Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 2. 2. 2023.

| Društvo

"Zelena agenda glavni prioritet" - javna raspravu u Nišu o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
gradilište
Novim izmenama biće regulisane oblasti prostornog planiranja i urbanizma; foto: Vanja Keser

Pojačana zaštita kulturnih i prirodnih područja, brže izdavanje građevinskih dozvola, uvođenje glavnog državnog urbaniste i unapređenje zelene agende, neki su od predloga koji bi trebalo da regulišu nedostatke Zakona o planiranju i izgradnji. Novim izmenama, vlasnici novoizgrađenih objekata biće u obavezi da se priključe na postojeću gradsku infrastrukturu, što bi trebalo da poveća energetsku efikasnost i poboljša kvalitet života građana.

Gradilište streljana "Veliki problem za Srbiju je bespravna gradnja"; foto: JV/M.J. Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović, predstavila je u Nišu nacrt Zakona o izmenama i dopunama o planiranju i izgradnji. U postojećem Zakonu nedostaje oblast prostornog planiranja i urbanizma, pa će kako Damnjanović kaže, novim izmenama to biti definisano.

Po procenama struke, ta oblast je bila zapostavljena. Naš imperativ je da i u toj oblasti počnemo da primenjujemo reforme. Veliki problem za Srbiju je bespravna gradnja, ne znamo koji je to broj, pa su mnoge odredbe u ovom Zakonu upravo propisane kako bi preventivnim dejstvom to sprečili - rekla je Aleksandra Damnjanović.

Unapređenjem elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, podnošenjem prekršajnih prijava protiv onih koji ne izdaju dozvole u zakonskom roku, čime bi trebalo da se poveća odgovornost svih učesnika u procesu izgradnje i ukidanjem Zakona o konverziji, prema rečima Aleksandre Damnjanović regulisaće se problem bespravne gradnje.

Gradilište-foto-V. M. R Podsticanje zelene agende prioritet; foto: V. M. R. Jedan od predloga je i formiranje Agencije za prostorno planiranje i urbanizam, ali i uvođenje glavnog državnog urbaniste koji će dodatno uređivati prostorno i urbanističko planiranje. Kako objašnjavaju iz Ministarstva, na taj način će deo nadležnosti sa državnog organa preći na Agenciju, pa će pribavljanje potrebnih dokumenata postati efikasnije.

Pojačana zaštita kulturnih i prirodnih područja, jedan je od predloga koji je Aleksandra Damnjanović izdvojila, a podsticanje zelene agende je glavni prioritet. Uvođenjem novih elemenata u Zakonu - izdavanjem “zelenih” serifikata, povećanjem elektromobilnosti, izgradnjom solarnih parkova, skladištenjem građevinskog otpada, prema najavama Ministarstva, Srbija će “pratiti svetske trendove”.

U okviru zelene agende, ono što je bitno za lokalne samouprave je što će vlasnici biti dužni da se priključe na postojeći infrastrukturu, bilo da je to kanalizaciona, vodovodna mreža, gasovod ili daljinsko grejanje. To podrazumeva ukidanje individualnih ložišta, uštedu energije i bolji kvalitet života građana - kaže Damnjanović.

Zakon o planiranju i izgradnji donet je 2009. godine i do sada je menjan deset puta. Do 20. februara na javnim raspravama biće prikupljane primedbe, sugestije i predlozi, nakon čeka će predlog Zakona biti predat Skupštini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: