Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 14. 12. 2020.

| Društvo

Zdravstveni radnici se ne testiraju dok ne dobiju simptome, bez obzira na rizične kontakte na poslu i u porodici

Autor:J. Adamović, M. DejanovićIzvor:Južne vesti
klinicki-kovid-foto-vkeser
Iako se zaraze na poslu, testiraju se tek kad osete simtome; foto: V. Keser

I na jugu Srbije je veliki broj zdravstvenih radnika oboleo ili je u izolaciji zbog kovida - u Nišu je taj broj svakodnevno oko 100, dok je u Leskovcu skoro 200 zaraženih ili suspektnih, pa direktori situaciju opisuju kao napetu. Međutim, postoji sumnja da ih je zapravo mnogo više, jer zdravstveni radnici imaju isti tretman kao i svi građani - kontakti se ne testiraju, pa ni kada su rizični, već tek kada dobiju simtome, a samoizolacija je obavezna samo za one kojima je virus potvrđen testom ili ih je neko zvanično prijavio kao kontakt.

Da se lekari i medicinski radnici testiraju tek kada se razbole, nedavno je rekao predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić. Istakao je da to znači da se rizični kontakti ne testiraju, niti oni za koje se sumnja da su oboleli, a da je problem, kao i sa građanima, to što se ne testira više i ne prati situacija. Zato i postoji sumnja da je mnogo više zaraženih medicinara od zvaničnog broja. korona Samoizolacija samo za one koje prijave zaraženi ili dobiju pozitivan test; foto: Vanja Keser

Jedan od lekara Kliničkog centra u Nišu koji se zarazio na poslu sada je u samoizolaciji, ali pojašnjava da je testiran tek nakon što je dobio simtome kovida.

Bez obzira na oblačenje, skafandere, postoje situacije kada među kolegama dođe do zaražavanja, ne našom greškom. Mi kad izađemo iz crvene zone skidamo opremu, sedimo, razgovaramo i može da se desi da je neko među nama zaražen, to se desilo i sa mnom, odnosno mojom ekipom iz dežurstva. Testiraju samo one koji imaju neku tegobu, bez simtoma nikoga ne testiraju. U zavisnosti od kliničke slike, odlazimo u samoizolaciju ili u bolnicu, ja sam bio kod kuće i zarazio celu porodicu, sedmoro ljudi, ali smo na sreću svi prošli sa lakšom kliničkom slikom - pojašnjava lekar.

Iako je on znao da ima koronu, ipak je virus preneo i porodici, ali ima i onih koji ne znaju da su zaraženi, jer ih ne testiraju, pa su kao takvi rizični kontatki i na poslu i u porodici.

Da je procedura takva da se testiraju samo oni koji osete tegobe, jer je mnogo zaraženih medicinara i već nema ko da radi u kovid bolnicama, informacija je koja se proširila među medicinarima na jugu.

Međutim, direktori zdravstvenih ustanova kažu da ne postoji naredba da i oni koji su bili u kontaktu i moguće je da su zaraženi moraju na posao, ali potvrđuju da bez simtoma nema ni testiranja. korona Neki sumnjaju da nema testiranja da se ne bi znao pravi broj zaraženih; Ilustracija; foto: V. Kese

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Perišić kaže da situacija jeste napeta, jer je mnogo obolelih zdravstvenih radnika i taj broj je svakodnevno oko 100, ali da i sa tim manjkom funkcionišu.

Pojašnjava i da su u samoizolaciji oni medicinari koje zvanično prijave privatni kontakti, ali ne i oni koji rade sa obolelim pacijentima, jer su u zaštitnoj opremi, pa samim tim i bezbedni.

Ukoliko nemaju simtome zadržaće se na tome da ostanu u samoizolaciji, ukoliko se javi neki simtom onda će se testirati, potpuno ista procedura kao i za svakog drugog. Što se tiče kontakata koje oni svakodnevno imaju sa zaraženim pacijentima, onima koji su nosioci virusa, ako su u zaštitnoj opremi, a neprekidno se to dešava, svakodnevno, onda to podrazumeva da su bezbedni i da nema nikakvog razloga da zbog toga se prema njima preduzimaju neke mere izolacije, testiranja ili bilo šta drugo - pojašnjava.

Direktor Specijalne bolnice u Surdulici Slaviša Kostić kaže da oni nemaju problem sa tim da je porodica bolesna, a da zaposleni rade u kovidu.

Što se tiče testiranja zdravstvenih radnika, potvrđuje da toga nema. kovid lekari Rizik od prenošenja kovida i na poslu i u porodici; ilustracija; foto: Ministarstvo odbrane

Oni rade i testiraju se kad izađu iz kovid sistema da pređu u neki drugi sistem, to je obavezno testiranje, tipa iz kovid bolnice pa se vrate da rade u nekovid delu i testiraju se ako imaju simptome. To su propisi države, jer nema prostora za neke druge stvari. Kontakti se ne testiraju više, to je po najnovijim smernicama pošto je epidemija dosegla neki drugi nivo zaražavanja u populaciji. Tako da iz svega toga proizilazi da zdravstveni radnici rade svoj posao, ako neko dobije simptome testira se i ako je pozitivan leči se u bolnici ili ide kući - pojašnjava Kostić.

U leskovačkoj Opštoj bolnici i dalje je veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika - direktor Nebojša Dimitrijević kaže da 88 ima pozitivan nalaz, a 99 njih je u izolaciji, pa je većina zaposlenih upućena u kovid bolnicu.

Kaže da je veliki broj njih u izolaciji, jer je takva procedura Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu.

Naš Zavod sve kontakte stavlja u izolaciju, neki Zavodi to ne rade, ali naš radi i ja tu ne mogu da se bunim, takva je procedura, nemaju simtome, ali moraju da budu kući - navodi Dimitrijević.

Više informacija o virusu korona na jugu možete dobiti ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    16:26 // 15. 12. 2020.

    Doktori ovde koji nemaju privilegiju da su neciji poltroni rade bez bolovanja i tedtiranja i bolesni. Ovi drugi ne rade u kovidu ni 1 dan. U coviduse radi po 6 dana nedeljno! Koja to drzavna firma jos ima 6 radnih dana nedeljno! Cisto izrabljivanje i maltretiranje. Sistem lecim druge da razbolim sebe . . . Zapravo NEZAHVALNE druge a razbolim se, ko god da je tamo taj DR u kovidu treba ga postovati

  • Mara

    21:31 // 14. 12. 2020.

    Laž

  • Violeta

    20:43 // 14. 12. 2020.

    Strasno, jadni medicinari,em padaju s nogu, ne znaju za sebe od posla sve sa skafanderima,maskama,vizirima,ne stizu ni do vc-a,a onda jos ni ne smeju da se testiraju.Pa samim tim rizikuju svoj zivot a i nas pacijenata.Sto im se barem ne podele suplementi, vitamini opc+c, d vitamin i sve sto jaca imunitet, besplatno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: