Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 23. 4. 2020.

| Društvo

Zelene pijace počele sa radom u većini mesta na jugu Srbije

Autor:Lj. F, M. D, B. S.Izvor:Južne vesti
pijaca
Pijace krenule sa radom; ilustracija; foto: J.V. arhiva

Ublažavanjem mera nakon uskršnjih praznika, prodavcima voća i povrća dozvoljeno je da opet prodaju svoje proizvode na zelenim pijacama, a u većini gradova na jugu Srbije od srede, 22. aprila, pijace su otvorene.

Uslišeni su zahtevi poljoprivrednika, pa su tako u Nišu počele sa radom, kako saopštavaju iz JKP Tržnica, poljoprivredni delovi pijaca u Durlanu, na Bubnju, pijaca Krive livade kod parka Svetog Save i pijaca Ćele kula, a zasada nije otvorena ona najveća - Tvrđavska pijaca.

Radno vreme svih pijaca je od 7 do 15 sati, a pre nego što su prodavci i kupci vratili, sve tezge i pijačni prostor je dezinfikovan, a svi su u obavezi, prema uredbi Vlade, da nose maske i rukavice, a tezge se obmotavaju celofanom.

Sa radom je počela i zelena pijaca u Svrljigu, a u okviru nje i mlečna, pa kupci uz zaštitne mere mogu da pazare voće, povrće, ili sir.


Otvorene pijace u Leskovcu, Lebanu i Vlasotincu, do daljeg ne radi pijaca u Medveđi

Od srede, 22. aprila, nakon 3 nedelje pauze, pijace u ulicama Južnomoravskih brigada, kralja Petra Prvog, Nikole Skobaljića u Leskovcu i Kvantaška pijaca u Donjem Bunibrodu počele su sa radom.

Pre početka rada sve površine su dezinfikovane, a zaposleni JP Pijaca, kao i zakupci tezgi i kupci moraće da poštuju mere prevencije - da se drže na odstojanju, dezinfikuju prostor i koriste zaštitnu opremu.

Na pijacama moraju biti odvojeni ulazi i izlazi, svi kupci i prodavci imaju obavezu da nose zaštitne maske i rukavice. Pijace će se dezinfikovati dva puta dnevno na početku i na kraju radnog vremena, dok će se na ulazu u pijace postaviti dezinfekcione barijere, a pri ulasku u pijacu dezinfikovaće se i vozila. Na pijaci će biti postavljeni rezervoari sa dezinfekcionim sredstvima - navodi se u odluci Štaba.

Sa radom je počela i pijaca u Lebanu, gde važe ista pravila za sprečavanje širenja virusa korona, a radno vreme je od 7 do 15 sati.

Slična pravila važe i za zelenu pijacu u Vlasotincu koja će početi da radi u petak, 24. aprila. I ova pijaca radiće od 7 do 15 sati samo petkom, kada joj je i inače radni dan.

U Jablaničkom okrugu svoja vrata za kupce neće otvoriti pijaca u Medveđi, jer je tamošnji Štab procenio da nije bezbedno i neophodno da one rade.


Otvorena pijaca u Pirotu, u Palanci nije ni prestajala

Od srede ponovo radi zelena pijaca u Tijabarskom delu grada u Pirotu, a Javno komunalno preduzeće Komunalac je pre dolaska prodavaca i kupaca dezinfikovalo sve površine.

Kako kažu u Štabu za vanredne situacije, objekat za prodaju sira i mlečnih proizvoda do daljeg neće raditi.

I u Pirotu je obavezno je držanje bezbednog rastojanja i nošenje zaštite, a pijaca će raditi od 7 do 16 sati i neće raditi tokom policijskog časa.

Gradska pijaca mešovitog tipa u Dimitrovgradu biće zatvorena za sve vreme trajanja vanrednog stanja, a rad zelene pijace biće organizovan, po odluci Štaba, kroz prodaju na uličnim tezgama koje su u vlasništvu Opštine Dimitrovgrad.

Uz sve propisane mere, prodavci mogu da koriste i svoje tezge, ali tako da mušterija ne može da dodiruju artikle, a komunalno preduzeće je zaduženo da obezbedi zaštitu za tezge, kao i da dezinfikuje sve tezge svako radnog dana nakon završetka korišćenja.

U Beloj Palanci pijaca nije prestajala sa radom, ali uz izmenjeno radno vreme, pa je na snazi i dalje odluka sa početka vanrednog stanja, da radi od ponedeljka do četvtka od 7 do 12 sati, te da ne radi tradicionalnim pijačnim danom kad se okuplja najveći broj kupaca - petkom.

Babušnička pijaca je i dalje u rekonstrukciji, a zasada još nije doneta odluka da li će ona mešovita na izmeštenoj lokaciji biti otvorena za prodavce i kupce.


Dve pijace otvorene u Prokuplju

Prokupčani će poljoprivredne proizvode moći da kupuju na pijacama na kojima je moguće sprovesti sve neophodne mere, a to su pijaca na Carini i Mala pijaca kod Tehničke škole, a one će raditi svakoga dana od 6 do 14 sati, osim u danima kad je zabrana kretanja.

Kako navode u Javno komunalnom preduzeću Hameum neophodno je da pijace budu pogodne za poštovanje mera ograničenja i kretanja u jednom pravcu.

To znači da će kupci ulaziti na pijačni prostor samo na jedan ulaz i izlaziti na striktno određeni izlaz, uz kontrolu zaposlenih u službi za pružanje pijačnih usluga. Neće moći veliki broj ljudi u isto vreme da bude na pijaci, o tome će se starati naši zaposleni. Tek kada prethodni kupac izađe na izlaznu kapiju, moći će da uđe naredni - kažu u komunalnom preduzeću.

Iz Hameuma dodaju da su pijačni prostori kompletno dezinfikovani, kao i da će svakodnevno na pijacama za kupce i prodavce biti obezbeđena sredstva za dezinfekciju ruku.


Dezinfekcija ruku kupcima u Vranju

Zelene pijace Bujkovski most i Tekija, u Vranju počele su sa radom od utorka u intervalu od 9 do 15 sati, a kako kažu u Štabu za vanredne situacije prodavci su u obavezi da primenjuju sve mere zaštite - nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i obavezno poštovanje socijalne distance.

Direktor JKP Zoran Dimitrijević kaže da će volonteri vršiti dezinfekciju ruku kupcima na ulazu u pijacu.

Kako kažu u Štabu, na gradskim pijacama biće dozvoljena prodaja samo poljoprivrednih proizvoda, dok je zabrana prodaje robe široke potrošnje, polovne, tekstilne robe i slične robe, kao i vanpijačna prodaja i dalje na snazi.

Podsetimo, među prvim merama u većini gradova i opština nakon proglašenja vanrednog stanja bile su one o zatvaranju pijaca, a odluku o njihovom ponovnom otvaranju donela je Vlada Srbije u sklopu ublažavanja mera.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • box

    16:31 // 24. 4. 2020.

    Tvrdjavska pijaca je otvorena,dva ulaza,kontrola je laka organizovati je,samo ludak ne dozvoljava da se otvori,sramota.

  • Sredite malo te pijace

    11:35 // 24. 4. 2020.

    Pijace su nešto najlepše što Niš ima i sve Nišlije vole da kupuju a i da se druže na pijaci možda nije loše da se pijace malo urede i modernizuju a ne da služe maloj nekolicini poltrona u političke svrhe uredite pijace olakšate svakodnevice i kupcima i prodavcima ali pravim prodavcima koji su proizvođači a ne preprodavci sa voćem iz velikih hipermarketa!

  • Nisliski mohikanac

    01:07 // 24. 4. 2020.

    Ko nece virsu neka ide u dragstor nama seljacima virus ne smeta i hocemo pijacu. Ugasite televizore mislite svojom glavom,kako je kasirka zdrava???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: