Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:19, 16. 7. 2010.

| Društvo

Železnica se izmešta iz grada

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

Gradonačelnik Niša, Miloš Simonović i direktor javnog preduzeća “Železnice Srbije”, Milovan Marković, potpisali su sporazum o saradnji kojim se planira izmeštanje oko 10 kilometara pruge iz naseljenih delova ovog grada.

Time je “odahnulo” nekoliko hiljada građana koji stanuju u naseljima Crveni krst, Crni put, Beogradmala, Obilićev venac i drugim, jer su vozovi predstavljali opasnost po brojna domaćinstva jer bi, između ostalog, u slučaju iskakanja voza iz šina došlo do nesagledivih posledica.

Simonović je objasnio da je najvažniji deo projekta što će se izmestiti pruga od Železničke stanice do Niške Banje koja prolazi kroz sam centar Niša.

- Završetak tehničke dokumentacije planiran za kraj 2011. godine, a tada će se krenuti i u izmeštanje pružnih pragova. Pored toga što ćemo izmesti prugu iz centra Niša, napravićemo takozvanu severnu pružnu zaobilaznicu koja će ići od stanice u Crvenom krstu do sela Prosek, što znači da će pravac ići iznad mesta Vinik. Konačnu i najprecizniju odluku gde će pruga proći daće stručnjaci u tehničkoj dokumentaciji. Svi ti radovi će se vršiti paralelno sa elektrifikacijom pruge na liniji Dimitrovgrad-Niš. Ti radovi će prvi početi, kako bi se za to vreme gradila linija Crveni krst-Prosek, a da bi se ta pruga kasnije spojila. To je krupan projekat za Niš, koji definitivno rešava probleme sa prugom u gradu, a ujedno i dobijamo modernu saobraćajnicu za vozove. Pored toga planira se i rekonstrukcija pruge koja ide ka Zaječaru - kaže Simonović.

On nije mogao da precizira koliko će izmeštanje pruge koštati, ali je rekao da će tehnička dokumentacija koštati oko dva miliona evra.

- Jedan deo projekta i tehnička dokumentacija biće finansirana iz fondova Evropske komisije, drugi deo obezbeđuju Železnice Srbije uz pomoć kredita Vlade Češke republike - kaže Simonović.

Železnički čvor u centru Niša izgrađen je pre 60tak godina. Niš je za ovu namenu imao deo para obezbeđen iz Nacionalnog investicionog plana pre par godina, ali Železnice Srbije se tada nisu složile sa izmeštanjem.

Zbog toga je ovaj sporazum simonović prokemntarisao kao istorijski.


Milovan Marković je rekao da je sa Simonovićem oko železničkih radova precizirao najsitnije detalje.

- Drago mi je što će u budućnosti neko reći da je Milan Marković uspeo da otkloni sve prepreke oko izmeštanja pruge u Nišu i uticao na gradnju nove moderne železnice - rekao je Marković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Luka Laban

    18:30 // 16. 7. 2010.

    Sto niko ne da nekakvu procenu kada ce vozovi tom novom relacijom Crveni Krst - Prosek ?????
    Cisto sumnjam pre 2015 !!!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: