Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 20. 5. 2015.

| Društvo

Zbog zmija se "usijao" telefon niškog "Zoo planeta"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Zmija-Zoo-planet.jpg
Volonteri "Zoo planeta" ne stižu da odgovore na sve pozive

Samo danas volonteri "Zoo planeta" pokušali su da spasu zmiju iz dvorišta vrtića, Vojne bolnice, kancelarije apoteke, privatnih kuća i sa ulice i odgovorili na 10 od rekordna 42 poziva uznemirenih građana.

Zmije-spasavanje-Zoo-planet Zmije nije uvek lako naći (foto: Zoo planet)Pojava toliko zmija, kažu u ovom udruženju, nije ništa neuobičajeno s obzirom da ih je verovatno izmamilo lepo vreme koje traje danima, a njihovim volonterima telefon zvoni sve češće jer je, kako smatraju, više ljudi informisano da može da im se obrati.

Na radnom zadatku spasavanja ovih gmizavaca koji, tvrde u "Zoo planetu", često bezrazložno izazivaju strah, danas je bilo pet volontera. Neki od njih su u pomoć sugrađanima pritekli pravo s fakulteta.

U apoteku kod Pozorišta lutaka otišao sam po pozivu pravo s predavanja. Zmiju su videli u kancelariji i rekli da se zavukla ispod laminata. Tražili smo je po policama i u kutijama za kablove, ali bezuspešno. Sasvim je moguće da je izašla - kaže student Zaštite na radu Strahinja Živković.

Ovih dana bas puno posla oko zmija... Hvala našim volonterima koji nesebično pružaju pomoć našim gradjanima i hvala Komunalnoj policiji koja nam je pomogla oko prevoza volontera!

Posted by Udruzenje ZooPlanet on Wednesday, May 20, 2015

 

Manje posla nisu imali ni ostali volonteri "Zoo planeta". Zmiju u dvorištu Vojne bolnice druga volonterka ugledala je sasvim slučajno vraćajući se sa kontrolnog pregleda. Odmah je uhvatila i pripremila za vraćanje u prirodu.

Jedna koleginica je otišla u Suvi Do, kolega u vrtić u Niškoj Banji, ja sam bio kod benzinske pumpe na Ledenoj Steni, u Minovom naselju i u Pasi Poljani. Do sada smo se odazvali na 10 poziva, našli 7 neotrovnih zmija, od toga je 5 smukova, a dve su belouške - kaže predsednik "Zoo planeta" Dušan Stojanović.

Iako njegov telefon ima opciju da prima dva poziva odjednom, od opterećenja mu je, kaže, bukvalno blokirao i nije radio oko sat vremena.

Evo, dok sam nekoliko minuta razgovarao sa vama imao sam 4 propuštena poziva, najverovatnije su u vezi sa zmijama - kaže Dušan.

U kratkom razgovoru sa "Južnim vestima" stigao je i da kaže da ipak nije uobičajeno da ovoliko zmija ima i u urbanim delovima grada. Samo zbog toga što su viđene u Dušanovoj ulici, njegova volonterska služba poslednjih nedelja pozivana je 3 puta.

Tome sigurno doprinosti visoko rastinje po gradu, jer se tu kriju pacovi, a zmije se njima hrane - objašnjava Dušan.

zmije Uhvaćene zmije vraćaju u prirodu (foto: Zoo planet)Njega i njegove kolege posebno je pre nekoliko dana iznenadio poziv iz policije. Zmija je ušla u policijski automobil parkiran kod Policijske uprave u centru grada, ali niko iz "Zoo planeta" nije mogao da se odazove jer su već bili zauzeti.

Sve uhvaćene zmije ovi volonteri vraćaju nazad u prirodu. Za ovu uslugu od Grada ne dobijaju novac, tako da im preduzeća za odbranu od zmije plaćaju donaciju koju oni zatim iskoriste za pokrivanje troškova puta.

Kada ih pozovu građani, prevoz im često obezbedi komunalna policija. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Čiča

    09:26 // 22. 5. 2015.

    Da se u Nišu izgradi ZOO vrt što pre!

  • prevoz im često obezbedi komunalna policija

    22:28 // 21. 5. 2015.

    Barem neka vajda od nasih niskih komunalaca. Beogradjani, ugledajte se na Nislije!

  • Sima

    08:20 // 21. 5. 2015.

    Хватам змије по кућама. Цена је 10 евра по комаду, за анаконде и бое 100 евра.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: