Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 28. 12. 2023.

| Društvo

Zdravstvene ustanove u Nišu uglavnom vode odbori sa isteklim mandatima, ali za to dobijaju novac

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
novi klinicki centar
Klinički centar ima "najsvežiji" Upravni odbor, čiji članovi primaju i najviše novca za svoj rad; foto: JV

Osim direktora koji su uglavnom vršioci dužnosti, niškim zdravstvenim ustanovama "rukovode" i upravni i nadzorni odbori, a prema dokumentaciji koju su dobili novinari Južnih vesti najveće u Nišu uglavnom vode oni kojima su mandati istekli, pojedinima i pre 6 godina. Najsvežiji je mandat UO Kliničkog centra, koji je i dalje u "okrnjenom" sastavu, ali sa najvišim primanjima od čak 50.000 i 35.000 dinara mesečno, dok jedino u Zavodu za transfuziju krvi rade besplatno.

Organ svake zdravstvene ustanove pored direktora čine Upravni i Nadzorni odbor, mandat im traje 4 godine, ali prema dokumentaciji koju su dostavili Južnim vestima - osim što njima rukovode v. d. direktora, mandat onih koji treba da izaberu nove je takođe istekao u gotovo svim.

Klinički centar Niš KOSTA Upravni odbor već dve godine nije raspisao konkurs za izbor direktora UKC Niš; Foto: Aleksandar Kostić Jedini Upravni odbor zdravstvene ustanove na jugu čiji je mandat još u toku je Univerzitetskog kliničkog centra Niš, ali već više od 2 godine u njemu ima 3 od 5 članova i nijedan nije sa juga Srbije. Imenovala ih je Vlada u januaru 2021. godine, predsednica je Ivana Milošević sa Klinike za infektivne i tropske bolesti, a članovi Vladislav Vukomanović sa Instituta za majku i dete i Aleksandar Stojanović iz Doma zdravlja “Dr Milutin Ivković”, svi su iz Beograda i primaju najveće naknade za svoj rad od svih koji su odgovorili.

Mesečna naknada za rad predsenika i članova Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra Niš utvrđena je Odlukom Upravnog odbora u skladu sa Instrukcijom Ministarstva zdravlja RS. Naknada za rad za predsednika Upravnog odbora utvrđena je u neto iznosu od 50.000,00 dinara i za rad članova Upravnog odbora utvrđena je u neto iznosu od 35.000,00 dinara - odgovor je Kliničkog.

Nadzorni odbor niškog Kliničkog ima samo predsednika, a još krajem 2017. godine je na tu funkciju imenovan Boban Gašić, inače brat ministra policije Bratislava Gašića. Mandat mu je istekao pre dve godine, a kažu da ne prima naknadu za svoj rad.

dom zdravlja nis Dom zdravlja vodi isti direktor već više od 10 godina, iako mu je mandat istekao, a stekao je i uslov za penziju; foto: JV/Ljubica Jocić Drugu najveću zdravstvenu ustanovu u Nišu Dom zdravlja takođe "vode" Upravni i Nadzorni odbor kojima je mandat istekao, jer ih je niška Skupština imenovala još 2017. i 2018. godine.

Predsednik UO je ekonomista Jovica Ćirić iz reda lokalne samouprave, njegova zamenica je viša medicinska sestra iz reda zaposlenih Dragana Jovanović, a članovi specijalistkinja opšte medicine Violeta Ilić, specijalistkinja fizikalne medicine Julijana Aranđelović i ekonomista Danko Stefanović.

Predsednica NO je pravnica Nađa Marković, zamenica Gordana Grujić Ilić, specijalistkinja pedijatrije, a član je i pravnica Milena Vlastelica, a imenovane su krajem 2018. godine.

Članovima Upravnog odbora Doma zdravlja Niš je Odlukom Upravnog odbora broj 2/62 od 31.08.2023. godine odobrena naknada za rad i to: predsedniku Upravnog odbora 9.000,00 dinara u neto iznosu i članovima Upravnog odbora 7.000,00 dinara u neto iznosu koja je isplaćivana po prisustvu sednici Upravnog odbora. Članovi Nadzornog odbora Doma zdravlja Niš nikad nisu primali naknadu za svoj rad - navode iz Doma zdravlja.

obaveštenje DZ Dom zdravlja upozoravao Ministarstvo da su im mandati istekli; foto: JV Potvrđuju da je Upravnom odboru mandat istekao marta 2021. godine, a Nadzornom krajem 2022. godine, kao i da je v. d. direktora Milorad Jerkan o tome obaveštavao Ministarstvo zdravlja u dva navrata - 2021. godine, a potom i ove godine, ali kažu da nisu dobili njihov odgovor, niti su novi članovi imenovani.

Napominjemo da Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nije odgovorilo na napred navedena Obaveštenja direktora Doma zdravlja Niš i nije imenovalo nove članove Upravnog i Nadzornog odbora. Kako bi Dom zdravlja Niš mogao da normalno funkcioniše, članovi Upravnog i Nadzornog odbor su nastavili sa radom u postojećem sastavu, do imenovanja novih članova - zaključuju iz Doma zdravlja.

Ono o čemu su Južne vesti već pisale je da ove dve zdravstvene ustanove, najveće na jugu, vode i direktori sa isteklim mandatima - Zoran Perišić je više od 2 godine vršilac dužnosti direktora UKC Niš, a Milorad Jerkan je i, pored uslova za penziju koji je ispunio, više od 10 godina direktor Doma zdravlja, a razlog je upravo to što pomenuti upravni odbori nisu raspisali konkurse za izbor novih.


Nastavili da rade i primaju platu

Niška Hitna pomoć, odnosno Zavod za urgentnu medicinu, od početka godine ima novu direktorku Snežanu Radivojević, koja je imenovana kao vršilac dužnosti, ali je nedavno bilo brojnih problema u radu - "Sloga" je podnela krivičnu prijavu protiv nje, traže i smenu, a račun ustanove je bio u blokadi. hitna pomoć niš2 Niška Hitna pomoć takođe ima odbore sa isteklim mandatima; foto: JV/Tamara Todorović

I Upravni odbor ove ustanove više od dve godine nakon isteka mandata čine predsednik prof. dr Zoran Golubović i članovi dr Saša Milutinović i dipl. menadžer. Dejan Filipović. Na spisku članova koji su poslali iz Zavoda nalazi se i Stevan Krstić koji je preminuo još 2019. godine.

Predsednik Upravnog odbora prima naknadu 15.000,00 dinara mesečno i član UO predstavnik osnivača 12.000,00 dinara mesečno. Članovi UO iz reda zaposlenih ne primaju naknadu - navode iz Zavoda za urgentnu medicinu.

Nadzorni odbor formiran je krajem 2018. godine, ali je i dalje u istom sastavu - predstavnici osnivača su doktor medicine Mirjana Todorović Simović i ekonomistkinja Jelena Stojiljković, a iz reda zaposlenih dr Mersid Malagić i oni kao i drugi nadzorni odbori ne primaju novac za svoj rad.

Mandat članova UO i NO je 4 godine, dok prema Odluci o preuzimanju osnivačkih prava od strane Republike Srbije od 05.03.2020. godine, do imenovanja predsednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora u skladu sa Zakonom i statutom Zavoda, nastavljaju sa radom Upravni odbor i Nadzorni odbor, imenovani do dana donošenja ove odluke - odgovaraju iz Zavoda.

Institut za javno zdravlje Odbori Instituta za javno zdravlje formirani još pre 10 godina; foto: JV / Tamara Radovanović Upravni i Nadzorni odbor niškog Instituta za javno zdravlje, čiji je dugogodišnji v. d. direktora Miodrag Stojanović, formirala je Vlada još decembra 2013. godine, kada im je počeo 4-godišnji mandat koji i dalje traje, što su i potvrdili iz ove ustanove.

Predsednik UO je prof. dr Saša Stanković iz Niša, koji mesečno prima 40% prosečne zarade u Srbiji za svoj rad, odgovaraju iz Instituta, dok članovi Boban Milosavljević iz Niša i Predrag Lazarević iz Niša zarađuju za to 30% prosečne plate mesečno, a dr sc. med Dragan Nikolić iz Niša, koji je zaposlen u Institutu za javno zdravlje Niš, radi bez naknade.

Članovi Nadzornog odbora takođe ne primaju novac, a oni su dr Slobodanka Milovanović i dr Miloš Milutinović, oboje iz Niša.


Odbori Zavoda za transfuziju rade besplatno

I Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata upravlja dugogodišnji vršilac dužnosti direktora dr Radomir Pešić, a iz ustanove potvrđuju da je i Upravnom i Nadzornom odboru mandat istekao pre dve godine. studentska poliklinika Mandati odbora Studentske poliklinike takođe su istekli; foto: arhiva JV

Rešenje o imenovanju članova UO je takođe donela niška Skupština u martu 2017. godine, a od tada je predsednik dr Miloš Stojanović doktor stomatologije, članovi su dr Goran Danković specijalista anesteziolog, dr Slađana Bogdanović, dr Saša Nikolić, lekar specijalista neuropsihijatar i dr Dragan Perišić, lekar specijalista opšte medicine.

Oni primaju najmanju naknadu za svoj rad od svih gore pomenutih ustanova.

Članovi Upravnog odbora za svoj rad dobijaju mesečnu naknadu od 1.500,00 dinara (neto), kao i pripadajući porezi i doprinosi, a predsednik Upravnog odbora dobija 2.000,00 dinara (neto) kao i pripadajući porezi i doprinosi - navode iz Studentske poliklinike.

Članovi Nadzornog odbora su Rastko Đorđević, primarijus dr, Milena Krstić, doktor medicine i Bratislav Bečejski, diplomirani socijalni radnik, na funkcijama su od kraja 2018. godine i ne primaju naknadu.

zavod za transfuziju Odbori Zavoda za transfuziju jedini ne primaju naknadu za svoj rad; foto: JV Zavod za transfuziju u Nišu je jedina zdravstvena ustanova čiji Upravni odbor radi besplatno.

Obaveštavamo vas da su članovi Upravnog odbora Zavoda za transfuziju krvi Niš Slobodan Milenković, Sanja Živković Đorđević, Bojan Marinković, Gordana Stanković, Svetlana Miladinović. Članovi Nadzornog odbora su Ivan Stojanović, Ivan Nikolić i Dragan Paunović. Članovi Upravnog i Nadzornog odbora ne primaju nikakvu naknadu za rad u Zavodu za transfuziju krvi Niš - naveli su iz Zavoda.

I njihov Upravni odbor formiran je još novembra 2013. godine, s tim što je umesto Bojana Marinkovića, članica bila medicinska sestra Ružica Petrović, a Nadzorni odbor je takođe formiran pre 10 godina, ali je u međuvremenu dobio još jednog člana, pomenutog Dragana Paunovića.

Inače, ovu zdravstvenu ustanovu je 8 godina u v. d. stanju vodila Vesna Knežević, koja je pre dve godine konačno smenjena, a Vlada je tada za novog v. d. direktora izabrala Zorana Stanojkovića koji je pre nje već bio na čelu Zavoda za transfuziju krvi.

Niški Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika nije odgovorio na zahtev novinara Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    20:26 // 29. 12. 2023.

    Sekta ceni kad se redovno placa clanarina ! Onda svi Zakoni padaju u vodu ! Teraj dalje, nema otpora,uzivaj !

  • Lela

    23:50 // 28. 12. 2023.

    Bili su izbori, to je to. Narod je izabrao!!!! Tacka.

  • Anarhija i ludilo ne smeju da stanu

    19:18 // 28. 12. 2023.

    Ovi nazadnjaci krse Zakon kako zinu. Ne postoji Drzava, ne postoji Sistem. Postoji samo licna kombinacija nazadnjaka koji brutalno trpaju u svoje dzepove pare. To im je omoguceno brutalnim trpanjem glasova fantomskih biraca… LOPOVCINE!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: