Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 26. 11. 2021.

| Društvo

Železnička stanica u Nišu uveče zaključana, ispred beskućnici čekaju jutro da se unutra ugreju

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti

Oko Železničke stanice u Nišu i dalje ima beskućnika, ali više ne mogu ni na kratko da se ugreju unutra, jer su vrata uveče zaključana. Na ovu novinu reaguju Nišlije i pitaju za koga i šta onda rade radnici iza zaključanih vrata.

Čekaonice su svugde u svetu otvorene 24 sata, to je javni prostor koji finansiramo mi građani. Grejanje, toaleti, sve to mora da bude dostupno putnicima, jer se stanične usluge naplaćuju - objašnjava Nišlijka koja je primetila i reagovala na ovu novinu.

Ekipa Južnih vesti na niškoj Železničkoj stanici posle 20 sati nailazi na opisanu sliku - ulaska nema, vrata su zaključana.

Nema kupovine karata, proveravanja reda vožnje, ni čekanja u toploj čekaonici za putnike, a za one koji spavaju na ulici, jer nemaju gde, nema više ni mesta gde bi na kratko mogli da se ugreju.

Žena ispred stanice na takvu se odluku ne žali, kaže da ih razume, da to što ona nema kuću nije njihova odgovornost. Pada kiša i nema gde da se skloni, ali sasvim pomireno govori o tome.

Žena iz komšiluka koja tom rutom šeta psa se, međutim, sa zaključanim vratima ne miri. Kaže da je više puta kucala i pitala čemu, odnosno kome, služi Železnička stanica koja ne radi.

Kažu to je da ne bi ulazile skitnice. Prvo ko njih legitimiše, ko jeste, a ko nije beskućnik, a drugo tamo sede dva službena lica celu noć zaključani lancem i katancem. Zbog čega, ako nisu potrebni, su plaćeni? Neka se ukine ta smena. Ljudi sede na peronima - objašnjava ona.

Kako kaže, istina je da tamo ima socijalno ugroženih lica bez krova nad glavom, da zato zaključavaju, pa pita:

U šta smo se to pretvorili, zar da im život bude još teži?

Ukazuje da neko mora da otvori vrata za ljude koji nemaju gde da spavaju i da se ugreju.

Veče oko zaključane Železničke stanice u NIšu. Ekipa Južnih vesti uz katance na vratima zatiče i nekoliko policajaca koji dežuraju, ali zatiče i beskućnike napolju po ćoškovima. 1637926586685 Beskusnići spavaju po klupana i u podzemnom prolazu; foto: JV

Na pitanje kako im je i šta kažu na zaključana vrata, odgovaraju:

Neko je tako naredio i tako mora.

Pod otvorenim nebom i po hladnom vremenu umotani u ćebad i jakne, zahvalni su, kažu, što im ponekad donesu topli napitak i nešto za jelo, ali nema ulaza do ujutru.

1637926586689 Nema kupovine karata, ni proveravanja reda vožnje; foto: JVNi ekipa Južnih vesti nije uspela da uđe, a na naše pokušaje nisu reagovali ni službenici koji sede za šalterima. Sa bočne strane, jedna kancelarija je bila otvorena i u njoj se nalazilo lice sa kojim smo pokušali da razgovaramo.

Nisam ovlašćen da dajem izjave. Ne znam, to ovi sa blagajne zaključavaju i kad otključavaju ne znam, verovatno za neki voz kad treba, onda otključaju. Trebalo bi da otključaju - kaže radnik koji nije želeo da se predstavi.

Iz Infrastruktura Železnica Srbije kažu da nisu upoznati sa ovim situacijom i da su ovakve stvari u nadležnosti Srbije Voz, odakle još nema odgovora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale

    05:39 // 29. 11. 2021.

    Ovaj clanak uopste nije objektivan niti realan. Zeleznicka stanica nije prihvatiliste za bezkucnike.Osim veoma neprijatnog mirisa sto se siri zar mislite da je nekoj zeni sa detetom,devojci ili starijoj osobi prijatno da ceka voz u takvom okruzenju?Mnogi od njih konzumiraju alkohol i drogu i cesto ne vladaju sobom.Sta da se nekome nesto desi?Gde biste tada bili vi sirokog srca i pljuvaci?

  • Laki

    10:25 // 27. 11. 2021.

    Ako ovako nastave zatvorice je nacisto i ovako zanista nesluzi. Pa tolije stanica kad za 24 sata mislim prodaju oko 30 karti. Cemu onda svrha stanice.

  • kamenko

    09:23 // 27. 11. 2021.

    Ovo treba da bude briga gradonačelnice. Gradonačelnica je tu zbog svih građana Niša. U Americi ima najviše beskućnika ali tamo gde je hladno imaju tople spavaone i topli obrok. Tamo gde je topla klima žive u šatorima i ne umiru od gladi jer imaju besplatne obroke.
    Čelnike Niša treba da bude sramota zbog nebrige prema ljudima koji nisu imali sreće u životu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: