Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 25. 1. 2019.

| Društvo

Železnice: Cisterna sa amonijakom se podiže po planu i bez problema

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
cisterna
Cisterne će biti vraćene na kolosek; foto: D. M.

Nakon evakuacije sela Jasenovik kraj Niša, oko 10:30 počelo je podizanje jedne od dve cisterne sa amonijakom koje su iskliznule sa pruge pre 6 dana, a iz Infrastruktura Železnica Srbije kažu da sve ide po planu i da nema nikakve opasnosti.

Predstavnik za medije Infrastrukture železnice Srbije Nenad Stanisavljević objašnjava da su krenuli sa uklanjanjem cisterne oko 10:30, nakon što im je odobrenje dao nadležni Štab za vanredne situacije, a da je procena da cisterna bude vraćena na kolosek oko 18 sati.

Sve teče po planu, prema planiranoj dinamici, nema nikakvih poteškoća i očekujemo da onako kako smo i planirali bude ta prva cisterna podignuta na kolosek. Neka je procena da je potrebno 6 do 8 sati za dizanje cisterne, ali to uvek varira i zavisi od situacije na terenu. Važno je da ih podignu bezbedno - objašnjava Stanisavljević.

Kaže da je plan da danas bude uklonjena jedna cisterna, sutra druga, a obe se vraćaju na šine.

Jedna koja je manje oštećena biće podignuta na kolosek i odvučena, a za drugu prevoznik treba da da obrtna postolja, da se zamene i ona će opet odatle biti odvezena. Neće se prebacivati na druge vagone. Prva cisterna ide za Niš i neće se sigurno pretakati na samom mestu iskliznuća, a za drugu ćemo videti sutra kada dođu do nje i kada počnu da je podižu - kaže Stanisavljević.

Ističe da su sve stručne službe angažovane na uklanjaju cisterni sa opasnim gasom i da se čini sve da se posao obavi bezbedno.

Šta je uzrok prevrtanja cisterni - stara pruga na koju se meštani žale, ili su odgovorni privatni prevoznici, još niko od nadležnih ne odgovara.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da će istraga utvrditi ko je odgovoran za to što su se cisterne prevrnule.

Radi se o privatnom operateru kome se treći put dešava ovakva situacija. Videćemo u čemu je problem sa kompanijom koja je to prevozila - kazala je ministarka.

Podsetimo, dve cisterne pune opasne materije ispale su iz šina pre 6 dana, oštećeno je oko 300 metara pruge, a saobraćaj je blokiran i vozovi na pruzi Niš - Zaječar neće prolaziti do kraja nedelje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dobri pastir

    20:24 // 25. 1. 2019.

    Sta bi bilo da je Uranijum a radnici ne nose gas- maske i gumene pastirske cizme za cuvanje ovaca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: