Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:06, 9. 5. 2019.

| Društvo

Zelena stranka platila kaznu za ekološke aktiviste, oni ne odustaju od odlaska u zatvor

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
1 skupljanje đubreta foto n.r.
Aktivisti ne odustaju od svoje odluke; foto: N. R.

Iako je u toku žalbeni postupak i kazna za neprijavljivanje skupa nije pravosnažna, članovi Zelene stranke sakupili su i uplatili sudu novčanu kaznu na koju su osuđeni aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković i Aleksandar Jovanović Ćuta. Oni se “zahvaljuju” stranci, ali kako kažu, ne odustaju od odlaska u zatvor, a plaćanje kazne vide kao skupljanje političkih poena.

Bez prethodnih konsultacija sa prvostepeno osuđenim aktivistima, kako su objavili na svom sajtu, članovi Zelene stranke sakupili su novac, a predsednik stranke i narodni poslanik Goran Čabradi ga je uplatio sudu, o čemu svedoče i priznanice kojima su se “pohvalili” na fotografiji.

Ceneći angažman Jovanovića i Radojkovićeve na čišćenju planina i reka Srbije, mi smo u Zelenoj stranci odlučili da sakupimo novac i platimo novčanu kaznu na koju su oni osuđeni zbog organizovanja ručka u prirodi, a bez prethodne prijave skupa - navode u stranci.

Kako dodaju, na ovaj korak su se odlučili jer smatraju da je nedopustivo da se zbog administrativne greške plaćaju kazne.

Međutim, Radojkovićeva kaže da su im se i drugi ljudi javljali sa željom da im pomognu, ali da su sve njih odbili jer je i dalje u toku žalbeni postupak.

Očigledno je ovo učinjeno da bi prikupili političke poene. Zelena stranka je godinama ćutala u vezi problema sa izgradnjom mini-hidroelektrana i odlučila je da tek sad reaguje kada je problem u žiži interesovanja, a broj boraca i potencijalnog biračkog tela naglo porastao - kaže Radojkovićeva.

Drugi osuđeni aktivista, Aleksandar Jovanović Ćuta takođe se “zahvaljuje” predsedniku stanke Čabradiju, te ga je pozvao na ispraćaj u zatvor i predložio mu da “umesto izigravanja dobrotvora u javnosti, za promenu učini nešto konkretno”.

Ja znam da gospodin Čabradi jako dobro živi od ekologije jer je njemu ekologija biznis, ali moja je odluka da idem u zatvor. Predlažem mu da plati privatnog izvršitelja koji će, na osnovu pravosnažnog drugostepenog rešenja Ministarstva zaštite životne sredine, da izvadi cevi iz Rakitske reke koje je postavio investitor - kaže Jovanović.

Ipak kako je na presudu uložena žalba i drugostepeni Prekršajni apelacioni sud u Nišu još nije doneo konačnu odluku, advokat Vladan Mančić koji u ovom slučaju zastupa Radojkovićevu kaže da se kazna ne može platiti, jer ona pravno gledano i ne postoji.

To jeste kazna izrečena prvostepenom presudom, ali ona nije pravosnažna. Drugostepeni sud je može ukinuti ili smanjiti. Čovek koji je platio takvu nepostejeću kaznu, nije im učinio nikakvu uslugu, već je, naprotiv, otežao njihov položaj u sudskom postupku, jer plaćanjem kazne na indirektan način vi priznajete krivicu, a ovde ona ne postoji - kaže Mančić.

Podsetimo, dvoje aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine odlučili su se da, ukoliko im drugoostepeni sud potvrdi kaznu za neprijavljivanje javnog skupa, ne plate kaznu već da je zamene odlaskom u zatvor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Znajisha

    14:26 // 29. 5. 2019.

    Na proslim izborima sam glasao za Zeleni, a sag nema sanse. Ovo je nivo ljigavosti vladajuce klike. A tek njihovo objasnjenje na fb stranici, ko Martinovic da je pisao.Znaci sramota.

  • ivan

    14:32 // 9. 5. 2019.

    Drugostepena prekrsajna presuda u Srbiji je uvek potvrda prvostepene sa taksom. Jedini izuzetak moze da bude ako AV, pozove telefonom presednika suda. Inace, bravo za Nensilu i ekipu. Pokazali su moral i eticnost u zemlji gde je to veoma retko.

  • BugaraSS

    12:54 // 9. 5. 2019.

    Bice salame za botove.I po pepsi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: