Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 7. 8. 2018.

| Društvo

Zbrka oko produžetka porodiljskog u Nišu, komisija zaseda tek od ove nedelje

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
lekari
Konačno komisija kreće sa radom; foto: Flickr/Hamza Butt

Iako je sa radom trebalo da krene još 1. jula, komisija koja odlučuje o produžetku bolovanja porodilja nakon godinu dana, u Nišu se još nijednom sastala. Dok se građanke kojima ističe porodiljsko bolovanje bune jer ne znaju šta da rade i tvrde da ih u PIO fondu savetuju da pređu na “obično” bolovanje preko poslodavca, u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da će do kraja ove nedelje komisija početi sa radom.

Prošlo je godinu dana otkako je na porodiljskom bolovanju, priča jedna Nišlijka, ali ne zna kako da postupi, jer uprkos izmenjenom Zakonu koji od 1. jula predviđa komisiju koja odlučuje o produžetku, ona ne postoji u Nišu. Navodi da su je nadležni posavetovali da prekine porodiljsko, koje se isplaćuje direktno porodiljama i pređe na obično bolovanje, koje ide na teret poslodavca.

Meni su rekli da ne znaju zašto komisija ne zaseda. U PIO fondu su me posavetovali da odem kod pedijatra i da preko njega otvorim klasično bolovanje. To bi značilo da opet bolovanje ide preko poslodavca, a ja želim da produžim trudničko - rekla je Nišlijka.

Zašto nije ni nakon više od mesec dana otkako je planirano, zasedala komisija, ni sekretarka Sekretarijata za socijalna pitanja Mirjana Popović nije znala da odgonetne. Ona je rekla da to nije u nadležnosti Sekretarijata, ali je i ona poručila sugrađankama da "pređu" na bolovanje preko pedijatra ili da čak odu na godišnji odmor.

Mi nemamo veze sa tom komisijom. Mi radimo samo tehnički deo. Ženama ističe porodiljsko bolovanje. Ali mogu da produže preko pedijatra, odnosno da otvore “obično” bolovanje ili da odu na godišnji odmor, koji mogu da prekinu i da izađu pred Komisiju, pa da nastave sa porodiljskim - rekla je Popovićeva.

Ipak, u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, ne objasnivši zašto se dosad čekalo na to, kažu da će tokom ove nedelje komisija početi sa radom.

Veštačenja u cilju ostvarivanja prava na odsustvo sa rada ili rada sa polovinom punog radnog vremena, radi posebne nege deteta, u Nišu će početi da se obavljaju tokom ove nedelje - navode u RFZO.

Podsetimo, od 1. jula, porodilje nakon godinu dana porodiljskog bolovanja, za produžetak šalju zahtev za produžetak bolovanja, o kojem odlučuje specijalno formirana komisija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kata

    11:41 // 8. 8. 2018.

    urusena drzava po svim savovima, javasluk, amaterizam, nesposobnost..samo mito i korupcija (videti pod kako upisati dete u drzavni vrtic) napreduju i caruju..hvala naprednoj stranci na svemu u ovih sest godina

  • goldstein

    11:10 // 8. 8. 2018.

    Zaposlene u privatnim firmama vrlo često ne smeju ni da se usude da traže takav produžetak. Slažem se da je izmišljanje problema kada ga nema odvratno

  • Milja

    00:47 // 8. 8. 2018.

    Unapred se izvinjavam roditeljima koji zaista imaju medicinsko opravdanje za produzetka bolovanja zbog nege deteta. U velikom broju ta komisija zloupotrebljava svoja ovlascenja i radi preko veze, bez realnog osnova.

    • Sava

      11:30 // 8. 8. 2018.

      Proverite koliko takvih slučajeva ima u Javnim preduzećima u Nišu, tamo su majke na porodiljskom i do pet godina, dok im deca ne podju u školu.Ja predlažem da im se da produžetak bolovanja sve dok im deca ne upišu fakultet.Evidentna je zloupotreba na svim poljima i koriste samo jedni te isti a drugi ispaštaju.BRUKA I SRAMOTA!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: