Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 28. 9. 2022.

| Društvo

Zeleno-levi: Nizak životni standard južnjaka uslovila centralizacija i gušenje građanskog aktivizma

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Zeleno-levi pokret
Tribina "Koliko vredi život u Srbiji"; foto JV/T. T.

Južna Srbija kao region koji je kontinuirano zapostavljen od svih vlasti u Srbiji predstavlja pravi primer posledica neravnomernog razvoja, zbog koga se južnjaci suočavaju sa brojnim problemima, zaključeno je na sinoćnoj debati Zeleno-levog poslaničkog kluba. Kao glavni problem niskog životnog standarda izdvojena je sveprisutna centralizacija, a kao moguće rešenje, udruživanje i građanski aktivizam.

Na tiribini "Koliko vredi život na jugu Srbije" Nišlije su bile u prilici da se upoznaju sa poslanicima Zeleno-levog poslaničkog kluba, njihovim saradnicima i aktivistima koji su se, kako kažu, ujedinili kako bi lokalne borbe za javni interes podigli na nivo nacionalnih problema.

Kao koren svih problema izdvojena je centralizacija koja je po mišljenju Rastislav Dinić sa niškog Filozofskog fakulteta jedan od razloga nezadovoljstva Nišlija koji je opisao na primeru poklanjanja niškog aerodroma državi.

Postoji jako nezadovoljstvo građana Niša položajem Niša danas u Srbiji, postoji vrlo jako nezadovoljstvo centralizacijom, a to je činjenica da različite institucije prelaze iz Niša u Beograd ili bivaju odneseni bar na papiru, jer aerodorom ne može doslovno da bude prenesen na drugo mesto, ali njegovo vlasništvo može da bude titula, a to se i desilo - rekao je Dinić.

Iako je nezadovoljstvo južnjaka prisutno, Dinić je istakao da se mnogi građani ne uključuju i angažuju kada je reč o društvenim problemima, za šta krivi aktuelnu vlast, koja je doprinela tome da lokalne probleme ne rešavaju nadležni, već sve zavsi od predsednika Aleksandra Vučića.

Po rečima aktivistkinje Marije Peternel razlog za to je što građani i građanke više ne veruju da mogu da utiču na proces donošenja odluka i zato što su vidljivi samo kao glasači u vreme izbora.

Ne postoje mehanizmi kako se izboriti do nekog javnog interesa i kako ostvariti svoju inicijativu do kraja, zato je jako važno da u tome budemo solidarni i zajedno i da nas je više u tome - rekla je Peternel.

Ona se osvrnula i na aktuelne proteste u Brzom Brodu, a kao primer centralizacije navela je demonstrante koji takođe čekaju reakciju predsednika, jer "institucije ne postoje".

Šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Radomir Lazović rekao je da će se u Skupštini zalagati za decentralizaciju i da se građanima vrati pravo odlučivanja.

Ja bih voleo da se mi dogovorimo da vratimo politike u rukama ljudi, da se dogovaramo šta hoćemo da promenimo u ovom gradu, da onda to zajedno zastupamo i da budemo jači od onih koji nas u tome sprečavaju - poručio je Lazović.

Na tribini je govorio i narodni poslanik Robert Kozma, a snimak celog događaja možete pogledati ovde.

Tribina u Nišu bila je prva od planiranih na kojima će se građanima predstaviti narodni poslanici Zeleno-levog kluba, kao i aktivnosti na širenju organizacije i formiranju zeleno leve partije na nacionalnom nivou.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Auttrikter

    22:06 // 28. 9. 2022.

    I,opet jalove tribine, a organizacija akcije- nista !

  • Бата Рака из Ниш

    11:39 // 28. 9. 2022.

    Подршка левици!
    Без активизма - ништа!

    • Smuk II

      18:35 // 28. 9. 2022.

      @Бата Рака из Ниш : Ovi iz "Aktivizam" nisu očni lekari tzv. oftalmolozi i nemaju šanse da oprave narod da konačno progleda ! Ili što taj , isti, narod kaže : "Ne lipši konje do zelene trave" !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: