Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 29. 3. 2019.

| Društvo

"Zeleno svetlo" za još jednu MHE na Staroj planini

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Da li se očekuju cevi u Toplom Dolu?
Da li se očekuju cevi u Toplom Dolu?; foto: Lj. F.

Dok se Ministarstvo za zaštitu životne sredine zalaže za zabranu gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima, a aktivisti i ljubitelji prirode već 2 godine protestuju, Ministarstvo građevine i dalje izdaje dozvole za gradnju na Staroj planini. Investitor najavljuje početak gradnje u selu Topli Do, a Inicijativa Odbranimo reke Stare planine zakazuje još jedan protest, upravo u ovom staroplaniskom selu.

Višegodišnji protesti, gerilske akcije i bunt građana Pirota i okoline koji se protive izgradnji mini-hidroelektrana na njihovom području i dalje su bez većih uspeha.

I pored nedavne izjave za Insajder pomoćnice ministra zaštite životne sredine Jasmine Jović da će se izmenama Zakona o zaštiti prirode zabraniti gradnja MHE u zaštićenim područjima, Ministarstvo građevine dalo je potvrdu investitoru Draganu Josiću da započne sa radovima u selu Topli Do na Staroj planini, uprkos negodovanju lokalnog stanovništva. Ministarstvo izdalo potvrdu za početak radova Ministarstvo izdalo potvrdu za početak radova; foto: printskrin

Potvrđuje se prijava izvođenja radova na MHE Topli Do 1 na Rekitskoj reci,...u okviru zaštićenog prirodnog dobra Parka prirode Stara planina na teritoriji Pirota - stoji u potvrdi.

Vlasnik firme Gornjak Dragan Josić kaže da će krenuti sa radovima jer ima sve potrebne dozvole.

Niko mi se nije obratio što se tiče priče oko zamene lokacija, ne vidim ni jedan razlog da ne gradimo. Imam pretnje, ali policija je tu da radi svoj posao. Počećemo da radimo, pa šta je tu je - kaže Josić.

Po njemu, najveći energetski objekti u Srbiji su planirani u zaštićenim područjima poput Đerdapa ili Uvca, tako da ne vidi kako će Ministarstvo energetike potpisati taj Zakon o zaštiti prirode.

Sve sam radio u skladu sa Zakonom, nema jedan zarez da ne valja. Ne plašim se ničega - dodaje on.


Inicijativa ORSP najavljuje skup u Toplom Dolu

Meštani sela i aktivisti Inicijative ORSP pored svakodnevnih straža u ovom selu najavljuju novi protest za 14. april, a kao glavnog krivca imenuju ministarku građevine Zoranu Mihajlović.

Izdavanjem potvrde investitoru za početak radova za izgradnju, Zorana Mihajlović pljunula je u lice svim meštanima Toplog Dola, Temske i svim Staroplanincima koji će svoje reke braniti po svaku cenu - kažu u Inicijativi.

Poručuju i da od svoje višegodišnje borbe neće odustati, a jedan od neformalnih vođa Inicijative Aleksandar Jovanović Ćuta upozorava sve nadležne organe na moguće reakcije meštana i aktivista, ako dođu mašine u selo. Novi protest u selu Topli Do Novi protest u selu Topli Do; foto: Lj. F.

Odgovornost za sve posledice ovog sumanotog cilja uperenog protiv života i ostanka ljudi na Staroj planini će snositi isključivo oni koji protiv volje potpisuju smrtne kazne za reke, a ljude ostavljaju bez vode - kaže Jovanović.

Tako i pored borbe, protesta i akcija, ali i obećanja samog Ministra Trivana da će stati na put izgradnji MHE u zaštićenim područjima, drugo ministarstvo izdaje dozvole za gradnju, a meštani staroplaninskih sela i dalje žive u neizvesnosti.

Podsetimo, između investitora Josića i meštana sela Topli Do i aktivista ORSP nedavno je došlo do verbalnog incidenta u selu, a ispred Skupštine Pirota održan je protest na Svetski dan voda. Jedan od zahteva sa protesta upravo je bio i poništavanje ugovara koji Pirot ima sa investitorom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dragan

    10:49 // 14. 4. 2019.

    Očigledno je ko stoji iza gradnje i vlasništva MHE!

  • GARI

    16:30 // 3. 4. 2019.

    A da se malo "radikalizuju" protesti, da bada shvati šta će da im se desi ukoliko nastave sa izgradnjom mini hidroelektrana !?!?! U stvari šta malo, raspameti i njih i pandure koji ih "štite", ako treba REVOLUCIJA !!!!!!

  • Bojan Slemen

    12:14 // 1. 4. 2019.

    Obavezno zaustaviti svaku privrednu aktivnost a posebno izgradju MHE u napustenim nedodjijama da bi priroda bila kompletno sacuvana za buduce koloniste iz Avganistana,Pakistana, Sirije, tj. kad mi izumremo od zlobe zavisti i bezobrazluka....Gde li vam je pamet....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: