Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 30. 1. 2021.

| Društvo

Zbog većeg broja prijema deo Klinike za pulmologiju postaje kardiologija

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
Klinički centar
Klinika za pulmologiju, kaže Perišić, trenutno ima popunjenost postelja od dvadesetak posto, a na kardiologiji je 23 postelje ; foto: arhiva JV

Klinika za plućne bolesti pri niškom Kliničkom centru obuhvata tri sprata, ali će od sledeće nedelje poslednji sprat pripremati za kardiovaskularne pacijente, kaže za Južne vesti direktor KC Zoran Perišić. Glavni razlog je, kaže, što želi da obezbedi veći kapacitet za oblast od koje se i dalje najviše boluje i umire, ali i zato što je veliki broj prijema, pa ne mogu svi pacijenti da budu zbrinuti.

Klinika za pulmologiju, kaže Perišić, trenutno ima popunjenost postelja od dvadesetak odsto, a na kardiologiji su 23 postelje.

Mislim da je moja dužnost da za oblast od koje se i dalje najviše boluje i umire u Srbiji, u situaciji kad niški Klinički centar zbrinjava i Leskovac, Pirot i Vranje, kada ne znamo kakva će epidemiološka siuacija biti u narednom periodu, mislim da je moj zadatak da kardiologija radi u većim kapacitetima – ističe Perišić.

Ideja je, dodaje, da prvi i drugi sprat ostane pulmologija, a da se već od naredne nedelje treći deo priprema za kardiovaskularne pacijente.

Dok novi Klinički centar ne predvidi kad može kardiologija da se vrati u svoje prostore da do nekog drugog vremena kardiologija bude na trećem spratu – kaže Perišić.

Prema podacima Batuta 53 odsto ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti, a u Nišu, kaže Perišić, sve više pacijenata se javlja sa takvim oboljenjem.

Zaista kardiologija izgleda kao bojno polje, preko vikenda je bio toliki broj prijema da nismo mogli da ih zbrinemo. Sreća što je služba organizovana tako da radi 24 sata, jer jednostavno to nisu odložna stanja, to nisu stanja koja mogu da čekaju duže od 24 sata, nekad čak ne mogu da čekaju ni mnogo manje – navodi direktor.

Od naredne nedelje će početi pražnjenje trećeg sprata, ali ne precizira do kada će taj deo biti ustupljen kardiologiji.

Mora da se očisti, da se prilagodi, da napravimo neke rotacije zbog pacijenata, da napravimo neko renoviranje toaleta, ima tu dosta toga da se uradi. Ne pravim planove na takav način, korona nam nameće jedan novi standard i jedan novi način ponašanja, gde ja ne mogu da kažem biće mesec dana, biće možda tri, šest, možda godinu dana – kaže Perišić.

Poručuje da ovaj potez neće naštetiti pulmologiji, jer ima dovoljno mesta. U budućnosti će, kaže, raditi i na boljem opremanju Ginekologije i Dečje klinike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Magdalina

    00:28 // 31. 1. 2021.

    Deo 2.
    Ovo je plan o kome je profesor Milić pisao prosle godine. A sad imamo kumovski dvojac koji je snazno zaveslao do svojih ciljeva. Ali tim veslanjem stvaraju talase kojima potapaju Pulmologiju! I mozda je najstrasnije što sa te iste Pulmologije niko ne reče ni glas za odbranu kolektivnog dostojanstva i kontinuiteta.
    Svašta je doneo SARSCoV 2, ne samo pandemiju. Maske su konačno potpuno spal

  • Magdalina

    00:17 // 31. 1. 2021.

    Deo 1.
    Nema kraja bahatosti i samovolji! A i lažima.
    Naredba da se treci sprat iseli do ponedeljka ujutru stigla je u petak popodne! Bez obracanja generalnog kolegijumu Klinike za pulmologiju. Valjda smo građani drugog reda te ne zasluzujemo i minimum korektnog, profesionalnog , kolegijalnog obraćanja.
    Zarad koga i čega ja iseljena klinika iz Knez Sela?

  • Miksa

    20:05 // 30. 1. 2021.

    Kardiologija se samo vraća na 3.sprat stare zgrade gde je bila i ranije.Faktički se deli na dve zgrade udaljene najmanje kilometar.To sve govori o katastrofi zvanoj Novi KC Niš koji je napravljen bez ikakvog plana. Nagurano tamo pola klinika iz starog, ostatak ostao u prastarom delu.Spustili plućnu, nova kardiohirurgija mimo kardiologije. Dečije klinike bez dinara ulaganja itd.

    • Magdalina

      00:39 // 31. 1. 2021.

      Vracaju se posle nepune 3 godine. U zgradu koja je pulmologija renovirala svojim radom i sredstvima , pa i te sanitarne cvorove koje pominje generalni ( najvise zalaganjem tagasnjeg rukovodstva).
      A kolika je popunjenst posteljnog fonda? Pa bas onakva kakva je savetovana od Uprave.
      Kazu nasi stari: mož kako hoćeš, ali ne dokle hoćeš.

    • Magdalina

      00:56 // 31. 1. 2021.

      Pa zar nije moglo da se napravi Institut u Knez Selu...pulmologija, grudna hirirgija....nesto poput Sremske Kamenice? Al' kad bi samo jedan od njih racionalno doneo bar neku odluku. I da onda tu istu odluku obrazlozi svojim radnicima.
      Mnogo su se zaneli.Zamenili teze ko je tu zbog kog . A krajnje je vreme i da kazu kome dadoše, kao da je njihova prćija, zgradu u Knez Selu.
      Pitanja 1000:dgovora

    • Magduna

      01:49 // 31. 1. 2021.

      Sizofrene odluke, nema dalje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: