Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:52, 18. 1. 2022.

| Društvo

Zdravstvena inspekcija pokrenula postupak zbog klostridije na niškoj Neurohirurgiji

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Klinički centar Niš
Ćerka preminule pacijentkinje traži da inspekcija ispita situaciju; foto: J. C. M.

Da su nakon prijave Nišlijke čija je majka krajem prošle godine preminula na Klinici za neurohirugiju pokrenulli postupak, potvrdili su iz Zdravstvene inspekcije za Južne vesti. Nišlijka traži da inspekcija kontroliše higijenske uslove na toj Klinici i utvrdi da li je bilo klostridije, kao i koliko je ljudi bilo inficirano.

Članovi porodica dve preminule pacijentkinje apelovali su decembra na nadležne da ispitaju čiji je propust pojava klostridije na Neurohirurgiji i pitali da li će neko za to odgovarati.

Jedna od njih je Aleksandra Đorđević, čija je majka preminula 8. decembra na toj klinici, čemu je prethodio niz zdravstvenih komplikacija, iako su im lekari rekli da je operacija bila uspešna.

Kako je Đorđević ranije objasnila, njena majka slabije je komuncirala, povraćala je i nije mogla da jede i pije, a lekar im je rekao da iz sopstvenog iskustva može da kaže da pacijentkinja ima klostridiju.

To su pokazale analize u privatnoj laboratoriji, dok su iz Kliničkog kasnije tvrdili da bakterije više nema, ali da je ostavila posledice na sve organe.

Klinički centar Niš Porodice dve preminule pacijentkinje decembra pitale da li će neko odgovarati; foto: JVĐorđević se žalila i na jako lošu higijenu na toj Klinici, pa od inspekcije traži da preduzme sve potrebne mere i pokrene prekršajne i krivične postupke protiv odgovornih, kao i da je o svemu obavesti kao podnosioca prijave preko advokata.

Međutim, advokat Aleksandre Đorđević kaže da nikakvih povratnih informacija od Zdravstvene inspekcije nema i da ne znaju ni da li je postupak pokrenut.

Šef Odseka Niš Zdravstvene inspekcije Slavica Petrović navodi da će biti obavešteni o preduzetim merama kada dostave dokaz da je reč o užem članu porodice, dok advokat tvrdi da nikakav zahtev za takav dokaz nije stigao.

Petrović objašnjava da je predmet primljen i da je nadležni inspektor pokrenuo postupak, ali za podatke o njegovom toku i preduzetim merama upućuje na Ministarstvo zdravlja.

Novinari Južnih vesti poslali su pitanja Ministarstvu, ali odgovora nema do objavljivanja teksta.

Podsetimo, početkom decembra iz službe za informisanje Kliničkog centra preneli su da direktorka Klinike za neurohirurgiju Vesna Nikolov tvrdi da je jedna pacijentkinja došla na odeljenje sa klostridijom, ali da su ponovljeni testovi pokazali da je nema.

Napominjali su i da ni na jednoj klinici nije proglašena epidemija, dok su porodice dve preminule pacijentkinje apelovale da situaciju opet ispitaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Najdan Nikolić

    23:15 // 28. 1. 2022.

    Ta klostridija je normalna u čovekovim crevima. Ako se primaju jaki antibiotici, ona previše buja. Tako kažu dr. Retko se prenosi od pacijenta do pacijenta. E sad, vaš Human da radi analizu, i da li je akreditovan za tu analizu? I da se ne slaže sa nalazom iz higijenskog. I da vlasnici Humana imaju konflikt sa KC. I to je sve za diskusiju vezani za ovo. Težak je posao na ovoj klinici.

  • Ruzica

    17:58 // 21. 1. 2022.

    Sve pohvale za osoblje neurohiruske klinike .Rade mnogo tezak posao.Teske bolesti lece.Bilq sam pacijent pre par godina posle povrede .

  • Vlada

    15:47 // 19. 1. 2022.

    Mislim da je razlog pojave infekcija nedostatak čistača u UKC - u, kad je napravljena ova velika zgrada nije se krenulo sa zapošljavanjem dodatnih radnika zbog zabrane zapošljavanja. Tako da sad 1 čistač u smeni radi obično na 2 klinike, i ne može da se postigne potrebna higijena koja sprečava infekcije. Najbolji način rešavanja problema je u zapošljavanju potrebnih radnika, 2 radnika po odeljenju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: