugim autobuskim prevoznicima.

Oni su nezadovoljni i mi ćemo probati da im nekako pomognemo i vidimo eventualno šta možemo da uradimo - kaže Smiljković.

Zašto su karte poskupele i da li je moguće obračunavati cene prema kilometraži pitali smo i Niš ekspres, ali su nas uputili da im se obratimo mejlom. Mejl sa pitanjima im je juče prosleđen, ali odgovor još nije stigao.


Roditelji ističu da je reč o diskriminaciji

Na problem cena ukazuju brojni roditelji, a status majke srednjoškolke iz Žitorađe, objavljen na Fejsbuku, izazvao je veliku pažnju.

Dete koje je srednjoškolac u Beogradu i oko Beograda gde je srednja udaljenost 26 km do glavne BAS, plaća mesečnu kartu 1.570 dinara. Deca na jugu Srbije, tačnije iz nerazvijene opštine Žitorađa koja pohađaju srednju školu u gradu Nišu, gde je udaljenost do glavne autobuske stanice 25 km za mesečnu karticu izdvajaju 7.270 dinara. Zar se ovo ne zove diskriminacija kako dece, tako i roditelja - pita Marija Gligić iz Žitorađe.

Ona pita zašto srednjoškolci nemaju popuste na karte, te kako da roditelji omoguće deci osnovne uslove za život, plaća užinu, garderobu i udžbenike, a pritom plaća 60 evra mesečno samo za prevoz.

Inače, opštine obezbeđuju besplatan prevoz za osnovce, jer je reč o obaveznom školovanju, dok je za srednjoškolce to rešeno drugačije od mesta do mesta. Tako, recimo, Opština Doljevac daje besplatne mesečne karte onim učenicima srednjih škola koji su iz socijalno ugroženih porodica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milorad

    18:27 // 9. 11. 2018.

    Čini se, da su primedbe opravdane. Grad se prećutno isključuje i upućuje na "Niš - expres". Morate Grad da pritisnete - ili "normalne" cene ili drugi prevoznik. Pitajte i Direkciju za javni prevoz /ako nešto znaju da kažu /.

  • Stanojko

    10:00 // 9. 11. 2018.

    Nis expres je najveći monopolista na jugu Srbije i niko im ništa nemoze.Neki jak političar stoji iza

    • Borko

      11:35 // 9. 11. 2018.

      Ne stoji nikakav jak političar, već stoje oni koje je "Niš-ekspres" kupio. A kad uzmeš pare moraš da slušaš i da ćutiš. Koga bre interesuje narod? Ne postoji "Niš-espres" zbog naroda već narod postoji zbog "Niš-ekspresa".

  • Naissus

    20:29 // 8. 11. 2018.

    Kad se vozis sa Mercedes i MAN, placas sve sto se tice i Mercedesa i MAN-a. Komfor, logo, cena karte, kilometraza ... Mora i "Zoki-Ekspres" nesto da zaradi, treba da kopa jos jedno atomsko skloniste, u prvo mu se pojavila podzemna voda

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: