Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:28, 18. 1. 2019.

| Društvo

Zbog stalnih pretnji novinari "Jugmedie" u strahu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
jugmedia redakcija
Samo žele da rade svoj posao; Foto: D. M.

Već skoro 2 meseca novinar Dragan Marinković, ali i cela redakcija portala "Jugmedia" dobijaju pretnje, podnose prijave, a od Tužilaštva traže da hitno reaguju. Dok novinari kažu da se osećaju ugroženo, da su uznemireni kad bilo ko zakuca na vrata, iz Tužilaštva poručuju da na predmetu rade, ali optužnice još nema.

Sve je počelo krajem novembra kada je tragično nastradala beba u Leskovcu. Novinar Jugmedie Dragan Marinković bio je na radnom zadatku, a otac nastradale devojčice Aleksandar Mitić ga je fizički napao. Policija je reagovala i privela napadača, a Marinković tada nije hteo da ga tereti. Kaže da je oca doživljavao kao žrtvu i da je u tako osetljivoj situaciji razumeo njegovu bol.

Novinar objašnjava da je radio svoj posao izveštavajući sa mesta nesreće, poštujući pravila i kodeks profesije. Mitić je, međutim, nastavio da preti.

On je mene kao novinara i Jugmediu kao portal, ufiksirao nas je kao sve medije, kao da smo mi krivi za sve što se dešavalo oko tog slučaja. Tako mi se čini. Počele su prozivke i pretnje preko fejsbuka. Stavlja fotografije žene i mrtve bebe i taguje mene. Deluje jezivo. Onda je ostavljao i pretnje i psovke - kaže Marinković.

Tu se Mitić nije zaustavio, objašnjava Marinković, pa su pretnje nastavljene i na sajtu Jugmedie, i njemu, ali i redakciji i ostalim komentatorima. Pored toga, Marinković navodi da mu sa iste IP adrese ispod skoro svakog teksta koji napiše svakodnevno prete, čak i smrću.

Mi se u redakciji osećamo svi ugroženo. Svaki put kad nam neko pokuca na vrata, cela redakcija se cima. Imamo devojku od 25 godina koja više neće da dolazi na posao, hoće da radi od kuće, strah je da dođe u redakciju. A posle (ne)reakcije tužilaštva još više - navodi Marinković.


Pretnje prijavljene, rasplet se čeka

Iako su sve pretnje prijavljene policiji, Marinković dodaje da je podneo i posebnu krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti. Tužilaštvo tu krivičnu prijavu nije ni dobilo, zagubila se, dodaje Marinković. Kaže i da je na razgovoru u tužilaštvu pitan da li je onaj koji preti uopšte došao u redakciju.

Šta treba, da dođe i sve nas pobije, pa tad da reaguju - pita se Marinković.

jugmedia redakcija U strahu od pretnji; Foto: D. M.Iz redakcije Jugmedie ne tvrde da sve pretnje dolaze od Mitića, ali traže da nadležni otkriju od koga dolaze. Glavna urednica ovog medija Milica Ivanović navodi da su uplašeni za svoje živote. Ipak, posebno apostrofiraju osetljivost “slučaja Mitić”.

Ja napominjem da se radi o osobi koja nas je targetirala i preti nam bez ikakvog povoda, koja je doživela ličnu tragediju, da je, pretpostavlja se, u posebnom psihičkom stanju ili rastrojstvu, i da može nekontrolisano da preduzme nešto što može da ugrozi naše živote ili da nas liši života, posebno život Dragana Marinkovića, kome on svakoga dana stavlja metu na čelo - kaže Ivanovićeva.

Marinković pita da li ima nekog u ovoj državi ko će zaštititi novinare, a predstavnici onih kojima je posao da procesuiraju pretnje i progon - leskovačkog tužilaštva, bez mnogo detalja, u odgovoru za Južne vesti navode da je postupak u toku.

Tužilaštvo radi na tom predmetu, koleginica zadužena za predmet saslušala je optuženog, ispitala oštećenog i uputila poziv jednom svedoku za februar mesec. To znači da još nije doneta odluka u predmetu - rekli su iz tužilaštva.

Do tada, novinari u Leskovcu nastavljaju da rade, ali pod pritiskom pretnji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    21:56 // 18. 1. 2019.

    E, to je srbija. Ne onaj fantastični film u produkcji rts-a koji se gleda pod nazivom "informativni program"...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: