Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 1. 5. 2023.

| Društvo

Zdrave masti, ugljeni hidrati i hidratacija - saveti stručnjaka za mamurluk nakon prvomajskih proslava

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
www.newmediateam.rs (1)
Savetuju pre svega, hidrataciju, iako je ustaljeno pravilo “klin se klinom izbija”; foto: www.newmediateam.rs, promo

Glavobolja, malaksalost, bol u mišićima, mučnina, nervoza i povećana osetljivost na buku i svetlost, moguće su posledice preterane konzumacije alkohola, kažu stručnjaci i apeluju na građane da tokom proslave Prvog maja umereno konzumiraju alkohol i ne mešaju sa lekovima. Ukoliko se dogodi da se popije koja čašica više, savetuju, pre svega hidrataciju, iako je ustaljeno pravilo “klin se klinom izbija”.

Najvažniji savet i apel stručnjaka je da, ukoliko konzumirate alkohol, to radite odgovorno i sa merom, kako ne biste doveli u opasnost ni sebe, a ni druge, kaže farmaceutkinja Mirjana Spajić. .

Pored dehidratacije, širenje krvnih sudova izazvano alkoholom takođe podstiče glavobolju. U slučaju jakih bolova u mišićima, ne treba uzimati analgetik. Lekovi na bazi paracetamola metabolišu se preko jetre, koja je već opterećena unosom alkohola. Zbog toga je važno znati da ova kombinacija može dovesti do dodatnog oštećenja jetre, koja je već ugrožena prekomernom konzumacijom alkohola“ – istakla je.


Koje lekove nikako ne kombinovati sa alkoholom?

Ukoliko dan nakon proslave imate glavobolju izazvanu mamurlukom, farmaceutkinja Spajić upozorava da pojedini lekovi, poput paracetamola, aspirina ili ibuprofena mogu ostaviti negativne posledice na organizam.

Takođe, upozorava, da osobe koje piju lekove protiv alergije, ne bi trebalo konzumirati alkohol upošte, kao ni osobe koje piju antidepresive.

Do pospanosti i vrtoglavice dovode lekovi protiv alergije, kada se konzumiraju sa alkoholom. U slučaju alergijskih reakcija tokom prvomajskih praznika, kada se slavi napolju, treba zato birati ili alkohol ili antihistaminik, nikako i jedno i drugo - kaže Mirjana Spasić.

Umesto lekova, reporučuje konzumaciju oraha, lešnika, badema, borovnica, jagoda, suvih šljiva, grejpfruta i jabuka. Od začina visok sadržaj antioksidanasa imaju karanfilić, origano, đumbir, cimet i kurkuma.


Pravilna ishrana pre i u toku konzumacije alkohola

www.newmediateam.rs Umerena konzumacija alkohola, bez lekova, sa dosta hrane bogate zdravom mašću i ugljenim hidratima; foto: www.newmediateam.rs, promo Obrok bogat zdravim mastima i ugljenim hidratima, pre ili u toku konzumacije alkohola, ublažiće njegove toksične efekte, rekla je Spajić i dodala da bi se na prvomajskoj trpezi trebalo naći govedina, teletina, piletina, masnije ribe, jaja, orašasti plodovi i avokodo.

Dan nakon konzumacije alkohola, Mirjana Spasić preporučuje crni i zeleni čaj jer smanjuju nadutost, grčeve i mučninu, te povoljno utiču na malksalost. Pored toga, preporuka su i multivitaminski kompleksi, kao i proizvodi na bazi limuna, đumbira i kamilice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maki

    09:37 // 1. 5. 2023.

    Saveti bi trebalo da budu manje pića i obucite se slojevito!

  • Djura Sepultura

    09:28 // 1. 5. 2023.

    Mi rotarijanci iz Babusnicu iskljucivo jedemo lidgnje,dagnje,krabe,pijemo kvalitetno belo vino i nema loseg utisaja,bas smo smekeri.Otisli smo daleko od przeno i slicni seljacki specijaliteti a za nase fanove tu je celovarijada drugog maja na Sancu.

    • prod@novic

      21:25 // 1. 5. 2023.

      Cuvajte si zenete,manete se od zamisli rotary i riblje corbe.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: