Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 15. 1. 2023.

| Društvo

Robin Hud serijal: "Zbogom pameti" - mladi napuštaju Srbiju tragajući za boljim životom

Autor:Jovana ŽivanovićIzvor:Južne vesti

Sve veći broj mladih zbog želje za dostojanstvenijim životom i boljim životnim standardom, odlazi put zapadne Evrope. Peta epizoda serijala Robin Hud, u produkciji NVO 35mm, pokazuje da se i zemlje iz regiona suočavaju sa velikim problemom odliva mozgova. Uvidevši ovaj problem, organizacije civinog društva podstiču mlade na aktivno ućešće kroz besplatne edukacije o pokretanju sopstvenog biznisa.

Jovana Janković iz Krovne organizacije mladih Srbije ističe da 22 odsto mladih već planira i u procesu su priprema za napuštanje zemlje, dok 26 odsto njih nisu započeli proces planiranja, ali razmišljaju vro aktivno o odlasku.

Mladi u našoj državi imaju veliki problem kada je u pitanju zapošljivost mladih. Veliki broj problema je i kada je reč o stambenom pitanju, takođe su diskriminisani u nekim drugim važnim segmentima života kao što je politička participacija i uključenost mladih u procese donošenja odluka - objašnjava Jovana Janković.

Srbiju je Nemačkom zamenio i kuvar Luka Đorđević. Državu je napusio iz dva razloga, kaže,, prvi je sama finansijska situacija odnosno životni standard koji je možda i najvažniji u celoj priči, a drugi je to što sam sistem mladima u Srbiji ne pruža nikakvu perspektivu ni finansijsku sigurnost ukoliko niste član neke politicke partije.

Srbiju ne napuštaju samo mladi ljudi, već svi ljudi koji vide da u Srbiji nemaju tu perspektivu i te finansije kakve mogu da imaju u inostranstvu, da mogu da uštede sa strane i da žive rasterećenije bar što se finansija tiče. I naravno, zbog niza brojnih afera koje su u zadnjih par godina sve učestalije - dodaje Luka Đorđević.

Sa druge strane, ima mladih koji žele da ostanu u Srbiji i da se kroz besplatne edukacije ohrabre da pokrenu sopstveni posao, pokazuje program Pomak Timočkog omladinskog centra (TOC). Bitni mehanizmi za ostanak mladih u zemlji su usklađivanje sistema obrazovanja sa tržištem rada i ohrabrivanje mladih na razvoj sopstvenih biznisa, objašnjava Dunja Marušić iz TOC-a.

Prvenstveno mislim da bi trebalo da se radi na usklađivanju sistema obrazovanja i tržišta rada, da se možda kroz školstvo već u najranijem dobu mladi uče kako da pokreću svoje biznise , kako da samostalno razvijaju biznis model razmišljanja - jer nije ništa ni teško ni strašno da neko bude sam svoj gazda i da pokrene sopstveni biznis - zaključuje Dunja Marušić.

Šta država preduzima kako bi sprečila sve češći odlazak mladih i kakva je situacija u regionu, pogledajte u video prilogu iznad teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    13:24 // 16. 1. 2023.

    Naravno da ce napustiti ovakvu drzavu i otici da zive normalno, sto se ovde zaboravilo sta je normalno ziveti. Tamo jedva da znas ko je predsednik ili premijer, postoji odgovornost, mnogo manje korupcije i jos vaznije nije zasticena vladajucom sektom ako je otkrivena. Ovde mozes da imas svoj USPESNI biznis samo ako imas zastitu od vlasti, inace sve se svodi samo na prezivljavanje

  • Vladanis

    09:29 // 16. 1. 2023.

    Pogledajte oko sebe ljudi, kód nás došli gradjevinci,vozači,dostavljači i šta ti já znám ko své,i za njih ima posla.
    Zašto naša omdladina neće da radi za platu od 60-70 hiljada?

    • Radnik iz JP

      15:14 // 16. 1. 2023.

      Pojedi sendvic, brate. I opusti se

  • Boško

    08:42 // 16. 1. 2023.

    Sve dok je država korumpirana,dok političari ne snose posledice za bahatost,dok su mediji podeljeni na opoziciju i vlast i dok je članstvo u partiji
    iznad znanja,a kupovina diplome nešto normalno od nas nema ništa.Medicinski
    fakultet i UKC u Nišu su leglo nepotizma,gde dobijaš posao ako si član SNSa ili
    roditelji zapošljeni kao prof. na fakultetu .Zdravstvo su uništili,jer neznanje
    dominantno

    • Гр

      09:35 // 16. 1. 2023.

      Апсолутно тачно. Другарица завршила медицину са добрим просеком. Посао није могла да нађе док се није учланила у странку, ишла на митинге и доносила неке " капиларне" гласове. Пола баба и деда из фамилије учланила у странку и сад ради у струци.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: