Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:18, 13. 5. 2019.

| Društvo

Zelena stranka podnela krivičnu prijavu zbog gradnje u Rakiti

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Krivična prijava protiv invesitora zbog uništavanja životne sredine
Krivična prijava protiv invesitora zbog uništavanja životne sredine; foto: Lj. F.

Zbog toga što su neodgovornom gradnjom uništili prirodu u selu Rakita, kako se navodi u prijavi, Zelena stranka podnela je tužilaštvu u Pirotu krivičnu prijavu protiv investitora koji gradi mini-hidroelektrane u tom selu.

U Zelenoj stranci smatraju da je firma Mala hidroelektrana Zvonce kriva za oštećenje životne sredine, da je opustošila šumu u blizini gradilišta, kao i da su nepravilno i nepropisno izvodili građevinske radove.

Inspektori za zaštitu životne sredine utvrdili su da su prilikom gradnje mini-hidroelektrane ignorisani uslovi koje je naložio Zavod za zaštitu prirode Srbije. Zbog neodgovornosti investitora na desnoj obali Rakite aktivirano je veliko klizište od oko 300 kvadrata i uništena je vegetacija na levoj obali reke i devastirana šuma – navodi se u krivičnoj prijavi.

U njoj su naglasali i da investitor, i pored naloga inspekcija za zabranu radova i vađenja dela cevovoda, on to i dalje nije učinio.

Zeleni nisu stali samo na krivičnoj prijavi - inspekciji u Babušnici predali su zahtev za podnošenje prijave za privredni prestup protiv firme Braum sistems koja izvodi radove u Rakiti.

Predsednik stranke i narodni poslanik Goran Čabradi kaže da će stranka učiniti sve što može kako bi se oni koji uništavaju prirodu najstrože sankcionisali.

Srbija nije "Divlji zapad" uprkos činjenici da se selo Rakita nalazi u divljoj, netaknutoj prirodi. Sramotno je što postoje pojedinci koji smatraju da je priroda Srbije njihova privatna svojina i da nekažnjeno mogu da je uništavaju - kaže Čabradi.

Dodaje da se u Rakiti ne brani samo reka, već i pravni poredak, pravna država, sigurnost građana i evropska budućnost Srbije.

Podsetimo, Zelena stanka je, bez konsultacija sa aktivistima, uplatila sudu novčane kazne na koje je prvostepeno osuđeno dvoje aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine, a koji su odlučili da će, ukoliko im drugostepeni sud potvrdi kazne, otići u zatvor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bruno

    18:30 // 13. 5. 2019.

    Ma divlji zapad je bilo ozbiljno uređeno društvo u odnosu na Srbiju. A kad vidim da botovi brane ovo bezumlje. Ima li veće psihijatrije od Srbije?

    • BugaraSS

      19:12 // 13. 5. 2019.

      Nema,ono sto je bilo normlano otislo da radi bez clanske karte u EU za 1000-2000 eura a ovi nenormalni i nesposobni lupaju minuse za posebnu i 1000 dinara.

  • Misko

    15:29 // 13. 5. 2019.

    Ta MHE je jako znacajan projekat. Donece nam dosta dobrog.

    • Maja iz kraja

      18:05 // 13. 5. 2019.

      Pa reci nam Misko šta je to "dosta dobro" sto će nam doneti te MHN kao značajan projekat? Prosvetli nas. Čini mi se da će se u jednom momentu desiti da u čijim cevima su reke one ostaju njemu.

  • Milena Jovic

    15:09 // 13. 5. 2019.

    Мора нешто у овој држави и да се ради и гради! Наравно да мора да се пази на очување животне средине али много тога се може санирати после завршетка радова. Многи дижу панику без потребе, да би правили гужву и галаму, а за то немају оправдање! Посечено дрвеће се може засадити, неко клизиште санирати и сл! Неки једва чекају да имају зашто да нападају и желе да се ништа не ради! Такви треба да одго

    • Dusan

      15:32 // 13. 5. 2019.

      Slazem se da mora da se gradi, i da moze da se popravi, ali mora da se znaju granice sta se ne dira. Hoce rucno ribu po ribu da vracaju u reku i da prebacuju sa jednog kraja cevi na drugi, hoce da idu rucno da polivaju bilje kad reku nabiju u cev? hoce da preciscavaju vodu nakon sto je zagade? Nece, naravno da nece, a nece ni to drvece da posade, ni to kliziste da saniraju ako im ne smeta....

    • Jovana M

      15:43 // 13. 5. 2019.

      Opa, idemo, bot nikad ne spava. Samo napreDNO.

    • BugaraSS

      15:46 // 13. 5. 2019.

      Razumem ja da ste vi dobili radno mesto i kuckate komentare po nalogu i potpuno se slazem da treba da se odgovara.I to da odgovara opstina i "investitor" jer da pratite temu znali biste da isti ima problema ministarstvom,sa katastrom,gradjanima sela,republickom inspekcijom,cak mu je drugostepeni organ zabranio radove i nadjena je zasticena vrsta.Prijatan sendvic gospodja.

    • Mile okati

      17:06 // 13. 5. 2019.

      Stara Planina je park prirode !! Jeste da je za betoniranje potreban prirodan materijal ( pesak tj soder ) ali to vise nije priroda . Umesto sto ce da osvetle jedno selo tom mxe mnogo je bolje da se ta planina promovise turisticki. Kada odete u nekim uredjenim zemljama pa prosetate njihovim sumama koje su zasticene videcete da see stabla koja su Iz nekih razloga oborena tu u sumi .

    • Куса Врана

      19:39 // 13. 5. 2019.

      Могу да се граде мхе у парковима природе али на принципу воденица поточара - вода се зајази каненом и земљом,онда се отвореним каналом - вадом доводи до турбина са видљивим лопатицама као код воденичног кола.
      Ако се некоме исплати и прихвати овакав начин градње - може.
      У противном забранити градњу а изграђено ПОРУШИТИ.
      Амин

    • dalekovid

      21:52 // 13. 5. 2019.

      Ovoliko goleti pa sto prvo ne posadite drvece pa onda secite, a ne prvo upropastite pa onda sancija.

    • Aleksandar Veljkovic

      12:24 // 14. 5. 2019.

      Treba organizovati protest kao u Surdulici.Zbog sumnje da nemačka fabrika “Knauf insulation” zagađuje vazduh i okolinu, u Surdulici građani protestuju sa zahtevom da rukovodstvo te fabrike preduzme sve neophodne mere kako se u vazduh ne bi ispuštali emisioni gasovi, a u zemlju otpadne vode.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: