Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 5. 12. 2018.

| Društvo

Zbog stanja u akademskoj zajednici pijanistkinja vratila Povelju Univerzitetu u Nišu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
univerzitet
Univerzitet joj dodelio priznanje 2004. godine; foto: V. Keser

Nakon što je rektoru Univerziteta u Nišu Draganu Antiću povodom godišnjice Fakulteta umetnosti dodeljena Povelja za izuzetan doprinos razvoju ove ustanove, što ona vidi kao "nagradu" za ostanak Suzane Kostić na poziciji dekana, asistentkinja na ovom fakultetu i prvi diplomirani student na njemu Marija Dinov Vasić vratila je Univerzitetu svoju Povelju za najboljeg studenta generacije 2002/2003.

Dragan Antić povelja Antić dobio najznačajnije priznanje Fakulteta umetnosti; Foto: Screenshot FB Fakultet umetnosti Niš Dinov Vasić smatra da je ovakvo odavanje priznanja rektoru od strane fakulteta zapravo podmićivanje, zahvalnica za produžen mandat dekanici Suzani Kostić uprkos mnogim nezakonitostima koje su obeležile njeno rukovođenje Fakultetom umetnosti.

Rektoru Antiću je povelja uručena u ponedeljak, na svečanosti povodom 16 godina Fakulteta umetnosti.

Sa žaljenjem moram da konstatujem da je juče na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 16 godina rada Fakulteta umetnosti, rektor Antić primio akademsku povelju iz ruke dekanke Suzane Kostić, verujem kao čin podmićivanja sa njene strane, jer joj je Univerzitet nedavno verifikovao mandat otet od zaposlenih na Fakultetu, o čijem nezakonitom delovanju i samoj proceduri izbora postoji isto tako skorašnji Izveštaj Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja - napisala je Dinov Vasić.


"Časnije vratiti nego primiti priznanje"

Marija Dinov Vasić Časnije vratiti nego primiti priznanje - smatra pijanistkinja i asistentkinja na niškom FU; Foto: G. B. Asistetkinja na katerdi za klavir je Povelju Univerziteta dobila pre 14 godina, objašnjava, kao prvi diplomirani student Fakulteta umetnosti u Nišu.

I sama ističe da su takva priznanja simbol akademske tradicije kojom se prepoznaju istaknuti pojedinci, a one koji ih dobiju obavezuju na "kontinuirano negovanje znanja i vrlina stečenih u akademskoj zajednici kroz pluralizam i diverzitet mišljenja". Ipak, stava je da zbog ovakvih dešavnja na Univerzitetu i samom Fakultetu umetnosti, mora da vrati svoju Povelju.

Nažalost, u svetlu aktuelnih dešavanja, kada pristajemo na nemo svedočenje o neprestanom gaženju svih konvencija i principa akademske etike, prinuđena sam da Povelju vratim predstavnicima Univerziteta u Nišu - navodi Dinov Vasić.

Osim što su, kako navodi, zaposleni na Fakultetu umetnosti taoci samovolje Kostićeve, Univerzitet je na sve dokaze i rešenja nadležnih o nezakonitosima u njenom radu ostao "slep, gluv i nem".

S obzirom da je rektoru Povelja dodeljena prvenstveno u ime zaposlenih na Fakultetu, te da ovakva priznanja danas postaju simboli korupcije, kompromitacije i sramne trgovine uticajem, smatram da je u takvim okolnostima priznanje časnije vratiti nego primiti - dodaje Dinov Vasić.

Ona dodaje i da je na samoj svečanosti povodom godišnjice Fakulteta, kada je rektoru odato priznanje, ponudila Antiću da vrati svoju Povelju. Međutim, kako kaže, rektor je odgovorio da povelju nije dobila od njega, pa on ne može ni da je uzme nazad, te je uputio na službu Univerziteta.


Suzana Kostić ponovo odbila da razgovara sa novinarima "Južnih vesti"

Obrazloženje vraćanja povelje Smatra da se sramne stvari dešavaju u akademskoj zajednici; Foto: M. D. V. Kostićeva, kojoj je u aprilu produžen mandat na još tri godine, uprkos korupciji, mobingu, nepotizmu, kršenju Etičkog kodeksa, nije želela da razgovara sa novinarkom Južnih vesti, niti da uopšte sasluša pitanja.

Nemam za vas ništa - kratka je bila Kostićeva.

Iako dekanica nije novinarki dala obrazloženje zbog čega je baš Antić dobio Povelju za izuzetan doprinos razvoju Fakulteta, na Fejsbuku ove ustanove je napisano da ih je Antić promovisao u inostranstvu.

Povelja, najznačajnije priznanje Fakulteta umetnosti u Nišu, dodeljena je prof. dr Draganu Antiću, rektoru Univerziteta u Nišu, koji je dugogodišnjom podrškom omogućio Fakultetu da dosegne novi kvalitet, cenjen i propoznatljiv u nacionalnom i međunarodnom akademskom prostoru. Intenzivnom promocijom mobilnosti studenata i nastavnika, prof. Antić je uticao na podizanje ugleda naše institucije u inostranstvu i njeno uključivanje u evropski obrazovni sistem - piše na FB Fakulteta umetnosti.

Ovu situaciju nije želeo da komentariše ni sam Antić kada ga je novinarka pozvala telefonom, uputivši je da zakaže sastanak preko sekretarice.

Podsetimo, Savetu niškog Fakulteta umetnosti, koji je pre nekoliko meseci protivzakonito ponovo izabrao Kostićevu za dekanicu, Inspekcija Ministarstva prosvete naložila da je smeni i izabere novog dekana FU. Međutim, Savet je imao primedbe na ovu odluku Ministarstva te konačna odluka nije još doneta.

Smenu Suzane Kostić tražila je i Agencija za borbu protiv korupcije, kao i zaposleni koji tvrde da ih je mobingovala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera Mika Zika

    18:13 // 7. 12. 2018.

    I opet izazov za novopečenog doktora, bivšeg radikala iz Žitorađe, nastavnika stručnog predmeta na FU i savetnika u Ministarstvu prosvete RS Marka Milenkovića: promeniti po padežima prezime ŠNITKE. Tačan odgovor donosi mesto zamenika ministra prosvete (mesto budućeg dekana FU Univerziteta u Nišu, je na žalost, već rezervisano).

  • Nevena Grujicic

    23:35 // 6. 12. 2018.

    Ako Vam je "neko onemogucio" pre nekoliko meseci, onda je potpuno nejasno zasto niste azurirali svoj kontinuirani naucni rad i referentne koncertne nastupe od 2012. god. (kako ste sami rekli)? Da se nisu mozda ceo Univerzitet i AKADEMSKA ZAJEDNICA urotili protiv Vas i oteli vam user name i password za pristup portalu NPAO koji svaki profesor Univerziteta ima SEM VAS?! Ne gubite vreme analizirajuc

    • Marija Dinov Vasic

      11:29 // 7. 12. 2018.

      Nisu se protiv mene urotili svi, vec samo moberi poput vas gospodjo bibliotekarka. Lepo ste se prikazali. Brinite Vi za vase "reference", moje i tako nisu nikad bile sporne, a od danas vam tek nece znaciti nista. Cemu insistiranje, osim ako vam nije intentencija da nastavite sa zlostavljanjem koje su vasi dokazano korumpirani prijatelji zapoceli. A niko vam nije branio da na moje koncerte dodjete.

  • Neko Pametan

    15:43 // 6. 12. 2018.

    Ja sam stekao utisak da je gospođi Mariji jako dosadno pa voli da skreće pažnju na sebe. Ne zamerite joj, nekada je bila izvođač (u pokušaju), sada ni ona više ne zna šta je. To što mučki napadu ustanovu Fakulteta umetnosti koja joj je sve pružila, nije ni malo lepo.

    • Perica Petkov

      09:26 // 7. 12. 2018.

      Nisi ti sposoban ni za kakve utiske. Ti si običan poslušnik i botina! Mariji kao vrhunskoj pijanistkinji sve čestitke za akademsku hrabrost i odgovornost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: