Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:37, 15. 12. 2021.

| Društvo

Železnice: Rekonstrukcija pruge Niš - Zaječar nije uvećala brzinu zbog mnogo stanica i krivina

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
pruga
Kažu 21 stalište usporava putovanje; foto: JV

Iako su, kada je počela rekonstrukcija pruge od Niša do Zaječara, najavljivali da će projektovana brzina vozova nakon obnove biti 90 km/h i time se putovanje skratiti, 108 kilometara vozovi i dalje prelaze za oko 4 sata. Iz Železnica objašnjavaju da je rekonstrukcijom podignuta bezbednost na ovoj pruzi gde su česta bila iskliznuća vozova, dok brzina putovanja nije uvećana jer ima mnogo stajališta, krivina, a i jedan deo trase dug 12 km nije obnovljen.

Od Niša do Zaječara se isto vreme putuje vozom i pre i posle rekonstrukcije. Pruga izgrađena 1922. godine dugo je čekala na obnovu, a rekonstrukciju je ubrzao pritisak javnosti nakon što su se 2019. godine za samo mesec dana dogodila četiri iskliznuća cisterni.

Od nedelje, 12. decembra, posle pauze od 2 i po godine, krenuli su tom prugom putnički vozovi, a pojedini građani kažu da su razoračani što se putuje ovako dugo.

Neverovatno, pa sećam se da sam pre 15 godina od Niša do Zaječara putovala vozom za oko 3 sata.

Brze pruge... pa bre biciklom se stigne brže.

Ako uzmemo u obzir da su parne lokomotive u Jugoslaviji jurile od 70 do čak neverovatnih 130 km na sat dolazim do zaključka da ova savremena ima pogon na pedale takozvana ekološka - neki su od komentara.

Iz Infrastruktura Železnica kažu da su rekonstrukcijom postignuti očekivani efekti, odnosno da je podignuta bezbednost železničkog saobraćaja.

Međutim, kada je u pitanju vreme putovanja putničkih vozova između Niša i Zaječara, na to najpre utiče veliki broj službenih mesta u kojima se ovi vozovi zaustavljaju. Naime, na deonici između Niša i Zaječara putnički vozovi se zaustavljaju u čak 21 stanici ili stajalištu - kažu iz Infrastruktura.

Kažu da "usko grlo“ predstavlja i relacija duga 12km kilometara od Crvenog Krsta do Matejevca, koja nije bila obuhvaćena ovom rekonstrukcijom, jer će u potpunosti biti modernizovana prilikom predstojeće izgradnje nove železničke obilaznice oko Niša.

I najzad, zbog konfiguracije terena kroz koji prolazi pruga Niš – Zaječar, posebno kroz Svrljišku klisuru, na deonici od Matejevca do Knjaževca, brzina vozova na ovom delu rekonstruisane pruge moguća je maksimalno do projektovanih 65 km/sat. Ova pruga, kao jedna od najtežih u ovom delu Evrope, karakteristična je i zbog preko 60 krivina, čiji je radijus 240 – 250 metara, zbog čega vozovi smeju da razvijaju samo projektovanu brzinu - objašnjavaju.

Objašnjavaju da ova pruga nije bila rekonstruisana od 1961. godine, zbog čega su vozovi na većem broju deonica išli brzinama od 10 do 30 km/h.


Prvo krenuo teretni saobraćaj

Rekonstrukcija je počela februara 2019. godine, a pre putničkih vozova, remontovanu prugu isprobali su prvo teretni.

Teretni železnički saobraćaj na rekonstruisanoj pruzi uspostavljen je 16. avgusta 2021. godine, a remontovana pruga Niš – Zaječar na taj način predata je u delimičnu eksploataciju. Saobraćaj teretnih vozova na ovoj pruzi obavljao se u prethodnom periodu tokom 12 sati u toku dana i to u periodu od 19 sati uveče do sedam sati ujutru. U periodu kada se nije obavljao teretni železnički saobraćaj, odvijali su se radovi na završetku rekonstrukcije pruge - kažu iz Železnica.

Kada je reč o samim radovima, iz Železnica kažu su radovi na sanaciji pruge od Matejevca do Knjaževca počeli aprila 2019. godine, a da je tehnički prijem obavljen je 2. aprila ove godine.

Od tada do 15. avgusta izvođač radova završio je i radove između Svrljiga i Knjaževca. Istovremeno, u prethodnom periodu, stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ obnovile su prugu od Knjaževca do Zaječara - navode.

Inače, rekonstrukcija pruge je trebalo najpre da bude završena još avgusta 2020. godine. Kasnije je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića najavio kraj radova za jun 2021. godine. Međutim, rok je produžen, a iz Železnica objašnjavaju da je do usporavanja radova došlo najpre zbog pandmije, a zatim i zbog problema sa nabavkom i dopremom na gradilište količina tucanika potrebnih za završetak radova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrović

    10:29 // 30. 12. 2021.

    Prosečna brzina putničkih vozova na delu pruge Niš-Knjaževac je sada oko 43,6 km/h, a na delu pruge Knjaževac-Zaječar 23,2 km/h. To govori o tome kakva je rekonstrukcija urađena na delu pruge Knjaževac-Zaječar. Pitanje glasi: ako putnički vozovi na ovoj relaciji idu ovako sporo, kakva je bezbednost teretnih vozova i koliko je istinita priča o stvarnoj rekonstrukciji pruge Knjaževac-Zaječar?

  • Dragan Petrović

    10:24 // 30. 12. 2021.

    Vozovi su na relaciji Niš-Knjaževac-Zaječar putovali pre desetak godina mnogo većom brzinom. Svedok sam da je po redu vožnje tada na delu pruge Zaječar-Knjaževac voz prelazio rastojanje od 45 km za 1 čas (znači išao je brzinom od 45 km/h). Danas, ako uzmete vreme putovanja svih 6 vozova (po tri u jednom pravcu) i utvrdite prosek (oko 1 sat i 56 minuta) dolazite do prosečne brzine od oko 23,2 km/h.

  • Проверите по интернету

    22:47 // 19. 12. 2021.

    Вести са изјавама министарке Михајловић и ондашњег директора Инфраструктуре, сада осуђеног због примања мита, шта су говорили приликом отварања радова на реконструкцији ове деонице у станици Матејевац у близини Ниша (рок завршетка, повећање брзине, исправљање кривина...)Што би наш народ рекао: Ако коза лаже рог не лаже. Тако није у потпуности реконструисана ни пруга Пожаревац-Зајечар!Лажне приче

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: