Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 7. 8. 2019.

| Društvo

"Zbog zakona i predrasuda manje šanse za posao za osobe sa invaliditetom"

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Obuka Leskovac
u Inicijativi planiraju da nastave sa ovakvim aktivnostima; foto: Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom

Neusklađenost srpskog zakonodavstva sa međunarodnim okvirima, ali i predrasude, kako navode u Inicijativi za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, glavni su razlozi što je mali broj osoba sa invaliditetom u Srbiji zaposlen, iako čine oko 10 % populacije. Zato je ovo udruženje organizovalo niz radionica, između ostalog u Nišu i Leskovcu, kojima se skreće pažnja na mogućnosti zapošljavanja i donošenja odluka osoba sa mentalnim invaliditetom.

Obuka za roditelje i staratelje osobe sa mentalnim invaliditetom Niš 2 foto Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom Foto: Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetomPoložaj osoba sa intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama još uvek je nezadovoljavajući, kaže Maja Popović iz Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom.

Navodi da je to posledica toga što zakoni u Srbiji nisu još usklađeni sa međunarodnim dokumentima, a prepreka su i predrasude koje postoje o ovim osobama kako u stručnoj javnosti, tako i među zaposlenima u školama, poslodavcima, pa i roditeljima i starateljima ovih osoba.

U posebno su teškom položaju osobe sa intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama kojima nije omogućeno ili im je oduzeto pravo da govore u svoje ime i zastupaju svoje interese. Problem predstavlja činjenica da je velikom broju osoba oduzeta poslovna sposobnost, ili je produženo roditeljsko pravo njihovim roditeljima, što automatski onemogućava ovim osobama pristup tržištu rada - rekla je Popovićeva.

Kako da budu svesni svojih prava, načina da ih ostvare, kao i kako da donose odluke uz podršku, učilo je preko dvadeset mladih, njihovih roditelja i staratelja na radionicama u Nišu. Svi su složni u oceni da im je obuka bila korisna i zanimljiva, prenosi Popovićeva, zbog čega Inicijativa planira da nastavi sa ovakvim radionicama. Obuka Leskovac foto Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom Foto: Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom

Značajno im je bilo da iznose svoja iskustva, pa je povremeno diskusija i prekidana da bi se, u skladu sa vremenom, prešle sve planirane teme. Utisak je da je prostor za razgovor, razmenu i iznošenje ličnih iskustava dragocen za učesnice i učesnike. Značaj obuke, pored ostalog, je u tome što su i roditelji i mlade osobe sa invaliditetom imale priliku da čuju iskustva Stefana Lazarevića, mladića sa autizmom, koji je govorio o donošenju odluka uz podršku, kroz prezentaciju "Kako donosim odluke" - ispričala je Popovićeva.

U Leskovcu su se ljudi iz Inicijative koncentrisali na omladinske radnice. Tako je 12 članica udruženja iz Niša i Leskovca imalo priliku da nauči više o pravima osoba sa mentalnim invaliditetom i unapredi svoja znanja i veštine. Obuka za osobe sa mentalnim invaliditetom Niš foto Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom Foto: Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom

Naravno da nam je ideja da što više omladinskih organizacija i organizacija civilnog društva uključuje mlade sa mentalnim invaliditetom u svoj rad. I nastavićemo sa treninzima za omladinske radnice i radnike jer su omladinske organizacije prepoznate kao jedna od bitnih karika koja bi vodila ka punoj integraciji mladih sa mentalnim invaliditetom u društvo - rekla je Popovićeva.


Konvencija i Povelja kao smernice za bolju budućnost osoba sa invaliditetom

Usvajanje i ratifikacija Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom prvi je korak ka poboljšanju uslova za osobe sa invaliditetom, rekla je Popovićeva, a posebno član 27, koji govori o ravnopravnosti prava na rad.

Da bi se ovo pravo ostvarilo, država mora da zabrani sve oblike diskriminacije na osnovu invaliditeta, da zaštiti prava osoba sa invaliditetom, stvori uslove da ove osobe ostvaruju pravo na sindikalno udruživanje, kao i podršku za stručno usmeravanje, nalaženje posla, obuke, očuvanje posla, itd - kaže Popovićeva.

I dok se Konvencija bavi građanskim i političkim pravima, kako navode u Savetu Evrope, Evropska socijalna povelja garantuje socijalna i ekonomska prava. Ona se bavi ranjivim grupama i zabranjuje diskriminaciju pri zapošljavanju u bilo kom obliku, uključujući i invaliditet, zbog čega je važno, kažu u Inicijativi, da Povelja reguliše pitanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Obuka za roditelje i staratelje ossoba sa mentalnim invaliditetom foto Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom Foto: Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom

Povelja se smatra svojevrsnim socijalnim ustavom Evrope i predstavlja suštinsku komponentu arhitekture ljudskih prava na kontinentu - navode u Savetu Evrope.

Inače, Strategija Evropske unije za osobe sa invaliditetom za ovu deceniju podrazumeva povećanje broja osoba sa invaliditetom na plaćenijim poslovima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: