Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 28. 1. 2023.

| Društvo

Žena oficir i prva dama koja je kročila na tlo oslobođene Srbije u Prvom svetskom ratu


Autor:MiRCIzvor:MiRC

Prva Amerikanka koja je obukla uniformu srpske vojske i ponela čin narednika, bila je medicinska sestra iz Njujorka Rut Farnam. Nesebično je pomagala narodu Srbije, a o ratu i stradanju Srba napisala je i knjigu. Uz to je bila i prva žena koja je kročila na oslobođenu teritoriju tadašnje Kraljevine Srbije.

Rut Stenli Farnam bila je medicinska sestra i svoje znanje i humanost odlučila je da podeli i sa srpskim narodom. U Srbiju je stigla još za vreme Prvog balkanskog rata, a njena prva stanica u Srbiji bio je Vračar i bolnica koju je vodio doktor Vojislav Subotić. Farnamova je u svojoj knjizi “Nacija na nišanu” pisala o Beogradu koji je zatekla po svom dolasku.

Ona je zapravo bila impresionirana Beogradom 1913. godine. Videla ga je kao jedan grad kontrasta, opisivala ga je kao “ponosan, nezavisan i demokratski”. Narod i grad u kome taj narod živi. I 1915. godine je odlučila da se preko Engleske vrati u Srbiju, da nekako pokuša da pomogne. Tada je, takođe preko Mejbl Grujić, uspela da uspostavi kontakte i da se prijavi kao dobrovoljac - kaže dr Biljana Vučetić, viši naučni istraživač Istorijskog instituta u Beogradu.

Rut Farnam pružala je nesebičnu pomoć u srpskim bolnicama koje su tih godina bile pune bolesnika zaraženih tifusom. Bila je deo američkih ekspedicija koje su činili lekari i medicinske sestre koji su se u Srbiji borili sa bolešću koja je odnela mnoge živote. Rut Farnam je obišla veći deo Srbije uglavnom pomažući ranjenicima ili u zbegu sa srpskim narodom pod naletom okupatora.

Kada je neprijatelj okupirao veći deo Srbije, ona se vraća u Ameriku, ali već 1916. stiže u Solun. Srpska država je već bila u izbeglištvu na Krfu. Za Rut, najznačajniji događaji se dešavaju posle Kajmakčalana, nedaleko od Bitolja gde se vodila bitka na Crnoj reci, jer je tada postala žena vojnik Prvog konjičkog puka i bila je prva žena koja je kročila na oslobođenu teritoriju tadašnje Kraljevine Srbije.

I onda je tu, takođe, bio jedan jako simpatičan momenat. Pitali su je srpski vojnici da li bi ona želela da bude prva žena koja je na srpskoj teritoriji. I onda su joj pomogli da se nagne preko te linije, da prosto vidi tu zemlju koju je ona uvek nazivala “Prelepa Srbija”, navodi dr Vučetić.

Nažalost, u Srbiji se sećanje na zasluge narednice Rut Farnam izgubilo. Nema ni ulicu, ni bistu, ni spomenik. Tek nedavno je njen lik postao deo predstave “Zaboravljene” koja se bavi ženama koje su za života bile prave heroine.

O delima koja je Rut Farnam učinila za Srbiju i srpski narod, govorimo u serijalu “Ljudi za ljude”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Var tehnolog

    07:34 // 29. 1. 2023.

    Sramota jeste, ali treba je oprati, time sto bi se ugostili njeni porodicni sledbenici, napraviti promocije knjige i dati neku ulicu ovoj humanoj zeni !

    • Danijela

      15:59 // 29. 1. 2023.

      Treba dati naziv ulice,pozvati njene potomke.To je najmanje sto mozemo kao zemlja da uradimo.Sto se tice pranja toliko smo prljavi da treba mnogo vode

  • Bojan

    01:40 // 29. 1. 2023.

    Kad procita covek clanak samo da se razocara u sve oko sebe.Pa zar nismo mogli ovoj heroini da podignemo dpomenik u znak zahvalnosti.Mi smo nezahvalni

    • Svetlana

      15:54 // 29. 1. 2023.

      Bojane sigurno si mlad cim si sad shvatio.Moj ti je savet ne razocarav se nego se bori da se u buducnosti nebi drugi razocaravali .

  • Prike

    10:44 // 28. 1. 2023.

    Ocigledno da oni u Vasingtonu nisu citali njenu knjigu.

    • Vesna

      15:32 // 28. 1. 2023.

      Pre bih rekla da mi nismo citali prave knjige kao ni njenu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: