Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 22. 3. 2021.

| Društvo

Zbrka oko imena ulice u Durlanu - ponovo Bojićeva, iako je i u pojedinim gradskim dokumentima Bojovićeva

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
bojoviceva nis foto M.Dj
Čija je ulica u Durlanu?; foto: M. Dj.

Ulica u niškoj Paliluli više ne nosi ime Milutina Bojića, ali meštani Durlana u Opštini Pantelej, drugog niškog naselja, kažu da je prva i prava ulica posvećena srpskom pesniku zapravo u ovom delu grada. To potvrđuju i table na nekim kućama i lične karte pojednih stanovnika. Međutim, u mapama, zvaničnim gradskim dokumentima, kao i kod pojedinih javnih preduzeća ta ulica se zove - Ulica Milutina Bojovića, pa je usledila burna reakcija javnosti kada je protumačeno da je od čak dve ulice u NIšu veliki pesnik ostao bez ijedne.

bojoviceva2 foto M.Dj Na nekim kućama u Bojovićevoj piše Bojić; foto: M. Dj.“Glupa i štetna greška” tako meštani koji su se javili redakciji Južnih vesti opisuju situaciju i problem sa imenom ulice u Durlanu u kojoj žive.

Ulica Milutina Bojića godinama postoji u opštini Pantelej. Međutim, nekim čudnim slučajem pre izvesnog broja godina počeli su da stižu računi na adresu Milutina Bojovića, a drugi računi na Milutina Bojića. Zatim, lična karta glasi na Bojića a zdravstvena knjižica na Bojovića i tako redom. Stvar se komplikuje još više kad u gradskim kartama na ovoj adresi nalazite ulicu Milutina Bojovića. Problem kulminira kad je neko (površan!) utvdio da postoji upražnjeno ime za Milutina Bojića i taj naziv dodelio ulici u Paliluli. Tako smo mi sa prave adrese dobili situaciju da zaluta taksi, brza pošta, gost izdaleka, a ponekad i hitna pomoć - jadaju se meštani. prking servis i kler Zvanian dokument "Parking servisa" i KLER-a o uličnim sijalicama; printscreen

Bojovićeva ulica je prisutna u svim onlajn dostupnim mapama, ali i u zvaničnoj dokumentaciji gradskih institucija kao što su Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj ili javnih preduzeća Parking servis i EPS Elektrodistribucija.

Takođe, nalazi se i na svim javno dostupnim spiskovima ulica u Nišu.

ulica u EPS-u Zavnična informaicja iz EPS-a; printscreen

Sa druge strane, u Katastru je to i dalje Ulica Milutina Bojića.

Neko se poveo za svojim zvučnim osećajem i vizuelnom navikom ne proveravajući činjenicu. U to vreme imali smo ministra Bojovića, ime koje je često kružilo u javnosti, imamo i Petra Bojovića kao istorijsku ličnost i možda još neke Bojoviće koji odjekuju u ušima administratora nad kartama i prepisivača adresa. Niko nije proveravao tu malu dopunu od dva slova, tu malu sličnost a veliku različitost - jer, Milutin Bojović koji bi trebalo da dobije ulicu za sada ne postoji - piše jedna meštanka. katastar U Katastru Bojićeva; foto: printscreen

Kako je i kada do ove zbrke došlo, aktuelni predsednik Komisije za imenovanje ulica Milan Radivojević nije mogao da kaže jer je na toj poziciji tek 2 meseca. U knjizi Ulice i trgovi grada Niša autora Živojina Stanisavljevića i Milana Dimitrijevića ne postoji Bojovićeva ulica, već dve Bojićeve.

Bojići Dve Bojićeve u knjizi niških autora; foto: printscreen

Jedna je u Durlanu, a druga u Opštini Palilula i ona je, kako tamo piše, to ime ponela 2011. godine. Nema podatka kada je imenovana prva ulica, ali su i jedna i druga tu da sećaju na srpskog pesnika.

ulica milutina bojića Bojićeva i na Paliluli; foto: Vanja Keser

Ova druga je prošle nedelje preimenovana u Ulicu Desimira Stanojevića Deska, a kako piše u saopštenju Skupštine Grada razlog je upravo dupliranje imena, iako o tome na samoj sednici parlamenta kada se donosila odluka, nije bilo reči.

U pogledu promene naziva Ulice Milutina Bojića iz tačke 2, u Gradskoj opštini Palilula, ista je dobila naziv Ulica Desimira Stanojevića. U Gradu Nišu, u Gradskoj opštini Pantelej postoji ulica sa nazivom Milutina Bojića, te je i to jedan od razloga promene naziva Ulice Milutina Bojića u Gradskoj opštini Palilula, imajući u vidu da je postojećom Odlukom Skupštine Grada Niša o utvrđivanju i označavanju naziva naseljenih mesta, ulica, trgova i zgrada na teritoriji Grada Niša („Službeni list Grada Niša“, br. 81/2010), definisano da dve ulice ne mogu imati isti naziv - piše u saopštenju.

Meštani iz Panteleja veruju da će poslednje promene otkloniti njihove muke sa imenom ulice, a svakako će sačuvati ime tvorca "Plave grobnice" od zaborava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade

    08:05 // 27. 3. 2021.

    Desku treba dati ulicu u Beogradu a ne u Nišu, ipak je zaslužio, mislim ko se razume u glumu.

  • Naissus

    08:55 // 24. 3. 2021.

    Milutin Bojovic je "tek rodjeni" pesnik, student novinarstva iz Ivanjice, koji poeziju pise iz hobija i ima tek nekoliko objavljenih radova iz nepotpune zbirke pesama.

    Sto se Milutina Bojica tice, svi znamo (ili bi bar trebalo) ko i sta je bio.

    Google je cudo ako znate da ga koristite, gospodo iz vladajuce klase

  • Baki

    07:57 // 23. 3. 2021.

    Samo da na kraju Bojiceva ulica ne promeni ime u Bojzijeva?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: